Lørdag d. 3. september danner Stadepladsen ved Brabrand Sø rammen om en heldags litteratur- og musikfestival. Højdepunktet bliver en koncert med blandt andre sangerne Kira Skov og Steen Jørgensen, som vil opføre hele albummet ”Det flimrende lys over Brabrand Sø” baseret på Peter Laugesens digte.
Det er bestemt ikke hvert år, Brabrand kommer til tops ved Danish Music Award. Men det skete i 2017, hvor ”Det flimrende lys over Brabrand Sø” vandt prisen som årets jazz-album.
Den nu afdøde bassist og komponist Nicolai Munch-Hansen lykkedes her med at sætte musik til en række af Peter Laugesens digte. Albummet udkom i 2016 og fik strålende anmeldelser i Dagbladet Information og Musikmagasinet Gaffa. Men ellers var der ikke mange, der bemærkede, at det udkom.
Men knap et år senere, blev “Det flimrende lys over Brabrand sø” nomineret i hele fire kategorier til Danish Music Awards. I de tre første kategorier løb andre med prisen. Men til allersidst kom Peter Laugesen på podiet som vinder i kategorien “Årets danske jazzudgivelse”. Med sig på scenen havde han afdøde Nicolai Munch-Hansens kone Kira Skov, som også medvirker på pladen.
Numrene på albummet er så vidt vides kun blevet opført to gange tidligere. Og naturligvis skal den tredje gang foregå ved bredden af Brabrand Sø.
Samtidig er koncerten en festlig markering af, at Peter Laugesen, som bor i Brabrand Bakker, i år fylder 80 år og stadig er en af landets mest betydningsfulde digtere.
Drømmen skal realiseres
Hovedmanden bag dagen er Jens Rodevad, Kultursted Brabrand, som i 2015 modtog prisen som Årets Ildsjæl i Aarhus. Blandt andet har han i en lang årrække været hovedkraften i en årlig litteraturfestival, SommerStemmer, på Stadepladsen.
”Jeg har gået med en drøm om det her i lang tid. Det er da helt oplagt, at ”Det flimrende lys over Brabrand Sø” burde opføres i Brabrand.”
Jens Rodevad betegner det som et fremragende album, der går lige til hjertet af en, som bor i Brabrand. Det er et album med store lyriske kvaliteter, men som alligevel er meget tilgængeligt, da musikken er enkel og let.
Han har i en årrække løbende købt partier af albummet med hjem fra distributøren i København og solgt til venner og bekendte i lokalområdet.
”Her i familien nynner vi tit, ”Har du drukket måneskin min ven, har du nu drukket måneskin igen, drukket det af en skolepiges gymnastiksko” fra ”Brev til Sonny Boy”. Men også ”Ned i skoven op ad bakken”, hvor vi bevæger os rundt om det smukke Brabrand tennisanlæg og forbi den hemmelige lille sø, er et dejligt nummer.”
Kira Skov samler hele holdet
Det var en aprildag i 2021, hvor Jens Rodevad kom kørende i sin bil op ad Stenbækvej og mødte Peter Laugesen, at det slog ned i ham: Vi skal i gang med det her projekt.
Han stoppede bilen og gik over til digteren og sagde: ”Nu skal du høre, vi skal ha´ lavet den koncert her i Brabrand!”
Jens Rodevad fik hurtigt kontakt til Kira Skov, som er den, som formår at samle hele holdet på 11 personer.
”Hun var fyr og flamme! Hun fortalte, at hele holdet havde gået og ventet på og glædet sig til muligheden for at spille en koncert i Brabrand med numrene fra albummet.”
En del af Aarhus Festuge 2022
Det stod hurtigt klart, at Stadepladsen er det helt rigtige sted. Pladsens lidt trekantede form og fald ned mod Brabrand Sø giver et helt særligt kig ud over søen og hele ådalen.
Vores Brabrand blev så inviteret med, og flere møder senere blev datoen d. 3. september valgt – i håb om at blive en del af programmet for Aarhus Festuge.
Festugens sekretariat har vist stor interesse for arrangementet, og alt tyder på, at dagen bliver en del af festuge-programmet.
De tre sangere på albummet, Steen Jørgensen (tidligere Sort Sol), Kira Skov og Anna Brøndsted, har alle sagt ja, og det samme har resten af det 11 mand store hold.
Inden de går på scenen vil der dagen igennem være oplæsning af forfatterne Hanne Højgaard Viemose, Mads Mygind og Svend Åge Madsen og musik af Orhan Özgür med band.
Samarbejde med Teitur på SommerStemmer
Blandt litteratur-kendere er Peter Laugesen kendt og værdsat som en af Danmarks mest betydningsfulde digtere. Hans forfatterskab omfatter flere end 50 udgivelser.
I 1992 modtog han Det Danske Akademis Store Pris, og fem år senere blev han selv medlem af Det Danske Akademi.
I 1980 flyttede han til Brabrand med sin familie. Der gik nogle år, før han rigtig faldt til, hvilket man kan læse om i digtsamlingen ”Forstad til intet”. Men gennem årene kan man i stigende grad se hans kærlighed til Brabrand afspejlet i hans digtning. Brabrand indgår naturligvis også i ”Det flimrende lys over Brabrand Sø”.
Peter Laugesen har flere gange været en del af SommerStemmer på Stadepladsen. Blandt andet var han på scenen til den sidste festival i juni 2017, hvor han optrådte sammen med sangeren og komponisten Teitur.
De to havde i forvejen etableret et samarbejde, hvor Teiturs musik og Peter Laugesens digte smeltede sammen i en helhed, og det fik tilhørerne på Stadepladsen et intimt og rørende indblik i.
De mest kendte musikere i ”Det flimrende lys over Brabrand Sø” er som nævnt Kira Skov og Steen Jørgensen.
Kira Skov har udgivet en lang række albums, både i eget navn og før det med bandet Kira & The Kindred Spirits. Senest udkom albummet ”Spirit Tree” i 2021. Steen Jørgensen var tidligere forsanger i Sort Sol, men har de seneste mange år optrådt solo og sammen med blandt andre DR´s Big Band.
Desuden kommer endnu en sanger, Anna Brøndsted, på scenen. Hun er også kendt som en del af bandet Our Broken Garden. Og naturligvis vil også Peter Laugesen være en central del af koncerten.
Finansiering via bl.a. crowdfunding
Festival-programmet starter allerede kl. 14.00, hvor den kendte multi-instrumentalist fra Aarhus, Orhan Özgür Turan, spiller med sit band. Han har i mange år spillet som session-musiker for nogle af de fremtrædende navne indenfor dansk og tyrkisk musik og har turneret i hele Europa.
Desuden er tre kendte forfattere på programmet: Mads Mygind, Svend Åge Madsen og Hanne Højgaard Viemose fortæller og læser op fra deres forfatterskab.
Arbejdet med finansiering af det stort anlagte festival-program er i fuld gang. Der vil være støtte fra puljer og fonde, men et afgørende element i finansieringen bliver en crowdfunding-kampagne, hvor det er håbet, at mange i Brabrand og resten af Aarhus vil bidrage til at realisere projektet.