I løbet af et år har Thomas Winkel hjulpet fem 18-29-årige mænd fra Gellerup væk fra gaden og kontanthjælpen og ind i rigtige jobs på en byggeplads. Men snart kan det være slut. Et nyt kommunalt projekt står til at overtage de opgaver, Thomas Winkels virksomhed kan løse.
”Uddannelse og beskæftigelse er nøglen til integration i normalsamfundet. Det gælder f.eks. kriminalitet, gæld, misbrug, helbredsmæssige udfordringer…”
Sådan står der i oplægget til et nyt kommunalt projekt, som Unge, Job og Uddannelse i Aarhus Kommune nu sætter i gang, støttet af et budget på fire millioner kroner. Målet er, at 18-29-årige på kanten af samfundet kommer tættere på job og uddannelse.
Men faktisk findes et sådant initiativ allerede i Gellerup. I det seneste år har fem lokale unge med massive udfordringer i bagagen været fastansat i virksomheden Winkel Byg & Mandskab uden så meget som en krone i offentlig støtte.
De tvinges nu sandsynligvis på gaden igen som en konsekvens af det kommunale beskæftigelsesprojekt.
Siden starten har Thomas Winkel forsøgt at få Aarhus Kommune til at lade en del af kontanthjælpen følge med de unge, da det ellers er svært for ham at få økonomien til at hænge sammen. Hans ansatte kan ganske simpelt endnu ikke tjene deres løn på 150,- i timen hjem.
Men det har kommunen afvist. I stedet må Thomas Winkel selv knokle – og desuden har bygherren, STB Byg, støttet indsatsen ved at betale godt for løsning af en række små-opgaver.
Men den type opgaver vil formentlig nu gå til det nye kommunale projekt – og det bliver formentlig umuligt for Thomas Winkel at kunne beskæftige sine ansatte.
”Det der frustrerer mig mest, er at man for nogle få procent af budgettet i det nye millionprojekt kunne tilbyde de her drenge en fast ansættelse. Jeg synes, at det nye projekt er et stort tilbageskridt, i forhold til hvad vi har opnået det seneste år.”
Overtog forpligtelsen da projekt lukkede
Thomas Winkel var frem til foråret 2021 ansat i Det boligsociale hus i Gellerup. Han var en del af projektet Sjak & Byg, der på den tidligere Tovshøjskole fik til opgave at rense og fuge væggene hele vejen rundt om skolen, der til sommer overtages af specialskolen, Stensagerskolen.
Da Aarhus Kommune pludselig stoppede projektet, og de unge blev sendt på gaden igen, besluttede Thomas Winkel at overtage forpligtelsen og ansatte dem i et nyoprettet selskab, Winkel Byg og Mandskab.
Opgaven på Stensagerskolen afsluttes til sommer, men Thomas Winkel havde håbet, at der efterfølgende ville være arbejde på nye byggeprojekter i Gellerup.
Men med indtoget af Aarhus Kommunes nye projekt, ”Sjak og Byg vol. 2”, må han formentlig opgive at byde ind på løsning af den type opgaver, der kan løses af ufaglærte.
”Jeg har ingen ærlig chance”
Kommunens nye projekt er målrettet unge mellem 18 og 29 år fra Gellerup-Toveshøj og Bispehaven med sociale og helbredsmæssige problemer, herunder misbrug, kriminalitet, gæld og psykiatri, ”samt unge der har en utryghedsskabende adfærd i lokalområdet”. Præcis den samme målgruppe som Thomas Winkel i et år har beskæftiget.
I forløb på 14-18 uger er det målet, at de unge skal nærme sig job eller uddannelse via værkstedsophold og løsning af konkrete opgaver på en byggeplads.
Aarhus Kommune har sendt opgaven i udbud, og Thomas Winkels firma er et af seks firmaer, som nu kan byde på opgaven. Men han har på forhånd opgivet at forsøge at få opgaven, blandt andet fordi Aarhus Kommune kræver en færdig ansøgning i løbet af seks dage.
Desuden stilles en række krav, som Thomas Winkel ikke kan opfylde – blandt andet at projektet skal have en pædagog ansat. Han mener, at projektet er skræddersyet til én bestemt ansøger.
”Jeg har ingen ærlig chance for at komme ind i det her”, siger han – og understreger samtidig, at han ser projektet som et stort tilbageskridt, blandt andet fordi det er for kortvarigt til at kunne gøre deltagerne klar til arbejdsmarkedet.
En vild rejse
28-årige Maher Karoum er en af de fem medarbejdere i Winkel Byg & Mandskab. Før foråret 2021 havde han aldrig haft et regulært arbejde. I dag er han sjakbajs for gruppen, der arbejder på renoveringen af den kommende Stensagerskole på Janesvej.
”Det seneste år har ændret mit liv fuldstændig. Jeg gik fra at være bandemedlem og have problemer med forskellige ting til at have et normalt arbejde – mest på grund af at Thomas har troet på mig. Det har været en vild rejse for mig,” fortæller han.
Han har tidligere været en del af flere aktiveringsprojekter. Nogle har været gode – men de har ikke bragt ham i nærheden af et job. Og det er ”et rigtigt arbejde”, der betyder alt for ham.
”Man føler sig mere som et menneske, når man har et fast job at stå op til. Det betyder meget for mig, at jeg kan være en del af en arbejdsplads – og ikke bare i et projekt.”
Han lægger ikke skjul på, at han har haft en hård tid med at lære at stå op om morgenen og blive en fast del af en arbejdsplads. Undervejs har Thomas Winkel været en tålmodig og forstående chef.
”Jeg kan sagtens se, at hvis Thomas ikke kan overleve nu, så er vi alle færdige. Så er jeg tilbage ved jobcentret igen. Det vil ramme mig hårdt.”
Men han håber, at de erfaringer, han har fået hos Winkel Byg & Mandskab, kan bringe ham videre til et nyt job. Fysikken kan næppe holde til mange år i byggebranchen, men han er åben for andre brancher.
”Jeg håber, at jeg har vist andre, at man sagtens kan, hvis man vil.”
”Får du ikke dine penge fra kommunen?”
For Maher Karoum har det faste job hos Winkel Byg & Mandskab resulteret i både øget selvværd og status i vennekredsen. Han fortæller om en episode, hvor en af vennerne spurgte med skepsis i stemmen:
”Får du ikke dine penge fra kommunen?”
De kiggede alle spørgende på ham. Var det ikke bare endnu et aktiveringstilbud, han var havnet i?
”Mange af mine venner blev virkelig overraskede over, at jeg fik løn fra Thomas´ firma. Det syntes de var mega sejt,” fortæller han.
Thomas Winkel tilføjer, at man i Gellerup bliver kaldt ”slave”, hvis man er en del af et aktiveringstilbud. Holdningen er, at så er man til grin – for man bliver alligevel aldrig tilbudt et job.
”Men får man i stedet løn for et rigtigt job, så er man sej. Det bliver set på som virkelig fedt,” siger han.
Respekt på byggepladsen
Det har været lidt af en rejse, de unge medarbejdere har været på siden starten i Sjak og Byg i 2020, hvor de knap nok vidste, hvad en hammer var. De etablerede håndværkere på pladsen fik sig et godt grin over deres mangel på kendskab til selv de mest elementære ting.
Omvendt har den udvikling, de har gennemgået, vakt respekt, og gruppen bliver nu inddraget i mange mindre opgaver i forbindelse med byggeriet. Samtidig giver den daglige kontakt med murere, tømrere og blikkenslagere kontakter og netværk.
Thomas Winkel fremhæver Maher Karoum som et eksempel:
”Da han startede i Sjak og Byg, var han nok en af dem med de største udfordringer. Men han er en fantastisk fyr, som har udviklet sig enormt og nu er en central person her.”
Også flere af de andre i sjakket er på vej i retning af at kunne være en fast del af arbejdsmarkedet. Men det tager tid, understreger Thomas Winkel:
”Vi snakker om nogle mennesker, der aldrig har været tillid til. De har været gennem projekt på projekt, uden at det har ført dem tættere på et job. De kan ikke bare lige gå ud på arbejdsmarkedet. Det tager meget længere tid end for en dansk ung, som har gået med aviser, fra han var 13.”
Behov for en snak i skurvognen
Nu knokler alle i Winkel Byg og Mandskab for at blive færdige med opgaven på den nye Stensagerskole inden åbningen til sommer.
”Jeg kunne godt ha´ ansat tre mere, men som økonomien er nu, tør jeg ikke ansætte flere. Det kniber i forvejen med at få det til at løbe rundt,” fortæller Thomas Winkel.
Han lægger ikke skjul på, at der er masser af dage, hvor en eller flere af hans ”drenge” har udfordringer, og hvor der er brug for en snak i skurvognen – eller måske ligefrem en sygedag.
Det betyder helt kontant, at det er svært for de fem medarbejdere at tjene deres løn hjem. Derfor har Thomas Winkel gennem længere tid opfordret Aarhus Kommune til at tilbyde løntilskud.
”Jeg har ikke en pulje, som jeg bare kan tage af, når en af drengene har brug for en snak. Det er hårdt for mig økonomisk, og derfor har jeg bedt om støtte. Bare en lille andel af den kontanthjælp, de tidligere fik, ville gøre en kæmpe forskel.”
Men Aarhus Kommune har sagt nej. Derfor gør det ham endnu mere harm at se, at kommunens projekt opererer med en mulighed for betaling af løntilskud, hvis nogle af de unge kan blive ansat i ordinære jobs.
Det er præcis, hvad Thomas Winkel i det seneste år har bedt om – men har fået afslag på.
”Jeg føler mig til grin. I stedet for en næsten nul-løsning med faste jobs smider de hellere fire mio. kr. efter et projekt, der ingen job eller relevant erhvervserfaring giver. Jeg er sgu lidt ked af, at man ikke har inddraget nogle, der kan vise, hvad der virker.”
14-18 uger er for kort tid
Unge, Job og Uddannelse understreger i oplægget til det nye projekt, at der, så snart det er muligt, skal tænkes i påbegyndelse af uddannelse og job.
Men både Maher Karoum og Thomas Winkel vurderer, at de afsatte 14-18 uger er alt for kort tid til, at forløbet kommer til at gøre en forskel.
”Det er den samme sandkasse én gang til. Jeg har været igennem alt det dér – det hænger ikke sammen,” siger Maher, mens Thomas efter en kort tænkepause tilføjer:
”Det der gør mig mest ked af det er, at man i Aarhus Kommune slet ikke har set, hvad vi har opnået her. Men jeg er især ked af det på drengenes vegne. At jeg er nødt til at sende dem på gaden igen. De vil nok opleve det som endnu et svigt,” siger Thomas Winkel og ser bedrøvet ud.
”Jeg ønsker alt godt for mine drenge.”
Vores Brabrand har forelagt artiklen for Unge, Job og Uddannelse i Aarhus Kommune, men har ikke modtaget nogen reaktion fra forvaltningen.