
”Sjak & Byg er de ekstra arme, du altid mangler!” Sådan præsenterer en nystartet virksomhed i Gellerup sig og tilbyder al slags forefaldende arbejde. En gruppe unge mænd har i Sjak og Byg fået en frisk start på arbejdslivet og nyder at løse fysisk krævende opgaver sammen.
Stakke med plastik- og betonaffald og gamle træpaller flyder på pladsen ved kunstgræsbanen i Gellerup. Men ikke ret meget længere – for de unge medarbejdere i Sjak & Byg knokler for at rydde pladsen og få den gjort klar, til de første spadestik kan tages til det kommende Sports- og Kulturcampus.
Affald og gammelt træ skal fjernes, der skal sættes hegn op omkring den kommende byggeplads. Og så skal den tidligere fritidsklub på nabogrunden males indvendig. Det var meningen, at bygningen skulle være revet ned, men det er nu besluttet, at huset kan bruges af byggefolkene fra bl.a. MT Højgaard og Enkon.
De ens arbejdsbukser og hættetrøjer med logo viser, at de unge i Sjak & Byg arbejder i den samme virksomhed – men arbejdstøjet er også udtryk for et særligt sammenhold. De er venner og kæmper sammen for at vise, at de både kan og vil noget – og for at skabe tilfredse kunder, der vil hyre dem til nye opgaver.
Ideen til Sjak & Byg er blevet skabt i Det Boligsociale Hus i Gellerup, hvor man ser virksomheden som et sted, hvor lokale unge kan udvikle sig og få fornemmelsen af, at der er plads til dem på arbejdsmarkedet: Opleve glæden ved at gøre en forskel og få en ordentlig løn for arbejdet.
Indretter containere til værksted
”De fleste af vores ansatte er unge mænd som ikke er gået den lige vej igennem livet. I Sjak & Byg har de fundet den perfekte cocktail af hårdt fysisk arbejde, et stærkt fællesskab og mulighed for at tjene egne penge – og sove godt om natten,” skriver Sjak & Byg om de foreløbigt syv medarbejdere.
To af dem er 20-årige Murat Amche og 21-årige Mahmoud Mohammad. De er venner tilbage fra folkeskolen og har begge været i gang med industrifisker-uddannelsen i Thyborøn. Mahmoud måtte stoppe på grund af sukkersyge, og Murat fandt efter tre måneder ud af, at uddannelsen ikke var noget for ham.
De nyder begge arbejdet som altmuligmand og den mangfoldighed af opgaver, hverdagen byder på. Og de glæder sig begge over at tjene en fin løn for arbejdet.
”Det er fedt at se resultatet af det, man laver – at man kan se hvor langt man kommer. Og så er det også interessant at lære noget nyt,” siger Mahmoud Mohammad.
Sammen med kollegerne i Sjak & Byg har han netop været på kursus hos firmaet Aage Andersen & sønner A/S for at lære at svejse. En af deres opgaver er at omskabe et gammelt parketgulv fra Ceres Arena til nye caféborde til Café Europa – og for at lave bordbenene ordentligt skal de kunne svejse. De erkender, at det ikke er spor let.
De unge i Sjak & Byg har også brugt en del tid på at indrette to containere til mobilt værksted og kontor. De er blevet isoleret og smukt beklædt med træ og skal nu indrettes med værktøj og andet grej.

”Fedt at arbejde sammen med sine venner”
Når den nye virksomhed giver sig i kast med mere teknisk krævende opgaver, sker det ofte i samarbejde med snedkere, arkitekter og andre fagfolk fra bl.a. iværksætterhuset Square One. F.eks. har Sjak & Byg produceret akustikvægge til lokale kontorer og er lige nu i gang med at omdanne et slidt gymnastikgulv til caféborde i Café Europa.
De mange forskelligartede opgaver kræver tit, at de unge medarbejdere bruger deres kreativitet, og selv er med til at finde på gode løsninger:
”Vi er altid flere sammen om en opgave, og så er der som regel en af os, som har en idé til, hvordan den løses bedst. Vi kender hinanden rigtig godt og stoler altid på, at vi sammen kan finde gode løsninger,” forklarer Murat Amche. Og Mahmoud Mohammad tilføjer:
”Det er virkelig fedt at arbejde sammen med sine venner. Vi hygger os sammen mens vi arbejder, men vi ved også, hvornår vi skal arbejde hårdt for at få opgaverne løst godt og blive færdige til tiden. Når vi har travlt, hjælper vi hinanden, og vi er alle klar til at gøre en ekstra indsats.”
”Alle kan jo noget, og man kan blive god, hvis man vil virkelig vil det. Men det er vigtigt, at man har den rigtige indstilling,” siger Mahmoud Mohammad.

Løsningsorienterede unge med skabertrang
Formelt set er Sjak & Byg etableret som en virksomhed under Livsværkstederne, og det betyder, at man som alle andre virksomheder kan sende fakturaer efter udført arbejde og udbetale løn til de ansatte.
Ideen til virksomheden kommer fra Kim Ananda Thomsen. Han er ansat som iværksætterkonsulent i Det boligsociale Hus i Gellerup og er samtidig en del af Unge, Job og Uddannelse i Aarhus Kommune. Han ser en stor fremtid for mange af de unge fra lokalområdet. De skal bare finde ud af, at det, de kan, er efterspurgt og kan veksles til en god løn.
”Jeg har hele tiden haft på fornemmelsen, at de her gutter virkelig har en masse i sig. De skal bare give den gas og udføre opgaverne med et smil og en god service. Hvis de løser opgaverne godt, er der større chance for at kunden hyrer dem igen – og så kan de være med til at bane vejen for, at nogle af deres kammerater og brødre også kan få job,” siger han.
Han ser i Sjak & Byg en gruppe løsningsorienterede unge med masser af kreativitet og skabertrang. Det handler om at finde nogle passende udfordringer, og at give dem mulighed for at være sammen om at løse opgaverne. Dette kan kun lade sig gøre, hvis virksomhederne kan se ideen i at samarbejde med os, og det er der heldigvis mange der kan.
Han håber, at der hen ad vejen vil blive endnu større efterspørgsel efter Sjak & Byg, også uden for Gellerup.