Sengetøjskoncernen Jysk har fået tilladelse til at bygge yderligere en tilbygning til hovedsædet på Sødalsparken 18 i Brabrand. Aarhus Kommune har hermed givet tilladelse til, at der i området kan bygges knap 20% flere etage-kvadratmetre end fastsat i lokalplanen.
Jysk-koncernen ønsker at samle sin administration i Brabrand, og derfor vil man opføre en tre-etagers tilbygning til det i forvejen store ejendomskompleks langs Silkeborgvej.
Det betyder, at det samlede etage-areal vil blive 29.130 kvadratmeter, og det er en del mere end de 24.500 kvadratmeter, lokalplanen fra 1994 gav lov til. Aarhus Kommune har nu sagt ok, selvom naboerne på Bagerivej protesterede.
”Vi har besluttet at godkende det ansøgte byggeri. Vi har ved afgørelsen lagt vægt på at dispensationen ikke er i strid med principperne i Lokalplan 364 § 1 og 3, samt at byggeriet understøtter den udvikling, der ønskes i området, og er i tråd med de planer som har været for området”, skriver Aarhus Kommune i afgørelsen.
Tavshed om tilkørsel fra Silkeborgvej
Beboerne på Bagerivej har dog fået lidt ud af indsigelsen, idet Jysk ikke fik lov til at lave en supplerende indkørsel fra Bagerivej. Aarhus Kommune anerkender, at den ekstra indkørsel vil opleves som en gene for beboerne.
Beboerne Ulrike Silze og Henrik Andersen på Bagerivej havde ønsket, at Aarhus Kommune i forbindelse med byggeriet ville se på en mulig ekstra tilkørsel fra Silkeborgvej til erhvervsområdet via området ved Netto. Men den mulighed nævner kommunen slet ikke i sit svar – men skriver blot:
”Mobilitet er opmærksomme på det øgede trafiktryk, og mener at det store antal parkeringspladser vil sikre, at der ikke opstår parkeringspres i området i øvrigt.”
Jysk lover ekstra beplantning
Naboerne havde desuden ønsket ekstra beplantning i området, og det har Jysk lyttet til. Projektet er revideret, og der er tilføjet yderligere træer på parkeringspladsen, trægrupper i parkområdet samt et bælte af stedsegrønne træer ud mod Bagerivej. Jysk lover desuden at gå i dialog med naboerne om den endelige løsning.
I deres høringssvar gjorde Ulrike Silze og Henrik Andersen desuden opmærksom på, at Banedanmark i 2018 langs banen fjernede en række træer, der i lokalplanen var markeret som bevaringsværdige. De spurgte efter, hvor og hvornår træerne skulle genplantes.
Aarhus Kommune oplyser, at man vil behandle denne sag som en selvstændig klagesag.
Byudvikling i små bidder
Henrik Andersen glæder sig over, at der tilføjes mere beplantning i forbindelse med byggeriet. Men samtidig ser han tilladelsen som et eksempel på en lidt tilfældig byudvikling:
”Det er trist, at “byudviklingen” sker i små bidder, på baggrund af de enkelte byggetilladelser. I stedet kunne man ønske, at man fulgte de lokalplaner der er lavet, eller lavede nogle nye, hvor man lyttede til de mange frivillige kræfter i f.eks Brabrand-Årslev Fællesråd”, siger han.
Læs også: