
Lørdagen bød på et gavmildt drys julestemning flere steder i Brabrand. Mange lokale folk benyttede dagen til at lægge vejen forbi både basaren i Brabrand Sognegård og julemarkedet på Gasværket, hvor der ikke bare var fine ting at købe men også gode oplevelser at få undervejs.
Vores Brabrand var traditionen tro – ligesom i hundredevis af andre lokale beboere – forbi både sognegården og Gasværket i løbet af lørdagen. Begge steder stod i julens tegn, og stemningen var både livlig og hjertelig.
I sognegården var sognebasarens hjerte et stort cafeteria, hvor det summede af samvær. Alle borde var fyldt med lokale folk, som havde besluttet sig for hele tre ting på én gang: At støtte det gode formål – skolegang for forældreløse børn i Tanzania – og samtidig nyde en god frokost eller kop kaffe i venner og naboers gode selskab.
Samtidig var der masser af handel i de tilstødende lokaler. Alt fra juledekorationer til brugte elcykler blev solgt til fordel for projektet i Tanzania. Og som altid blev gran-dekorationerne solgt hurtigere, end de fingerfærdige frivillige kunne nå at producere dem – og også i spejdernes tombola var der traditionen tro masser af handel.
På Gasværket var stemningen også helt, som den plejer at være til årets julemarked. Vores Brabrand talte med en række af de mange forskellige aktører, som alle havde en fin dag, hvor omsætningens størrelse var mindre vigtig end at være en del af det store julemarkeds-fælleskab.
En af de garvede handelsfolk på Gasværket var også i år Else Bach. Lige fra traditionen begyndte i Brabrandhus for omkring 30 år siden, har hun været en del af Brabrands julemarked.
Hun sælger blandt andet selv-produceret keramik, stentøj og raku. Blandt andet skåle, fade og kunsthåndværk, som egner sig fint til personlige gaver, fordi tingene har deres eget personlige udtryk. Det har Vores Brabrand tidligere skrevet om her.
Men for Else Bach er julemarkedet i Brabrand ikke kun en god mulighed for at præsentere og sælge de ting, hun har produceret igennem det seneste år.
Det er først og fremmest stedet, hvor man møder venner og bekendte fra et helt liv i Brabrand. De ved, at de kan finde hende på Gasværket hele weekenden, og hun er tager sig tid til at spise æbleskiver og få en god snak, når de kigger forbi.
Og omsætningen…. Den er ikke længere så stor. Julemarkeder er ikke længere, hvad de har været, mener hun. Men hyggen kan man ikke tage fra julemarkedet på Gasværket.
Det samme mener Sten Benjaminsen, som driver Vinkælderen på Hovedgaden, men denne weekend har taget en masse gode tilbud med til Gasværket.
”Det er virkelig hyggeligt. Jeg møder mange af de mennesker, som også kommer i butikken, men her er der mere tid til, at vi også får en god snak. Jeg kan se, at det er de samme, som også havde boder sidste år. Vi har allerede fået hilst på hinanden. Det er virkelig godt. Det er jo godt at se, at vi har en by, der stadig lever, blandt andet på grund af alle de frivillige, som holder det i gang,” sagde Sten Benjaminsen.
Kristine Telling Cadieux, som ligeledes bor i Brabrand, er blandt de nye aktører på julemarkedet. Hun sælger sine hjemmeproducerede uld-varer, blandt andet vanter, håndledsvarmere og tørklæder.
”Jeg holder rigtig meget af at gå og lave tingene af gode materialer,” sagde hun og fortalte om processerne med blandt andet at spinde uldgarnet og om farvningen – hvor den grønne farve eksempelvis er udvundet af tagrør fra Brabrand Sø, mens den røde farve kommer fra avocadosten.
Hun havde også en bod ved Byfesten i Brabrand i september, men her var salget beskedent – formentlig fordi vejret endnu ikke var til de lune uldproduktioner.
Gellerup Bibliotek er ligeledes en del af årets julemarked. Andrea Broe Haisley har fået sit eget hjørne, hvor hun har lagt både børne- og voksenbøger frem – alle sammen med julen som fælles tema.
”Jeg er her blandt andet for at være med til at bygge bro mellem Gellerup og det øvrige Brabrand. Og så har jeg et lille udvalg med af de julebøger, man kan komme og låne på biblioteket,” fortalte hun.
Og så kunne hun samtidig fortælle om et af bibliotekets mange arrangementer, ordbanko d. 5. december kl. 13.30, hvor man får læst en historie højt, mens man krydser ord fra historien af på en bankoplade.
Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv er til gengæld fast inventar på Gasværkets julemarkeder. Som altid har lokalarkivet en frisk udgave af Brabrand-kalenderen med historiske fotos og små historier om livet i Brabrand, Årslev og Gellerup gennem tiden.
”Vi kommer for at sælge Brabrand-kalenderen og samtidig samle penge ind til driften af Gasværket. Og samtidig snakker vi med en del, som hører om arkivet, og hvordan de kan komme og aflevere historiske billeder og andre dokumenter om Brabrand,” fortalte Henrik Andersen fra lokalarkivet.
Julemarkedet på Gasværket fortsætter søndag d. 26. november kl. 11-16.