
Vejen er nu banet for, at der på nordsiden af Årslev Engsø kan skabes et 200.000 kvm stort naturområde. Grundejerne langs Skibbyvej er blevet enige om, at de i samlet flok er klar til at afstå deres arealer ned mod Årslev Engsø kvit og frit til en naturfond ejet af Aarhus Kommune.
I halvandet år har der været stille om byudviklings-planerne i og omkring landsbyen Årslev. Kommunen har lagt op til, at der skal skabes plads til 4000 nye beboere og 1000 arbejdspladser i området – men efter en offentlig høring i efteråret 2023 har der været total tavshed om planerne.
Teknik og Miljø har dog bebudet, at en revideret helhedsplan skal forelægges Aarhus Byråd inden sommerferien. Mens embedsmændene stadig arbejder med helhedsplanen melder grundejerne langs Skibbyvej nu i samlet flok ud, at de er klar til at indgå en aftale med Aarhus Kommune:
De vil gerne afstå den del af deres jord, der går ned til Årslev Engsø, til en kommunalt ejet naturfond. Forudsætningen er, at en sådan naturfond skal stå for naturgenopretning af de mangeårige landbrugsområder. Samtidig skal kommunen garantere, at der bliver offentlig adgang til arealerne.
“Det var jo udmeldingen i de allerfleste høringssvar i 2023, at man gerne vil ha´ endnu mere tilgængelig natur. Så nu kommer vi som lodsejere med et bud på et visionsoplæg: Vi vil godt være med til, at der blive etableret et offentligt tilgængeligt naturområde herude,” siger en af lodsejerne, Søren Bülow Andersen, Skibbyvej, som selv har boet på Skibbyvej med sin familie i 20 år.
Grundejerne forestiller sig, at et areal på ca. 200.000 kvadratmeter ned mod Årslev Engsø overdrages gratis til en naturfond ejet og drevet af Aarhus Kommune, og at kommunen til gengæld vil påtage sig at stå for naturgenopretning af de slidte landbrugsarealer, som der herefter skal være offentlig adgang til.
“Jeg ved godt, at de 200.000 kvadratmeter måske ikke batter så meget i den store sammenhæng. Men det er til gengæld et ret tilgængeligt naturområde, hvor folk i forvejen kommer. Forhåbentlig kan det blive til glæde for rigtig mange mennesker, der vil komme her de næste mange år,” siger Søren Bülow Andersen.
I sidste uge præsenterede repræsentanter for Brabrand-Årslev Fællesråd tankerne for Aarhus Kommunes kommuneplanchef Esben Obeling og byplanlægger Randi Sandholm, som arbejder med helhedsplanen for Årslev. Det var et godt og positivt møde, skriver fællesrådet i et referat fra mødet.
Byggeri rykker tættere på Skibbyvej
Ideen om, at en kommunalt drevet naturfond bør være en del af udviklingsplanerne for Årslev, blev første gang præsenteret af lokal beboer og tidligere rådgiver for en af lodsejerne, Kim Bisgaard, i august 2023.
Siden satte de 7-8 lodsejere langs Skibbyvej sig sammen, og det viste sig, at der gennemgående var opbakning til visionerne for anvendelsen af arealerne syd for Skibbyvej.
I det fælles udspil arbejder lodsejerne med en tredeling af arealerne: Op mod Skibbyvej mener grundejerne, at der bør tillades nybyggeri, og ned mod engsøen ønsker de det nævnte offentligt tilgængelige naturområde. I midten forestiller de sig et såkaldt overgangsareal, hvor der ikke bygges boliger, men hvor beboerne kan råde over jord til nyttehaver, shelters og andet.
Hvor langt ned i området syd for Skibbyvej ønsker I, at der skal tillades nybyggeri?
“Jeg vil helst ikke sætte konkrete tal på. Det vil vi gerne ha´ en dialog med kommunen om. Men den byggelinje, du ser som en del af på vores oplæg, afspejler den linje, der var en del af Aarhus Kommunes oplæg, da det i 2023 blev sendt i offentlig høring,” svarer Søren Bülow Andersen.
“Men generelt set kan vi godt acceptere den overgangszone, der opereres med. Den vil i praksis betyde, at nybyggeriet bliver rykket tættere på Skibbyvej, end kommunen har lagt op til.”

I oplægget fra lodsejerne beskriver de et muligt nybyggeri langs Skibbyvej som “moderne, fleksible familieboliger i fællesskabsorienterede bondegårde mv. langs landevejen”.
“Det er inspireret af den type byggeri, der i forvejen er langs Skibbyvej. Samtidig vil vi gerne imødekomme kommunens ønske om en type af nybyggeri, som børnefamilier kan se sig selv i,” tilføjer han.
DN: Arealer rummer et stort potentiale
Som nævnt har Danmarks Naturfredningsforening i de seneste år engageret sig i debatten om nybyggeri og natur syd for Skibbyvej. Blandt andet skrev foreningens vicepræsident, Sebastian Jonshøj, som bor i Brabrand, et høringssvar i efteråret 2023.
Her bakker han blandt andet op om, at der kan bygges nyt syd for Skibbyvej, med den begrundelse at “der allerede i dag er bebygget syd for Skibbyvej i stort set hele dens udstrækning indenfor helhedsplanen, samt at de åbne arealer umiddelbart syd for bebyggelsen altovervejende er landbrugsarealer eller på anden måde arealer med ringe naturværdi, som ikke bidrager stort til biodiversiteten og i øvrigt er utilgængelig for offentligheden.”
Han tilføjer i høringssvaret, at disse arealer “rummer et stort potentiale for udvidelse af den eksisterende, beskyttede natur indenfor fredningen, hvilket ideelt set vil kunne fremmes gennem netop en klog og visionær helhedsplanlægning for området.”
I deres nye udspil henviser grundejerne til naturfredningsforeningens visioner for arealerne, når de tilbyder at overdrage området tættest på Årslev Engsø til en naturfond.
Søren Bülow Andersen understreger, at der er behov for en betydelig naturgenopretnings-indsats, da der er tale om arealer, der i mange år har været dyrket. Grundejerne håber, at Aarhus Kommune vil stå for denne naturgenopretning.
“Fordi markerne har været gødet i så mange år, er der behov for en aktiv indsats, hvis de ikke bare skal gro til i bl.a. brændenælder. Hvis man ikke gør noget, har vi bare en masse slidte marker, der ligger brak, og uden en nødvendig offentlig tilgængelighed. Ideen er at få lavet noget, der øger naturoplevelsen ved Årslev Engsø.”
Dertil kommer, at lodsejerne ønsker, at Aarhus Kommune er med til at skabe en øget tilgængelighed med stier og eventuelle opholdsområder.
“Vi foreslår, at vi sammen med kommunen sætter os ned og diskuterer, hvordan det praktisk kan organiseres og driftes – alle de tekniske ting som vi håber, kommunen vil spille ud i forhold til, så vi får etableret en løsning til alles bedste.”