En grundejer på Skovbakkevej 61 kan sandsynligvis godt opgive håbet om at få lov til at bygge 22 rækkehuse på en naturskøn grund ud mod Langdalen. Området har status som bevaringsværdigt landskab, og kommuneplanchef i Aarhus, Lars Høeberg, vurderer, at det ikke er oplagt at bygge boliger der.
Et naturskønt areal nord for Lykkenshøj, ud mod Langdalen, har i årevis kun været benyttet af nogle få heste, som har græsset der i fred og ro. Men her i efteråret er den 15.000 kvadratmeter store naturgrund blevet genstand for stor opmærksomhed.
Vores Brabrand skrev i begyndelsen af oktober om et muligt nyt boligprojekt på grunden. Bag projektet står projektudviklingsafdelingen i EDC Erhverv Poul Erik Bech og Nodo Arkitekter, som for ejeren af ejendommen Skovbakkevej 61 har skitseret opførelsen af cirka 22 rækkehuse på grunden.
Skitsen var indsendt som høringsforslag til den offentlige høring om en ny kommuneplan. Områdets anvendelse er i kommuneplanen fastlagt som bynært landskab, herunder rekreative formål og jordbrugsformål. Det skal ændres, hvis det skal være muligt at bygge boliger på grunden.
Da man i Lykkenshøj Grundejerforening hørte om byggeprojektet, blev der straks indkaldt til bestyrelsesmøde. Efter en anmodning om aktindsigt hos Aarhus Kommune viste det sig, at der ikke ligger en egentlig byggeansøgning.
Aarhus Kommune har kun modtaget oplægget til nye rækkehuse som et høringssvar til arbejdet med den nye kommuneplan.
”Vi håber, at det kan inspirere kommunen til at overveje boligbebyggelse på den ejendom,” har projektudviklingschef i EDC Poul Erik Bech, Michael Møller Andersen, sagt til Vores Brabrand.
Meget overraskede
I Lykkenshøj Grundejerforening kunne man hurtigt konstatere, at oplægget forudsætter en indkørsel til et eventuelt nyt boligområde via grundejerforeningens fællesarealer. Og det ønsker man på ingen måde at give tilladelse til, understreger næstformand i foreningen, Jens Nørgaard Christoffersen.
”Vi var meget overraskede over, at man i oplægget regner med at kunne bruge vores fællesareal som indkørsel. Men vi ønsker på ingen måde en daglig biltrafik gennem vores område,” siger han.
Det har Lykkenshøj Grundejerforening meddelt Aarhus Kommune – i tilfælde af at der skulle komme en konkret ansøgning om boligbyggeriet.
”Ikke umiddelbart oplagt”
Men sandsynligheden for, at projektet skulle komme så langt, er umiddelbart lille. Aarhus Kommunes kommuneplanchef Lars Høeberg har i et svar til Lykkenshøj Grundejerforening skrevet, at der ikke i byrådets kommende behandling af planstrategien bliver taget endeligt stilling til de forskellige arealforslag, der er indsendt. Det vil først ske i 2025.
”For det pågældende areal kan jeg dog oplyse, at arealet er udlagt til bevaringsværdigt landskab, og er beliggende i en grøn kile. Det er derfor ikke umiddelbart oplagt, at arealet skal udbygges til boliger,” skriver Lars Høeberg.
Kommuneplanchefen regner altså ikke umiddelbart med, at man i Aarhus Kommune vil ændre områdets status som ”bevaringsværdigt landskab”. Og det er en forudsætning for, at der kan bygges boliger.
Lars Høeberg oplyser i øvrigt til Lykkenshøj Grundejerforening, at Aarhus Kommune samlet set har modtaget forslag om boligbyggeri på 900 hektar jord.
”Vi forventer ikke, at der vil blive inddraget ret mange, da kommunen i forvejen har meget stor rummelighed til nye boliger i de byudviklingsområder og ubebyggede arealer, der allerede findes,” skriver han.
Mange problemstillinger
Meddelelsen har givet nogenlunde ro i sjælen hos Lykkenshøj Grundejerforening, hvor medlemmerne håber, at naturområdet ud mod Langdalen vil forblive ubebygget.
”Nu afventer vi bare, mens vi sætter vores lid til, at Aarhus Kommune ikke ønsker at ændre områdets status som bevaringsværdigt landskab. Vi vil dog følge arbejdet med kommuneplanen tæt,” siger næstformand Jens Nørgaard Christoffersen.
Han understreger, at foreningen ser mange problemstillinger i forhold til en bebyggelse af naturgrunden og er klar med en begrundet argumentation.
Læs også: