
Et nyt boligbyggeri kan være på vej op mod det smukke naturområde, Langdalen. Ejendomsmægler-virksomheden EDC Erhverv Poul Erik Bech håber at kommunen giverlov til at bygge cirka 22 nye rækkehuse nord for Lykkenshøj på en 15.000 kvadratmeter stor, hidtil utilgængelig naturgrund ud mod Langdalen.
”Uvedkommende ingen adgang” fortæller skiltet klart og tydeligt – og et trådhegn understreger budskabet: Ejeren ønsker ingen besøgende på sin grund.
Men det kan snart ændre sig. Projektudviklingsafdelingen i EDC Erhverv Poul Erik Bech arbejder sammen med Nodo Arkitekter på et projekt, der skal lede frem til 22 nye rækkehuse på grunden, der har ligget brak i mange år, men ligger naturskønt ud til Langdalen.
EDC har indledningsvis foreslået, at Aarhus Kommune i forbindelse med arbejdet med den nye kommuneplan gør det muligt at bygge boliger på grunden.
”Vi håber, at det kan inspirere kommunen til at overveje boligbebyggelse på den ejendom,” siger projektudviklingschef i EDC Poul Erik Bech, Michael Møller Andersen.
Han mener, at boligprojektet harmonerer fint med kommunens ønsker om at skabe byudvikling i de tilbageværende ubebyggede ”lommer” inden for eksisterende byvækst-områder i Aarhus.
Samtidig mener han, at projektet kan bidrage til at aktivere Langdalen yderligere som bynært naturområde.
”Et tomrum i byen”
Områdets anvendelse er i kommuneplanen fastlagt som bynært landskab, herunder rekreative formål og jordbrugsformål. Det skal ændres, hvis det skal være muligt at bygge boliger på grunden.
”Der er tale om et mindre areal på omkring 15.000 m2 som ligger op ad og naturligt kan forbindes til den eksisterende by,” skriver EDC i et oplæg, der blev indsendt i forbindelse med den offentlige høring om den kommende kommuneplan.
”Arealet er ikke i brug. Det er et tomrum i byen og har været det i flere årtier,” skriver EDC i oplægget.

Grunden er formelt set en del af Langdalen, men på grund af en stejl skrænt er der i dag ingen forbindelse ned mod naturområdet.
Planen er at friholde den nordlige del af grunden ud mod Langdalen for byggeri. I stedet vil man gøre området tilgængeligt ved at anlægge stier, der kan skabe forbindelse fra området til Langdalen:
”Visionen er at skabe en mindre, grøn boligvej i Brabrand, som kommer til at forbinde villakvarteret mod syd med det grønne område Langdalen mod nord,” står der i oplægget.
Mangel på mindre boliger i Brabrand
Projektudviklingschef Michael Møller Andersen understreger, at de ønskede rækkehuse skal opføres i et udtryk og en kvalitet, der respekterer det naturskønne område, de opføres i.
”Vi ønsker ikke en meget tæt bebyggelse med rigtig mange mursten. Andre steder kan rækkehus-byggerier være meget kompakt, men her skal der være luft omkring byggerierne,” siger Michael Møller Andersen.

”For EDC som projektudvikler handler det om at forsøge at efterkomme efterspørgslen efter nye boliger i Brabrand. Der er ikke ret mange mindre boliger til de mennesker, som ikke længere har behov for lige så meget plads som tidligere og ønsker at sælge deres villa for at flytte i en mindre bolig,” siger Michael Møller Andersen og tilføjer:
”Der er ikke særlig mange nyere boliger i Brabrand i dag, der vil kunne måle sig med det, vi kan skabe her.”
En arkitektonisk fin bebyggelse
Arkitekt Arne Nielsen fra Nodo Arkitekter er som arkitekt knyttet til projektet og ser frem til at man med et kommende nybyggeri kan aktivere en del af Langdalen, der ikke i dag bliver brugt.
”Jeg mener derfor ikke, at der med byggeriet tages natur fra beboerne. Vi holder os på toppen og kravler lidt ned ad skråningen – men ikke for langt ned i Langdalen. Det er et godt projekt, som vi sagtens kan lægge navn til,” siger Arne Nielsen.
”Målet er at lave en arkitektonisk fin bebyggelse med relativt små huse på naturgrunden, sådan som man ser mange andre steder i Brabrand. Her har man mange andre steder udnyttet slyngninger og bakker og skabt et mangfoldigt område. Det er formentlig det, der gør, at Brabrand er et spændende sted at bo,” siger Arne Nielsen.
Arkitekten vurderer, at boligerne vil blive i størrelsen 100-110 kvadratmeter, der er en kompakt boligstørrelse, der ventes stigende efterspørgsel efter – men som der ikke er ret mange boliger af i Brabrand.

Afventer beslutning hos Aarhus Kommune
Den ubebyggede grund er en del af ejendommen Skovbakkevej 61. Projektudviklingsafdelingen i EDC Erhverv Poul Erik Bech bistår sammen med Nodo Arkitekter med udvikling af boligprojektet. Hvis Aarhus Kommune godkender det, skal der herefter træffes aftale med en entreprenør om opførelsen.
Projektudviklingschef Michael Møller Andersen understreger, at det nu afhænger af Aarhus Kommune om og hvornår, byggeriet kan gå i gang.
”Når kommunen har truffet en beslutning, så kommer der ikke til at gå lang tid. Jeg regner med, at der bliver taget stilling til det i løbet af 2024,” siger han.
Artiklen er redigeret: Indehaverne af Skovbakkevej 61 har ikke ønsket, at deres navne fremgår af artiklen.