En lille Brabrand-virksomhed har for alvor fået samtalen i gang i en lang række familier – ikke bare i Danmark men også i Norge og England og snart også i Tyskland. Go´ Samtale er et spil, der inspirerer til at få talt om livets små og store spørgsmål.
I 35.000 danske hjem er de små samtalekort fra Go´ Samtale med til at få familier og venner til at tale mere sammen omkring aftensmaden, til fødselsdagsfester, og hvor man ellers samles til hverdag og fest.
Det startede som en ubestemmelig utilfredshed med samtalen omkring aftensmaden i Johannes Thomsens egen familie hjemme på Engdalsvej – og endte som spillet Go´ Samtale. Det består af en række samtalekort, der kan være med til at sætte skub i snakken omkring bordet.
Han glæder sig over, at Go´ Samtale nu er blevet en del af samværet så mange steder – ikke bare i familier men også mellem vennepar og i andre fællesskaber.
”Folk fortæller os, at kortene fører til nogle samtaler, de ellers ikke ville have fået. Det er vi glade for at høre, for vi ser samtalen som en livskompetence, mange kan have glæde af at styrke. Samtalen er et værktøj, der kan være med til at åbne os op og styrke båndene i vores nære relationer,” siger Johannes Thomsen.
”Når man får talt om noget, så får man også et sprog for det. Og her er det kortet, der stiller spørgsmålet – og ikke konen eller forældrene. Det kan ofte være ret gavnligt i kommunikation.”
Ændrede samtalen i strikkeklub
Han er fuld af eksempler på, at Go´ Samtale har været med til at ændre samtaler blandt mennesker. Blandt andet fortalte en 80-årig kvinde, at hun var træt af, at de i hendes strikkeklub kun talte om sygdom og børnebørn.
Nu har hun meldt tilbage, at de har været alle kortene igennem med spørgsmål om selvtillid, ansvar, miljø, udseende, respekt, mod og bekymring.
”Det er vigtige emner, men de haster typisk ikke. Men de kan være med til at forme os som mennesker. Det kan være en form for eksistentiel dannelse at få mulighed for at fortælle om sig selv.”
Han kan se, at også psykologer og terapeuter tager samtalekortene i brug i deres arbejde. De kan eksempelvis være med til at åbne for samtaler med sårbare unge om deres indre liv.
Tæt på sårbare emner
Johannes Thomsen og hans partner i virksomheden Simply Family har stadig deres faste jobs og bruger kun 25 procent af tiden på udbredelsen af Go´ Samtale. Men nu får de i det mindste løn for deres arbejde.
Spillet findes i en norsk og engelsk udgave, og inden længe åbner de en tysk webshop rettet mod dette marked. Desuden har de udviklet flere nye danske udgaver, blandt andet rettet mod sammenbragte familier.
Sammen med Center for Familieudvikling har de udviklet en række spørgsmål om typiske udfordringer, man som både børn og voksne møder i hverdagen, når man pludselig indgår i en ny familie.
”Vi forsøger altid at tage afsæt i de positive sider af familien, men nogle af spørgsmålene går også tæt på det, der kan være mere sårbart. For eksempel hvad børnene synes kan svært ved en skiftedag. Nogle af spørgsmålene er til hele familien, mens andre kun er til samtalen mellem de voksne.”
Stort salg via erotisk webshop
En anden ny udgave retter sig mod yngre par, som er på vej til at blive forældre.
”Vi ser virkelig mange, som bliver skilt inden for de første par år af barnets levetid. Det er virkelig livsomvæltende for mange mennesker, samtidig med at man typisk ikke har så meget overskud i den periode.”
Denne udgave er udviklet sammen med Folkekirken og sætter blandt andet fokus på værdier: Hvilken familie vil vi gerne være? Andre temaer er tro og dannelse og ”parforholdet i en overgang”.
Han tilføjer i øvrigt med et skævt smil, at en af de store aftagere af Go´ Samtale er den erotiske webshop Sinful.dk . Også i den sammenhæng kan samtalen bidrage til at styrke relationer mellem mennesker.
Læs også:
Go´ Samtale: Brabrand-familie udviklede nyt spil ved spisebordet