
I løbet af foråret 2024 tager JCN Bolig fat på et nyt stort boligprojekt i Gellerup. 154 boliger skal opføres ved Trille Lucassens Gade. Hermed afsluttes et langvarigt tov-trækkeri om farven og arkitekturen på det nye byggeri, der opføres nær de tre klassiske Gellerup-blokke B5, B6 og B7.
Røde mursten bliver erstattet med gule. Det er i realiteten, hvad der kom ud af langvarige diskussioner i Aarhus Byråd om udseendet på et nyt boligprojekt ved Trille Lucassens Gade og Den Gyldne Port.
Efter indsigelser fra Gellerup Fællesråd, afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken og en række beboere tog flere byrådspolitikere sagen op, og det blev blandt andet nødvendigt at hidkalde stadsarkitekt Anne Mette Boye for at rede trådene ud.
Men nu er sagen landet, så JCN Bolig får lov til at bygge de 154 boliger på i alt 13.840 m2 med option på yderligere 14 boliger på 1.611 m2. Byggeriet har en samlet værdi på ca. 300 mio. kr. og er beskrevet nærmere i denne artikel.
Fem år har sagen været undervejs, efter at JCN Bolig i 2017 vandt retten til i samarbejde med PKA pension at købe jorden og dermed byggeretten af Brabrand boligforening.
Salget er for Brabrand Boligforening en væsentlig økonomisk forudsætning for, at boligforeningen kan fortsætte renoveringen af Gellerupparken.
”Det er glædeligt, at et projekt vi har arbejdet med i så mange år nu falder på plads. Så kan vi tage endnu et skridt i den igangværende positive udvikling af Gellerup. Ikke mindst fordi JCN bolig har været med på PKA’s ambitioner om at begrænse CO2-udledning fra vores byggerier, kan vi bygge med høje krav til både kvaliteten og bæredygtigheden,” siger Nikolaj Stampe, Ejendomsdirektør i PKA.
Kritiske høringssvar
Men der skulle en lang og grundig debat til i byrådssalen, før lokalplanen for området kunne vedtages. Flere byrådspolitikere, blandt andre Enhedslistens Solveig Munk og Jakob Søgaard Clausen fra Danmarks Demokraterne, havde lagt mærke til de kritiske bemærkninger i høringssvarene.
De gik blandt andet på, at et rødt murstensbyggeri ville falde helt uden for sammenlignet med arkitekt Knud Blach Petersens klassiske betonblokke fra omkring 1970.
Desuden mente man, at sadeltag var helt skæv løsning set i forhold til de flade tage på de eksisterende blokke. Og endelig var der utilfredshed med, at de kommende nye boliger vil lukke helt af for kigget mellem de eksisterende blokke ud over Aarhus Ådal.
Stadsarkitekt Anne Mette Boye mødte op i Teknisk Udvalg for at svare på spørgsmål. På forhånd havde hun set på oplægget igen og foreslog, at farven på murstenene på boligerne langs Trille Lucassens Gade ændres fra rød til gul tegl, ligesom det bliver tilfældet med nye rækkehuse ned mod Gudrunsvej.
Nye byggerier med en anden kvalitet
På et spørgsmål fra politikerne forklarede, Anne Mette Boye, at det er fastsat i udviklingsplanen for Gellerup, at de nye bebyggelser skal have en væsentlig anden kvalitet, så de skiller sig ud fra de eksisterende blokke.
Derfor mente stadsarkitekten, at valget af sadeltag var en god løsning, der ville få den nye bebyggelse til at træde frem som noget andet end de eksisterende blokke. Det vil være med til at understrege, at det er en anden type bebyggelse, der kommer ind, forklarede hun.
Anne Mette Boye foreslog endelig, at man etablerer større afstand mellem bebyggelserne ud mod Trille Lucassens Gade for at bevare sigtelinjer mellem blokkene fra byparken ned mod Aarhus Ådal.
”Intet belæg for påstand”
Resultatet af stadsarkitektens forslag blev kun, at murstenes farve ændres fra rød til gul. Det bekom ikke de to kritiske byrådsmedlemmer, Jakob Søgaard Clausen og Solveig Munk vel:
”Jeg lytter selvfølgelig både til naboer og stadsarkitekt, så derfor synes jeg, at det er det, som vi skal gøre. Men jeg ærgrer mig selvfølgelig over, at der igen er et flertal i byrådet, som blot følger den indstilling, der ligger fra bygherren,” lød det fra Danmarks Demokraternes Jakob Søgaard Clausen.
Og Solveig Munk fulgte op:
”Enhedslisten ønsker fællesrådets, afdelingsbestyrelsen og grundejerforeningens indsigelse imødekommet, og planen tilpasset dertil. Det betyder blandt andet, at udseendet af byggeriet skal tilpasses og integreres i det eksisterende byggeri, og til kulturarven skråstreg arkitekt Knud Blach Petersens oprindelige plan,” sagde hun.
Solveig Munk ønskede, at facaderne skulle være lysere og tagende flade, og der skal være større afstand mellem bygningerne ud mod Trille Lucassens Gade. Den større afstand mellem bygningerne skulle etableres ved at reducere bebyggelsen.
Hun mente i øvrigt, at Anne Mette Boyes påstand om, at udviklingsplanen for Gellerup skulle fastsætte et krav om, at den nye bebyggelse skal skille sig ud fra de eksisterende blokke i sit udtryk, byggede på en misforståelse:
”Vi har ikke fundet belæg for den påstand, om at byggeriet skal adskille sig, i hverken udviklingsplan, helhedsplanen eller aftale om udsatte boligområder. Og jeg har netop fået et notat fra sekretariatet, der bekræfter, at det findes der ikke belæg for i udviklingsplanen,” sagde hun i byrådssalen.
”Udvalgets beslutning om at tromle hen over de indsigende beboere bygger altså på en urigtig oplysning.”
Tilbage til JCN Bolig, der glæder sig over, at man nu kan komme videre med byggeplanerne, der har været i gang siden 2017:
”Vi håber at få byggetilladelse omkring 1. februar 2024 og går derefter i jorden i Gellerup i foråret,” skriver JCN Bolig i en pressemeddelelse.
Læs også:
Markante Gellerup-blokke skal omkranses af nybyggeri
Protester mod nyt Gellerup-byggeri: Røde blokke passer ikke ind