Skal det tidligere Gellerup Kulturcenter på Gudrunsvej 78-82 bevares eller rives ned? Det skal politikerne i Aarhus Byråd i løbet af 2022 tage stilling til. Tirsdag holdt Aarhus Kommune åbent hus og fik en masse ideer og forslag til, hvordan bygningerne kan anvendes.
Det myldrede ind. Lokale beboere, foreningsfolk og professionelle aktører var tirsdag på besøg i caféområdet på Gudrunsvej 82, hvor blandt andet Ungdomsskolen og Gellerup Forsamlingshus holder til.
De ville alle sammen give deres bud på, hvordan det tidligere Gellerup Kultur- og Aktivitetscenter kan anvendes i fremtiden. Aarhus Kommune havde inviteret til åbent hus, inden den endelige indstilling til Aarhus Byråd i løbet af foråret bliver skrevet færdig.
Til efteråret skal politikerne afgøre, hvad der skal ske med de gråmelerede beton-bygninger, som der er stærkt delte meninger om i 8220 Brabrand: Nogle synes, de er decideret grimme og bør rives ned. Andre mener, at bygningerne bør bevares og kan blive et nyt kulturelt kraftcenter i det vestlige Aarhus.
Allerede for 10 år siden var indstillingen i Aarhus Kommune, at området skulle sælges , bygningerne rives ned og nybyggeri opstå.
Men så kom der nyt liv i bygningerne, og nye ambitioner er rykket ind:
- Gellerup Forsamlingshus – som forsmag på Gellerup Højskole, en nyfortolkning af den klassiske danske grundtvigske folkehøjskole midt i Gellerup. Her mødes særligt unge mennesker flere gange hver måned til en række arrangementer, der alle kunne foregå på en højskole.
- Ungdomsskolen, der nærmest hver aften har aktiviteter; keramikværksteder, rapakademi, maker space og dans for blot at nævne noget. Men også ungdomsbyrådets baggrundsgrupper holder til her.
- Fredens Hus på vej, et kraftcenter for dialog mellem mennesker med forskellig tro og livssyn. Forening er stiftet af Gellerup Kirke, Fredens Moské og Danmission
- Kollektivbyen – en forening der samler ca. 40 iværksættere og små virksomheder og har ambitioner om meget mere
Men også andre aktører bidrager med aktiviteter i lokalområdet:
- Gellerupscenen hvor alle har mulighed for at leje scenen til kulturelle begivenheder, og hvor blandt andet Det Kongelige Teater, Dansk Arabisk Kulturforening og Foreningen Kulturkollektivet byder ind med aktiviteter
- Kunstplatformen Andromeda 8220 har lokaler på Gudrunsvej 78
- Det A.P. Møller-støttede projekt Opgang til Opgang har lokaler på Gudrunsvej 78
- Kontaktstedet for unge har åbent dagligt på Gudrunsvej 78
- Gellerup Billardklub har i næsten 50 år haft lokaler i kælderen under Gudrunsvej 78.
- Gellerup Lokalcenter, sundhedsklinikken og diverse væresteder holder til på Gudrunsvej 80
- På Gudrunsvej 82 findes ud over Ungdomsskolen i dag blandt andet Aarhus Universitet og VIA University College, Danmission og Grundtvig Akademiet ligesom Borgmesterens Afdeling har projektkontor her.
De fire scenarier
Så nu er det hele ikke så sikkert mere. Med medfinansiering af Realdania er en undersøgelse af bygningernes tilstand, indhold og økonomi i gang, sådan at politikerne kan tage stilling til hvilken retning udviklingen skal tage på stedet. Overordnet set står valget mellem fire scenarier:
Scenarie 1: Bevarelse af bygningerne med henblik på, at de f.eks. skal huse nogle af de nuværende aktører på stedet Gellerup Højskole, på vej, Fredens Hus og Kollektivbyen, eller lignende aktiviteter af fællesskabende karakter i tråd med de oprindelige intentioner med området. Herunder også bevarelse af Gellerupscenen.
Scenarie 2: Bevarelse af bygningerne som en vigtig kulturarv, men hvor der f.eks åbnes op for boliger og erhverv.
Scenarie 3: Bevarelse af bygningernes råhus men med gennemførelse af en omfattende renovering fra fundament til facade.
Scenarie 4: Grunden sælges, og bygningerne rives med al sandsynlighed ned til fordel for nybyggeri.
Hvad det hele ender med, er der ingen, der ved. Heller ikke de centrale personer som arbejder på en indstilling til Aarhus Byråd, projektkoordinator Ali Ajjawi og programleder Pia Katballe.
”Alle kan se, at det her område ligger centralt og har kvalitet til at kunne forbinde Gellerup med resten af Brabrand og det øvrige Aarhus. Men hvad der er den bedste anvendelse af området, er i sidste ende en politisk beslutning,” siger Pia Katballe.
Afgørende for politikernes beslutning bliver nu:
- Hvad vil det koste at istandsætte og eventuelt renovere bygningerne?
- Hvad er de miljø- og klimamæssige konsekvenser af de forskellige løsninger.
- Hvilken betydning har de forskellige løsninger for udviklingen af det samlede Gellerup?
- Hvad er økonomisk bedst for Aarhus Kommune?
Liv og tryghed døgnet rundt
Interessant nok var den oprindelige hensigt med området omkring Fredspladsen, at det – omkranset af platantræer og med Gellerup Kirke som nabo – skulle være et levende bymiljø.
Om den grundtanke nu kan konverteres direkte til et aktivt, kreativt erhvervs-, uddannelses- og kulturmiljø anno 2025 er, hvad de tre første scenarier tager afsæt i.
Politikerne i oplægget har desuden lagt vægt på, at området omkring Gudrunsvej 78-82 skal bidrage til udviklingen af det samlede Gellerup og blandt andet knytte sig tæt til Sports- og Kulturcampus. Og så skal området skabe liv og tryghed døgnet rundt som en attraktiv overgang til City Vest og resten af Brabrand – og Aarhus.
Læs også: