Tomater i alle størrelser og smagsvarianter er nu for alvor ved at være modne i drivhusene hos Fællesgartneriet på Skibbyvej. Torsdag eftermiddag inviterede have-fællesskabet inden for til åbent hus – med mulighed for at prøvesmage ristede bruchetta med fuldmodne hjemmedyrkede tomater.
Naturskønt ned til Årslev Engsø ligger et ”hemmeligt” udflugtsmål. Lige hvor Skibbyvej slår et skarpt sving i udkanten af Årslev, går grusvejen ned langs de lidt forfaldne drivhuse med en herlig udsigt ned over engsøen.
Her tilbringer omkring 100 familier og enkeltpersoner fra hele Aarhus en stor del af deres fritid i hinandens gode selskab og med fælles engagement i at få grøntsager og planter til at gro og give duftende og velsmagende afkast.
Det var arkitekt Marie Kirstine Pilegaard, der fik ideen til Fællesgartneriet, og i 2014 lagde foreningen ud med 26 jordlodder i de forladte drivhuse og på friland. Siden er foreningen vokset til nu 100 medlemmer.
”Der har jo tidligere været masser af gartnerier i Brabrand, og så det er jo meget hyggeligt, at der er et enkelt tilbage herude,” siger Marie Kirstine Pilegaard, som synes, det kunne være rart, hvis flere fra lokalområdet lagde vejen forbi Fællesgartneriet.
”Folk fra lokalområdet må meget gerne kigge forbi. Dørene er altid åbne, og man er velkommen til at gå en tur ind og se sig omkring og snakke med folk. Der er næsten altid nogen her.”
Bruschetta med friske solmodne tomater
Torsdag eftermiddag, d. 30. august, kl. 16.30-18.00 er der en god anledning til at kigge forbi Fællesgartneriet. Sammen med Smag på Aarhus inviterer gartneriet på en rundtur i drivhusene samt smagsprøver på ristet bruschetta med friske solmodne tomater.
Smag på Aarhus er et natur- og madprojekt stiftet af Aarhus Kommune med støtte af Nordea Fonden. Formålet er, at århusianerne sammen med Aarhus Kommune skaber nye byrum og grønne steder fulde af smag.
Smag på Aarhus Stafetten – forkortet til SPAS – er ramme om en stribe arrangementer, hvor man kan opdage nye steder i Aarhus og lade sig inspirere af hinandens viden, erfaringer og idéer. Denne gang har Fællesgartneriet grebet stafetten.
”Kom på rundvisning og se de store frodige drivhuse, som netop nu bugner af modne tomater og andre spændende afgrøder”, skriver Fællesgartneriet blandt andet i invitationen.
Alle er med i fællesskabet
Alle der lejer et jordstykke i Fællesgartneriet Brabrand – udenfor eller i et af drivhusene – er automatisk medlem. Alle medlemmer hjælper med praktiske gøremål i løbet af året og er på den måde med til at få fællesskabet til at fungere.
Fællesgartneriet råder over to store drivhuse på i alt 2250 m2 samt en tilhørende mark på 5000 m2. De enkelte medlemmer bestemmer selv, hvad de vil dyrke og hvordan de indretter deres egne jordlodder.
“Vi dyrker økologisk og ved hjælp af elektronisk drypvanding, således at vi sparer på vandet og sikrer den bedst mulige vækst til vores afgrøder. I Fællesgartneriet er der alt i redskaber og maskiner til rådighed for medlemmerne samt en stor terrasse med køkken til fælles brug”, skriver foreningen på hjemmesiden.
Kun hver femte er fra lokalområdet
Fællesskabet er vokset kraftigt siden starten, og der er nu fuldt hus i de tre store drivhuse. Unge, ældre og børnefamilier kommer på forskellige tidspunkter ugen igennem og passer deres jordstykke, hjælper hinanden og hygger sig sammen imens. Prisen er 1000 kr. årligt for 20 m2 drivhus-jord.
Kommende gartner-spirer står på venteliste, men der er som regel en vis udskiftning omkring årsskiftet, fortæller Marie Pilegaard.
Hun vurderer, at omkring 20% af brugerne er fra Brabrand-området, mens de fleste kommer fra alle andre områder af Aarhus.
”For mange er det et alternativ til at have en kolonihave, der kan være svære at få fat i. Og så er der også den fordel, at det er mere fleksibelt, at have et stykke jord herude. Man kan lettere komme ud af det igen.”
Deltagelse i torsdagens arrangement er gratis, og der er ingen tilmelding. Man finder Fællesgartneriet på Skibbyvej 15. Hvor vejen slår et sving i udkanten af Årslev, ligger drivhusene på højre side nede ad grusvejen.
Læs også: Vi hygger når vi dyrker grøntsager