En privat udvikler får lov til at opføre 18 rækkehuse og 25 lejligheder langs Gudrunsvej, selvom området ligger på sårbare drikkevandsreserver. Men Teknik og Miljø kræver, at parkeringspladser og veje får en tæt belægning, så der ikke kan ske nedsivning i området.
”Der er risiko for, at nitrat, pesticider og andre miljøfremmede stoffer vil kunne sive ned og give anledning til forurening af drikkevandet.”
Den bemærkning på side 30 i et lokalplan-oplæg har sat et forberedelserne til et nyt boligbyggeri i stå i nogle måneder. Politikerne i byrådet har ventet på nærmere besked på, om en stribe nye boliger på Gudrunsvej vil true drikkevands-reserverne i Gellerups undergrund.
En privat udvikler vil opføre et mindre bydelskvarter med blandede boligtyper og varierede bebyggelsesformer på hjørnet af Gudrunsvej ved Den Gyldne Port. Nye rækkehuse i 2-3 etager og en etageboligbebyggelse i 4-5 etager skal bidrager til at nedbringe skalaen fra de 8-9 etagers boligblokke og skærme området ud mod vejene.
Teknik og Miljø har nu undersøgt sagen grundigt. Forvaltningen bekræfter, at lokalplanområdet ligger oven på et område med drikkevandsinteresser og inden for et sårbart indvindingsopland til kommunens største kildeplads for vandværket i Stavtrup.
Derfor kan området kun anvendes til boliger og ikke til erhverv eller anden forurenende virksomhed, skriver Teknik og Miljø:
”Der er risiko for, at nitrat, pesticider og andre miljøfremmede stoffer vil kunne sive ned og give anledning til forurening af drikkevandet. Parkerings-arealer, interne veje og manøvrearealer skal derfor udføres med tæt belægning, der sikrer mod nedsivning, og regnvand fra disse arealer skal via afløbsanlæg ledes til offentlige regnvandsbassiner.”
Hvis der kommer skybrud, kan der dog godt opmagasineres regnvand i området, men det skal så ske i et eller flere underjordiske bassiner med tæt bund under parkeringsarealerne, understreger Teknik og Miljø.
Nyt bydelskvarter
Politikerne får nu igen lokalplanen til gennemsyn med denne og enkelte andre ændringer. Og naboerne i de otte etager høje blokke langs Gudrunsvej kan formentlig begynde at forberede sig på, at de ud for blokkene B3 og B4 snart får nye naboer.
Bebyggelsen vil bestå af 18 rækkehuse og 25 lejligheder på de skrånende arealer ud mod Gudrunsvej og med Globus 1, det nye sundhedshus og friplejehjemmet som genboer.
Det nye boligbyggeri skal ”opføres primært i tegl og sikre variation og en nedskalering i forhold til de eksisterende blokke i 8-9 etager. Varieret beplantning og nye fælles opholdsarealer sikrer et bydelskvarter med et grønt præg,” står der i helhedsplanen.
Fortætningen i området er i tråd med politikernes ønske om fortætning af den eksisterende by. De kommende boliger ligger centralt med ringvejen til den ene side og planlagt højklasset kollektiv transport (Letbane/BRT) til den anden siden.
”Udvikling af området imødekommer målet om blandet by og sikrer rækkehuse som en ny boligtype i Gellerup,” skriver Aarhus Kommune i lokalplanen, der også fremhæver byparken og en den kommende nye skole lige i nærheden.
Beboer-bekymring for færre p-pladser
For at få plads til de nye boliger er det nødvendigt at nedlægge halvdelen af de nuværende 184 parkeringspladser foran blokkene B3 og B4.
Brabrand Boligforening har efter en optælling af parkerede biler en uge i 2020 vurderet, at de tilbageværende 90 pladser er tilstrækkelige, da man også kan parkere foran de andre høje blokke langs Gudrunsvej.
Afdelingsbestyrelsen for Gellerupparken udtrykte dog i et høringssvar stor bekymring for det fremtidige antal parkeringspladser i området. I alt 90 parkeringspladser er alt for lidt til to blokke med pt. 217 lejemål, skrev afdelingsbestyrelsen.
“Vi er meget skeptiske over for konklusionen, at beboerne i B3 og B4 kan bruge de andre blokkes p-pladser. Vi mener nemlig ikke, at der i beregningerne er taget højde for, at der i forbindelse med renoveringsplanerne for blok B1-B3 samt B5 er tiltænkt en udvidelse i antal lejemål i hver enkelt blok på +30 lejemål – i alt 120 ekstra lejemål på strækningen B1-B5,” lød det i høringssvaret.
Teknik og Miljø svarer, at forvaltningen ”ikke er blevet oplyst om en udvidelse af antal lejemål i blokkene, og de eksisterende forhold har været grundlaget for parkeringsanalysen.”
Forvaltningen nøjes med at konstatere, at ”Brabrand Boligforening skal sikre, at et eventuelt parkeringsunderskud ved blok B3 og B4 tilvejebringes ved naboblokkene B2 og B5.”
Læs også: