Da politikerne i Aarhus Byråd forleden diskuterede en plan om byggeri af 43 nye boliger i Gellerup, kom drikkevandet i undergrunden i fokus. Politikerne er bekymrede for, om byggeriet skaber udfordringer for grundvandet.
”Der er risiko for, at nitrat, pesticider og andre miljøfremmede stoffer vil kunne sive ned og give anledning til forurening af drikkevandet.”
Denne sætning på side 30 i et forslag til en ny lokalplan for et område ved Gudrunsvej fik byrådsmedlem Jesper Kjeldsen, Socialdemokratiet til at spærre øjnene op.
Og det betyder, at politikerne i Teknisk Udvalg nu skal have en grundig snak om, hvilken konsekvens det har for grundvandet, at et privat firma nu vil bygge 18 rækkehuse og 25 lejligheder på arealer mellem Gudrunsvej og de to otte-etagers boligblokke B3 og B4.
”Det er en rigtig fin lokalplan, der vil betyde et fint bidrag til den forbedring af området, vi ønsker. Men jeg læser mig til, at der er mulighed for nedsivning af pesticider og miljøfremmede stoffer. Jeg mener, der er brug for et notat fra Teknik og Miljø om, hvordan man har tænkt sig at håndtere den udfordring,” sagde Jesper Kjeldsen i byrådet.
Han fik opbakning af flere af de andre politikere, så nu skal Teknisk Udvalg have en grundig snak om, hvordan byggeriet kan udføres, så det ikke kan være til skade for grundvandet.
Sagen er, at lokalplanområdet ligger i et område med drikkevandsinteresser og ”inden for et sårbart indvindingsopland til kommunens største kildeplads for Stautrupværket”, står der i lokalplanen.
”Parkeringsarealer, interne veje og manøvrearealer skal derfor udføres med tæt belægning, der sikrer mod nedsivning, og regnvand fra disse arealer skal via afløbsanlæg ledes til offentlige regnvandsbassiner.”
”Trøstesløs arkitektur”
Det var nu ikke kun hensynet til grundvandet, der fik politikere til at tøve med at give deres støtte til projektet. Den radikale Metin Lindved Aydin, som selv er arkitekt, var stærkt kritisk over for oplægget til, hvordan det nye byggeri skal se ud:
”Det er et meget vigtigt byggeri og et vigtigt skridt mod omdannelsen af Gellerup. Det bliver områdets ansigt vendt mod Åbyhøj, og derfor er det utrolig trist at se de beskedne ambitioner for byggeriet,” sagde Metin Aydin og fortsatte.
”I den visuelle præsentation tyer man ligefrem til at supplere med træer for at bryde den trøstesløse arkitektur. Så vigtig en lokalplan kalder på langt højere bykvalitet,” sagde Metin Aydin og opfordrede til en grundigere udvalgsbehandling af projektet.
Endnu et emne var genstand for kritik af projektet, nemlig antallet af parkeringspladser. Både Solveig Munk, Enhedslisten, og Jakob Søgaard Clausen, Danmarks Demokraterne, undrede sig over, at det samlede antal parkeringspladser i området er sat så lavt, som det er.
Når lokalplanen er vedtaget forventes der bygget 18 nye rækkehuse og 25 lejligheder, der sammen med de eksisterende boligblokke B3 og B4 danner et nyt mindre bydelskvarter langs Gudrunsvej.
Men før lokalplanen kan komme i offentlig høring, skal den altså diskuteres igen i både Teknisk Udvalg og byrådet.
Læs også:
Nye boliger ved Gudrunsvej skal skabe øget bykvalitet