Den langvarige corona-nedlukning fører i stigende grad til dårlig trivsel blandt unge i Gellerup og Toveshøj. Lokalområdet er i øjeblikket plaget af grupper af 12-18-årige, som skaber utryghed. Onsdag mødtes aktører i Beredskabet for Gellerup og Toveshøj for at diskutere problemerne.
Først var det området langs den sydlige del af Gudrunsvej, så var det Bazar Vest, og i øjeblikket er det området omkring City Vest, der er plaget af mindre grupper af unge, som skaber uro og utryghed blandt beboere og forbipasserende.
Situationen er nu blevet så alvorlig og generende, at Beredskabet i Gellerup og Toveshøj onsdag havde valgt at invitere til et åbent onlinemøde for at diskutere problemerne.
Vores Brabrand kunne forleden berette om, hvordan narkosalg og højrøstet samvær på en parkeringsplads ved Gudrunsvej nu er blevet et langt mindre problem takket være en langvarig vedholdende politi-indsats.
Men andre steder skaber yngre grupper af børn og unge fortsat problemer. I tiden med kraftig frost var det særligt Bazar Vest, der var plaget af uro. Lokalpolitiet i Aarhus Vest valgte at patruljere intensivt i de indendørs butiksgader og blev suppleret af kommunens gadeplans-medarbejdere. Og det lykkedes efter nogen tid at genoprette roen dér.
Nu er det i stedet i området omkring City Vest, Fredspladsen og Gellerup Bibliotek, at man kan støde ind i grupper af unge, som ind i mellem opfører sig upassende og er til gene for de forbipasserende.
”Måske keder de sig, og så driver de lidt rundt og er til gene for beboere og andre, der færdes i området. Vi er en del til stede i øjeblikket og har også haft fat i dem, når de har opført sig dårligt,” fortalte politikommissær Klaus Hvegholm Møller på online-mødet.
Opsøgende gadeplans-medarbejdere
Leder af Aarhus Kommunes gadeplans-medarbejdere, Thomas Jentzsch, fortalte på mødet, at også de udegående socialpædagoger har fuld opmærksomhed på Gellerup-området og hver dag fra om eftermiddagen til langt ud på aftenen lægger vejen forbi de hotspots, hvor de ved, at de unge hænger ud. I øjeblikket er det i høj grad området omkring City Vest.
”Vores opgave er at virke kriminalitets-forebyggende ude omkring, hvor de unge færdes, og vi gør alt, hvad vi kan for at være så opsøgende som muligt, i øvrigt i tæt samarbejde med klubberne, lokalpolitiet og det civile beredskab,” fortalte Thomas Jentzsch.
Han tilføjede, at også værestedet Kontaktstedet i ejendommen Gudrunsvej 78 er en del af indsatsen for de unge. Her kan unge i alderen 15-25 år hver dag komme i tidsrummet fra kl. 15 til midt på aftenen.
Psykisk sårbar blev mobbet
En deltager i onlinemødet beskrev, hvordan hun som psykisk sårbar ikke længere tør handle i City Vest eller gå tur i området med sin servicehund.
”Jeg bliver mobbet af en gruppe på 8-10 mennesker, der kalder mig alle mulige ting, som har gjort at jeg hverken tør handle eller gå i området længere. Jeg har angst og har skulle hjælpes hjem flere gange af vagter i City Vest”, fortalte hun.
Politikommissær Klaus Hvegholm Møller opfordrede til, at man kontakter politiet med informationer om dårlige oplevelser. Politiet ved ofte, hvad det er for en gruppe unge, de skal have fat i. Desuden kan optagelser fra video-overvågning ofte hjælpe.
”Det er rigtig trist at høre, at du føler, at du ikke kan gå i fred. Hvis nogen er flabede – og det er nogen af dem – så ring og fortæl os om det. Vi vil gerne tage en kontant snak med de unge om, hvordan man opfører sig.”
Politikommissæren lovede sammen med lederen af gadeplans-medarbejderne, Thomas Jentzsch, fortsat at holde skarpt øje med situationen omkring City Vest.
Mistrivsel blandt de 11-18-årige
Leder af fritids- og ungdomsklubberne i Gellerup og Toveshøj, Rasmus Brandt Lauridsen, kunne berette om dårlig trivsel blandt mange af de 11-18-årige i lokalområdet:
”Vi oplever, at mange unge er frustrerede og godt trætte af restriktioner. De samles så forskellige steder, og nogle af dem skaber utryghed. Når der ingen voksne er, så er der heller ingen regler”.
Han kan se, at nogle af de unge desuden vælger at søger i retning af negative fællesskaber som for eksempel lokale bande-grupperinger.
Rasmus Brandt Lauridsen fortalte, at kan oplever, at flere af de 11-18-årige mistrives og er taget på i vægt. Mange har fået deres døgnrytme vendt på hovedet og har svært ved at følge med i skolens virtuelle undervisning.
”De siger, at de mangler voksne at tale med, når de ikke har pædagogerne i klubberne at være sammen med. En del, især pigerne, har vi mistet kontakten med under nedlukningen.”
Søger kontakt i opgangene
Klubberne i Gellerup og Toveshøj har nu valgt at holde åbent for alle klubmedlemmer, da de alle vurderes at være i en udsat position som følge af udviklingen i området, og forsøger samtidig at have en tæt forældrekontakt. Klubben i Toveshøj måtte dog mandag lukke ned, da medarbejdere var blevet testet positive med corona-smitte.
””Vi tilbyder understøttende virtuel undervisning i klubberne i skoletiden med støtte fra klubpædagogerne, og nogle af klubpædagogerne går desuden på gaden for at tage kontakt til de unge i opgangene.”
Rasmus Brandt Lauridsen appellerede til, at forældrene taler med de unge om både skolen og deres fritidsliv, og at man sørger for at de får frisk luft og motion og i det hele taget holder øje med hvad de laver.
Leder af civilsamfunds-beredskabet i Gellerup og Toveshøj, Simon el-Zeinab, tilføjede, at de mange frivillige i de lokale foreninger også er på gaden, og de tipper politiet om deres observationer.
Håber på opklaring af brand og knivstikkeri
Politikommissær Klaus Hvegholm Møller kom i løbet af mødet også ind på to alvorlige episoder i Toveshøj søndag d. 21. februar.
En 25-årig mand blev på Janesvej overfaldet af en gruppe 14-15-årige drenge, der blandt andet stak ham i albuen med en kniv. Senere på aftenen opstod der brand i en overdækket bålplads ved Lenesvej, hvor der var blevet tændt op i områdets træmøbler.
”Vi er i gang med at se, om vi kan finde ud af, hvem der står bag de to episoder. De kilder, vi taler med, er ikke så meddelsomme, som vi kunne håbe på. Men jeg tror på, at det nok skal lykkes,” sagde politikommissær Klaus Hvegholm Møller.