Der er plads til os alle på og omkring søen, uanset om vi går eller cykler, fisker eller ser på fugle. Der er også en del, som ror på søen, og fra en robåd byder Brabrand Sø på naturoplevelser, som ikke er mange forundt. Her fortæller Klaus Krusell om de naturoplevelser, der følger med livet som motionsroer i SERO.
Af Klaus Krusell, pensionist
Har du nogensinde set oddere eller sæler i Brabrand Sø?
Det har du sikkert ikke. Men det har mange af os, der ror på søen. Det er nemlig en hel anden verden, man ser, når man oplever søen fra en robåd, hvor man bogstavelig talt sidder med bagdelen i niveau med vandoverfladen. I den position er man helt i øjenhøjde med livet på og i søen.
Det kan tage sig noget anderledes ud, end når man ser ud over søen inde fra land. Selv er jeg medlem af roklubben ARA’s seniorafdeling kaldet SERO. Vi holder til på Rostadion på nordsiden af søen sammen med flere andre roklubber.
I SERO er vi omkring 80 medlemmer i alderen 63 til 92 år. De fleste af os er på vandet flere gange om ugen. Vi ror hele året undtagen i de allerkoldeste vintermåneder. Derfor følger vi også livet på søen tæt året rundt.
Det samme gælder for mange af de andre, som også har glæde af det fantastiske dyreliv i og omkring søen. Det gælder fiskere, ornitologer og naturfredningsfolk. Plus alle dem, der går, løber, cykler, står på ski eller kører på rulleskøjter rundt om søen. Eller er på udflugt for at spise en is eller drikke en kop kaffe i Æblehaven.
Mågernes ynglepladser
Når man ror på søen året rundt, er man tæt på det meste af det, der sker. Derfor får man også nogle oplevelser, som mange andre ikke får.
For eksempel kan vi allerede tidligt om foråret se, om hættemågerne får unger på vingerne det år. Hvis deres foretrukne ynglested, den såkaldte Mågeø, er oversvømmet, fordi vandstanden i søen er usædvanlig høj, kommer der ikke mange unger det år.
Når der ikke kommer mågeunger, kan man tro, det skyldes, at mågerne bliver forstyrret på rederne. Men fra vores robåde kan vi se, når Mågeøen er oversvømmet i ynglesæsonen. Så er det umuligt for mågerne at bevare deres reder, og så får de ingen unger på det sted. Resten af året må vi undvære mågeskrigene omkring Mågeøen og håber så blot på, at de kommer igen til næste år.
Masser af fiskehejrer
I det hele taget er langt de fleste, der færdes på søen, meget forsigtige med ikke at forstyrre dyrelivet.
Vi kan for eksempel se på fiskehejren. Dem er der mange af. Det vidner om et rigt fiskeliv, for der er masser af fiskehejre ved Brabrand Sø og i åen ind mod byen.
Ofte ser vi 10 – 20 stykker på en tur ind til de tre broer, hvor vi normalt vender. De fleste af dem værdiger os ikke så meget som et blik, når vi kommer forbi dem på få meters afstand. De står bare bomstille og venter på, at der kommer en fisk forbi, de kan fange.
Mange hejrer står så stille, at vi snakker om, at kommunen stiller dem ud om morgenen og henter dem igen om aftenen.
Svanernes unger
Svanerne og ikke mindst deres unger får man også tæt ind på livet, når man færdes på søen. Samtlige roere vil til en hver tid kunne fortælle, hvor mange unger svanerne har, og om nogle af dem er døde i løbet af året. De seneste år har svaneparret hvert år haft kuld, hvor fire af dem har overlevet.
Vi ved også, hvor svanerne normalt holder til på forskellige tidspunkter af dagen, så vi ikke forstyrre dem ved at komme for tæt på.
Der er andre fuglearter, der er rigtig mange af på søen. Det gælder blandt andet ænder, gæs og lappedykkere. De tager ikke den store notits af os. Dem skal man nærmest sejle ind i, hvis de skal flytte sig.
De i mange kredse ildesete skarver er mere reserverede end mange af de andre fugle ved søen. De foretrækker normalt at flytte sig frem for at komme i nærheden af mennesker. De opholder sig meget på pælene rundt om i søen, og der lader de sig ikke forstyrre, selv om der kommer et par robåde forbi.
Rovfuglene og fisk
Der er også rovfugle som rørhøge, musvåger og forskellige ørne, som finder en stor del af deres føde på og omkring søen.
Med stor begejstring følger vi deres opvisninger af deres fantastiske flyveevner. Vi føler os uhyre privilegerede, når vi er så heldige at overvære, når af en af ørnene fanger en stor fisk i søen, og vi ser den flyve væk med fangsten i kløerne.
Og så kan vi skrive under på, at der er masser af fisk både i søen og i åen. Enhver kan jo se, at der omkring søen er masser af fugle, der lever af fisk.
Det er der også oddere og sæler, der gør, og med mellemrum møder vi begge arter, når vi ror rundt på søen.
Mest tydeligt ser vi, hvor mange fisk der er, når der kommer saltvand op i åen. Det udløser omfattende fiskedød, og så ser vi døde fisk i tusindvis.
Det sker heldigvis kun med års mellemrum. Når det sker, er vi roere typisk de første, der kontakter de relevante myndigheder, så der bliver rettet op på problemerne og de døde fisk bliver fjernet.
I det muntre hjørne
I den mere muntre afdeling finder vi fugle som svaler og mursejlere. De dukker op og bekræfter, at det er blevet forår. Det er også dem, der varsler efterårets komme, når de pludseligt er forsvundet.
Hele forsommeren kan vi nyde alle de fugle, som synger overalt omkring søen. Størst glæde vækker nok nattergalen. Den synger både højt og længe, og vi kan høre den helt hen til omkring Sankt Hans.
Vi er også glade for at møde isfuglen, når den som et skinnende blåt lyn suser forbi. Vandriksen ser vi til gengæld stort set aldrig, men vi kan høre den. I begyndelsen troede vi, det måtte være en gris, der var på færde, når vi hørte, der blev øffet inde i sivene langs åen. Men grisen viste sig at være vandriksen, der hører til gruppen af vandhøns, som også tæller blishøns og rørhøns.
Og endelig er der skildpadderne. Dem kan man være heldig at møde, når de ligger og soler sig på en træstub et par steder langs åen.
Plads til alle
Brabrand Sø er fuld af liv i alle former. Det gælder alt det, der lever under vandet, på vandet, i luften og hele vejen rundt om søen.
Jeg håber, det hele får lov til at blive her. Det gælder også alle os, der færdes på og omkring søen. At vi får lov til at nyde naturen på hver sin måde, og at vi alle kan være med til at passe på den.