
Byrådet afsatte i oktober 2017 15 mio. kr. til at etablere hastighedszoner på 30 eller 40 km/t, og Brabrand blev sammen med Christiansbjerg udpeget som de næste indsatsområder. Men i Brabrand kører bilisterne lige så hurtigt, som de plejer. Her må man fortsat vente på, at de nye hastighedszoner bliver etableret.
”Vi skal have farten ned i vores boligkvarterer, så gaderne kan blive mere sikre og trygge. Også i Brabrand, hvor Hejredalsvej er et af de steder, der bliver kørt for stærkt. Derfor har vi med budgetaftalen fundet midler til at indføre flere hastighedszoner med max 30 eller 40 km/t – og et af de første kvarterer bliver Brabrand.”
Sådan skrev daværende rådmand Kristian Würtz på Facebook d. 3. oktober 2017, da det stod klart, at der ville blive afsat i alt 35 millioner kroner på Budgetforlig 2018. 20 mio. kr. til at sikre skoleveje og 15 mio. kr. til at indføre hastighedszoner.
Og Christiansbjerg og Brabrand blev endda direkte udpeget som de næste indsatsområder, efter at man i Mårslet havde sat et forsøg i gang.
Men siden har der været forholdsvis stille om planerne, hvilket også er blevet bemærket i Aarhus Byråd. Medlem af Teknisk Udvalg, Louise Lindskrog (S), har stillede en række spørgsmål til den nuværende rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek.
”Hvad er status på projekterne, og hvor mange af de afsatte midler er udmøntet på nuværende tidspunkt? Og hvornår forventes hastighedszoner igangsat i Brabrand og Christiansbjerg? Er der igangsat dialog med skoler og fællesråd i forbindelse med etableringen af hastighedszoner i disse områder”, spurgte hun rådmanden.

Dialog med fællesrådet
Bünyamin Simsek svarer, at de 15 mio. kr. først er afsat til at skulle bruges i 2020 og 2021, og derfor er der endnu ingen projekter igangsat. Men arbejdet med udpegning og prioritering af mulige lokaliteter vil blive gennemført i 2019.
I Christiansbjerg er man i fuld gang med at indbygge hastighedszoner i en trafikplan for området. Men ikke i Brabrand.
”I Brabrand er der løbende dialog med Brabrand-Årslev Fællesråd om at identificere en række trafikale udfordringer i området. Dette er gjort som en del af arbejdet med det årlige anlægsprogram. Her fremgår det blandt andet, at udfordringer med trygheden primært opleves på Hejredalsvej, J.P. Larsens Vej, Langdalsvej og Hovedgaden”, svarer rådmanden.
”Umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at udfordringerne kan løses med en konventionel hastighedszone. Mobilitet og Anlæg er løbende i dialog med Fællesrådet for at finde en løsning, som alle kan acceptere.”
Næppe løsningen på Hejredalsvej
I Mobilitet uddyber trafikplanlæggerne Morten Skou Nicolaisen og Lars Clausen, at hastighedszoner umiddelbart ikke er den rigtige løsning til veje som Langdalsvej, Hejredalsvej og J.P. Larsens Vej, der er gennemgående trafikveje.
”Der er bestemt gode grunde til at sætte ind i Brabrand, hvor vi ved, at der bliver kørt stærkt mange steder. Men det er næppe løsningen at sætte et skilt med 40 km/t op på for eksempel Hejredalsvej. Vi ser hastighedszoner mere som en løsning til de indre veje i et boligkvarter”, siger Morten Skou Nicolaisen.
Mobilitet er dog klar med en anden fartsænkende løsning på Hejredalsvej og J.P. Larsens Vej, pudebump kombineret med heller, som det fremgår af artiklen i Vores Brabrand i går.
Projekt på Hovedgaden
Trafikplanlæggerne vil dog ikke udelukke, at puljen fra Budgetforlig 2018 vil kunne gøre det lettere at finde pengene til at afhjælpe nogle af lokalområdets udfordringer. For eksempel i Hovedgaden, hvor man i Mobilitet har nogle forslag til, hvordan der kan skabes en mere sikker skolevej til og fra Engdalskolen.
Som nævnt er der i 2020 og 2021 ud over de 15 mio. kr. også afsat 20 mio. kr. til at skabe mere sikre skoleveje, og de penge supplerer millionbeløb hvert år fra 2017 til 2019.
Der er beskrevet i alt 138 skolevejsprojekter i kommunen, oplyser rådmand Bünyamin Simsek, og af dem er 37 projekter udført, mens 36 er i gang eller under projektering.
Læs også: Farten skal ned på de store veje i Brabrand i 2019