Brabrand Kulturuge blev lørdag sendt godt af sted med fælles kaffebord, hyggeligt samvær og en tale om kulturens betydning og om at dyrke lokalområdets forskelligheder. Den kommende uge byder på masser af muligheder for at nyde og opleve forskellighederne i 8220 Brabrand.
Regnen væltede ned over Brabrand, 20 minutter før Brabrand Kulturuge på vanlig vis skulle skydes i gang med rundstykker og kaffe på parkeringspladsen ved Brabrandhus.
De mange frivillige i Danmission Genbrug stod klar med friskbrygget kaffe og nybagte rundstykker. Men ville der komme nogen i år?
På magisk vis holdt regnen op 10 minutter senere, og det myldrede til med mennesker. De frivillige begyndte at sætte stole frem og lægge duge på bordene, som om det nærmest er en naturlov, at kulturugen i Brabrand bliver sat i gang i tørvejr.
En anden fast tradition er en tale, der priser lokalområdet og kulturen. Det var i år Kim Bisgaard, som stod for den. Han har selv en baggrund som kulturiværksætter i blandt andet Innovation Lab og er desuden med i Brabrand-Årslev Fællesråd.
Han fremhævede i sin tale Brabrand for den smukke natur – og ikke mindst de mange forskellige slags mennesker, der bor i lokalområdet.
”Forskellighed er herlighed, siger man jo. Forskellen mellem mennesker begynder dog ikke bare af sig selv at kaste gaver af sig. Men forskellene kan være med til at inspirere os alle, hvis vi har forståelse for dem. Hvis vi har det, kan Brabrand blive et endnu bedre sted at bo,” sagde han.
”Men det med forskelle er ikke bare noget der giver sig selv, det er faktisk noget man skal dyrke. Det er derfor, vi har sådan noget som kulturugen. Især fordi vi bor i en mangfoldig bydel, tror jeg, vi har brug for en kulturuge. Ikke kun fordi man her kan møde nye mennesker. Men fordi det er et frit format. Enhver der har lyst til at vise noget frem, eller vise hvad man står for, og hvem de er, kan byde ind med et arrangement. Det synes jeg er en herlig mulighed.”
Han benyttede lejligheden til at takke alle dem, der endnu en gang har været med til at arrangere Brabrand Kulturuge. Og så mindede han om, at man også ved at deltage er en del af kulturugen.
Helt i Ole Østrups ånd
Kulturugens første arrangement var et perfekt eksempel på mødet mellem mennesker.
På Gasværket skulle kunstneren Ole Østrups såkaldte folkefrise have en afløser. 5.A på Sødalskolen tog tidligere på året imod udfordringen. Resultatet blev afsløret ved grundlovsfesten i Søparken – men nu var tiden kommet til den officielle indvielse med kulørte drinks og det hele.
”Jeg er rigtig stolt af eleverne, og det kunstværk, de har lavet. Vi kastede os ud i det uden helt at vide, hvordan det ville lande. Men jeg kan se på de her børn, at de er rigtig stolte af resultatet. Og jeg tror, at Ole Østrup også ville synes, at det er helt i hans ånd, så vi rigtig glade,” sagde klassens lærer, Søren Vestergaard.
Han fortalte, at det hele begyndte med en masse kruseduller på de fire plader, kunstværket består af. Og det var netop grundideen: De lavede en masse kruseduller for så at se, hvor det førte dem hen.
”Og så stod vi rundt om krusedullerne og fandt en masse små sjove motiver her og der. Børnene så alt fra røde pølser til myreslugere og treøjede ænder. Og det vender jo i alle retninger, så det er et værk, hvor man egentlig også kunne stå på hovedet, mens man ser på det. Tanken er, at det skal beskues sådan lidt med nakken drejet,” sagde han, inden børn, forældre og kunstinteresserede skålede på resultatet.
På opdagelse i forbillederne
De mange fremmødte fortsatte herefter inden døre på Gasværket, hvor der var fernisering på årets kulturuge-udstilling. 19 lokale kunstnere har i år bidraget med kunstværker ud fra fællestemaet Homage: En hyldest til forbilleder, de har ladet sig inspirere af.
”Vi har vanen tro sat vores stakkels kunstnere på en hård opgave. Vi kan mærke, at det virkelig har sat nogle tanker i gang rundt omkring i deres værksteder. Og som altid har det været utrolig spændende at se resultaterne, efterhånden som de kom ind,” sagde Unn Høje.
Hun har sammen med Anna Sylvester-Hvis været kurator på udstillingen. De to har haft den hårde opgave at sammensætte udstillingen på Gasværkets to etager.
Udstillingen er åben hver dag i Brabrand Kulturuge, og alle er velkomne til at komme forbi og gå på opdagelse i de mange forskellige bud på inspiration på masser af måder.
Her er både På den måde bliver kunst-legender som Vincent Van Goch, Matisse og danske John Olsen en del af udstillingen sammen med andre legender som David Bowie og Ritt Bjerregaard – alt sammen fortolket af mennesker med et kunstnerisk blik og håndelag.
Du kan se udstillingens åbningstider her – og i øvrigt få et overblik over Brabrand Kulturuges hovedbegivenheder i Vores Brabrands kalender, som du finder her.
Læs også:
Lokale kunstnere hylder deres helte på Gasværket
Annie Hjorth og hendes helte fortolker naturen i kunsten
Fuldt hus på Gellerup Museum
Faktisk tyvstartede Brabrand Kulturuge allerede fredag eftermiddag, hvor Gellerup Museum havde fernisering på billedkunstner Tine Hinds udstilling, “Gellerup set gennem mine øjne”. Der var fuldt hus på museet til ferniseringen, hvor Tine Hind holdt oplæg om sit arbejde.
Søndag kl. 14-17 fortsatte Tine Hind med en workshop, hvor både børn og voksne kunne prøve at tegne og male med tusch og male med pensler og pen ud fra temaet “Gellerup i vores vildeste fantasi”.
Hvis du gik glip af de to arrangementer, er der søndag d. 18. september kl. 14-16 åbent igen på Gellerup Museum. Du kan her se Tine Hinds udstilling, der vil være hængt op på museets vægge den kommende måned.