Brabrand Kulturuge er i fuld gang. Hver dag har sine foredrag, koncerter, udstillinger og mange andre aktiviteter. Vores Brabrand var onsdag eftermiddag på rundtur til en række af aktiviteterne. Her får du en stemningsrapport.
Det myldrede ind i den store sal i Brabrand Sognegård. Da kunstner Ole Røgild gik i gang med sit foredrag om at være aktiv billedkunstner med en bipolar lidelse, var salen fyldt til sidste plads.
Bipolar lidelse er en psykisk sygdom, der kendetegnes ved store forandringer i humør og aktivitetsniveau.
”Når man er manisk eller hypoman, så er det tit sådan, at man bevæger sig længere ud ad en tangent end såkaldt almindelige mennesker,” fortalte billedkunstneren Ole Røgild og viste en kurve med store bølger op og ned.
Han fortalte om sine store følelsesmæssige udsving, og hvordan det påvirker hans arbejde med billedkunsten:
”Mine motiver kredser om kontraster i livet. Det rå over for det søde. Det naive over for erfaringen. Det farverige over for det grå,” fortalte han blandt andet, inden der var fernisering på kunstudstillingen, som man i den kommende tid kan se i sognegården.
Vores Brabrand nød kaffen og det lækre hjemmebag til arrangementet, inden turen gik videre til nogle af de andre arrangementer i lokalområdet.
Nogle få hundrede meter derfra, på lokalcentret, der nu hedder Folkehuset Brabrand, var stemningen lige så lun og hyggelig som i sognegården.
Bag klaveret sad sognepræst Simon Koefoed og spillede og sang for til sange fra Højskolesangbogen. Undervejs fortalte han om anekdoter og historier om de udvalgte sange.
Også her var der godt fyldt op med gæster, både faste brugere af lokalcentret og nye brugere.
I foyeren ved Gellerup Bibliotek var der ligeledes rigelige forsyninger af kaffe, the og søde sager. Alt var klar til arrangementet ”Poetisk Pause”, hvor skribenter fra skriveholdet på Gellerup Bibliotek læste op af deres tekster.
Også her blev der budt på et stemningsfuldt fællesskab mellem de optrædende og tilhørerne. Her var digte om kærlighed, og om den svære tid vi lever i lige nu. Og alt der i mellem.
Én efter én gik deltagerne op til mikrofonen og læste op af deres tekster. Også de to undervisere på skriveholdet, Søren Karim fra gruppen Bogfinkevej og den tidligere leder af Gøglerskolen – nu FGU Aarhus – P.C. Asmussen, havde tekster at præsentere for det lydhøre publikum.
På trods af, at antallet af tilhørere kunne tælles på tre hænder, var det tydeligvis forbundet med en vis personlig uro at skulle præsentere de ofte meget personlige tekster for andre.
Oplæsningen skabte dog et helt særligt nærvær. Der var en opmærksomhed og lydhørhed, som man ellers sjældent kan opleve i et åbent uformelt rum som bibliotekets foyer.
I begyndelsen af 1970´erne forlod mange arbejderfamilier de slidte toværelses lejligheder inde i byen og rejste til det nybyggede Gellerupparken med to badeværelser og fjernvarme – og fjernsyn.
Sådan begyndte fortællingen om Gellerupparken, og det var samtidig også starten på ”Gellerups vandrehistorier” – en byvandring af Gellerup Museums Venner. En håndfuld personer havde valgt arrangementet til og dukkede op i ”Danmarks højest beliggende museum” på Gudrunsvej, hvor vandringen tog sin begyndelse.
Her tog de to rundvisere Elsebeth Frederiksen og Anett S. Christiansen først deltagerne med ud på altanen og præsenterede den flotte udsigt over området, inden de alle begav sig på rundtur i lokalområdet.
Undervejs fortalte Elsebeth Frederiksen og Anett S. Christiansen anekdoter fra deres tid som beboere i lokalområdet – blandt andet om de mange søvnløse nætter i 2019, hvor alarmen konstant gik i Aarhus Kommunes nye kontorhus Blixens. Ingen vidste, hvem man skulle henvende sig til for at få den slukket. Og ingen ansvarlige reagerede og fik natteforstyrrelserne stoppet.
Brabrand Kulturuge fortsætter de kommende dage – fredag blandt andet med Jazzværkets koncert med det store amerikanske jazznavn Kristin Kolb, lørdag med arrangement i Brabrand Whiskyklub og søndag med byvandring omkring Brabrand Kirke og søndag koncert med pianist Mads Bærentzen.