50-60 borgere mødte tirsdag eftermiddag op til borgermødet om fremtiden for City Vest. Flere af dem fremsatte kritik af, at ejeren, A. Enggaard A/S, ønsker at rive to tredjedele af indkøbscentret ned og vil bygge boliger i stedet. Men bygningen er for slidt til at bevare, lød svaret.
Tiden er løbet fra både ideen om et stort regionalt indkøbscenter og den 25.000 kvadratmeter store bygning, der gennem 50 år har huset City Vest.
Det understregede projektudvikler hos A. Enggaard A/S, Lars Thesmer Sørensen, på det borgermøde, Aarhus Kommune tirsdag eftermiddag var vært for i Teknik og Miljøs kontorhus, Blixens.
Det var fremtiden for det tidligere indkøbscenter, der nu er stort set tømt for både butikker og kunder, mødet handlede om. A. Enggaard ønsker at omdanne en tredjedel af bygningen til lokalt bydelscenter, mens man vil rive resten af bygningen ned og bygge boliger på grunden.
”Vi er rigtigt tidligt i processen. Vi har faktisk kun lige fået den her plan-anmodning,” understregede planchef i Aarhus Kommune, Eva Møller Sørensen.
Frem til 7. november modtager kommunen høringssvar om den fremtidige anvendelse af indkøbscentret. Senere vil der på grund af den store interesse for City Vest blive en udvidet borgerinddragelse med workshops eller temamøder, lovede planchefen.
”En utrolig slidt bygning”
Flere af de fremmødte borgere stillede spørgsmålstegn ved det bæredygtige i at rive en del af City Vest ned:
”Jeg er rigtig træt af oplægget om at rive to tredjedele af City Vest ned. Hvorfor inviterer I ikke til, at vi byder ind med andre former for boliger, kulturcenter og andre ting? Alt hvad man ellers kunne gøre i stedet for at rive ned. Man taler jo meget om bæredygtighed. Der er virkelig mulighed for at tænke i anderledes boligformer i det nuværende City Vest,” lød en af kommentarerne.
Svaret fra projektudvikler Lars Thesmer Sørensen, A. Enggaard A/S, lød, at det formentlig vil blive både dyrt og kompliceret at renovere indkøbscentret til at kunne anvendes til andre formål:
”Selve bygningsmassen i City Vest er besværlig, når man ser på alle de krav, der skal være opfyldt i dag. Når man går den nærmere efter, er det en utrolig slidt bygning. Hver anden tredje måned er der en vandskade, fordi et rør springer. Den anden dag var loftet faldet ned på mit kontor, fordi det regnede ned gennem taget. Der ligger måske, hvis vi er heldige, fem centimeter isolering i facaden. Der er så meget i bygningen, hvor man alligevel skal starte forfra,” sagde Lars Thesmer Sørensen.
”Det vil være rigtig svært at lave det ordentligt, uden at man så kommer til at skille det hele fuldstændig ad. Og så er der bare ikke ret meget bæredygtighed tilbage,” tilføjede projektudvikleren.
Ønsker et levedygtigt center
Flere andre kommentarer og spørgsmål handlede planerne om at bygge boliger på en stor del af grunden og hermed fortætte bydelen yderligere:
”Jeg er lidt chokeret over at høre, at kommunen er så positiv over for tanken om at bygge så meget på området omkring City Vest,” lød det fra en af deltagerne. Det fik byplanlægger Heidi Bilenberg, Aarhus Kommune, på banen:
”For mig er der altså ikke noget odiøst i, at vi som kommune gerne ser, at et projekt er økonomisk bæredygtigt. Jeg tror, vi alle synes, at det er rigtig ærgerligt at planlægge ting, der ikke bliver realiseret. Det er jo sket mere end én gang. Når der ikke er økonomi i det, bliver det ikke til noget. Det synes jeg vil være ærgerligt for både bydelen og bygherren,” sagde hun.
Planchef Eva Møller Sørensen understregede, at det er kommunens ambition at få planlagt et levedygtigt center i lokalområdet.
”Det er det, vi samlet set som grundejer og kommune har en ambition om.”
Lars Thesmer Sørensen fra A. Enggaard svarede, at der ud over boliger også er tænkt på andre elementer i området, men at det bare ikke er konkretiseret endnu:
”For at sige det som det er, har vi endnu ikke tænkt så meget andet end boliger. Der er selvfølgelig alle de funktioner, der følger med et bydelscenter, og vi tænker også noget kultur ind på førstesalen af bydelscentret, men vi skal have fundet ud af, hvad det er. Vi mangler nok nogle aktører, der kan være med i det,” sagde han og inviterede interesserede folk med i den kommende planlægning.
”Orienterer man sig mere mod Gellerup?”
En repræsentant for Brabrand-Årslev Fællesråd spurgte til tankerne om, at afløseren for det nuværende City Vest kan blive et bydelscenter for hele Brabrand – og ikke bare for Gellerup:
”City Vest har jo egentlig fungeret som et bydelscenter for hele Brabrand. Kunne man med fordel lægge centret anderledes? Placeringen på den bagerste del af grunden kan få det til at se ud, som om man orienterer sig mere mod Gellerup end mod hele bydelen Brabrand.”
Hun spurgte samtidig ind til, hvordan man fra det øvrige Brabrand rent praktisk skal komme ind til det nye bydelscenter, hvis der ikke kan være adgang fra Silkeborgvej og Tinesvej?
Lars Thesmer Sørensen fra A. Enggaard svarede, at man havde leget med tanken om at placerede bydelscentret ned mod Silkeborgvej. Men en klar besked fra Aarhus Kommune udelukkede den løsning:
”Synligheden mod Silkeborgvej er virkelig god. Men så kommer udfordringen med en mulig letbane/BRT-løsning, der gør, at vi ikke kan komme ind fra Silkeborgvej eller Tinesvej. Hvis vi lægger bydelscentret mod syd, skal man køre op ad Tinesvej og ind på Gudrunsvej og hele vejen ned gennem et kommende boligområde. Det synes vi ikke var hensigtsmæssigt. Det er for at gøre det så let som muligt at komme til centret, at vi lægger det mod nord,” sagde projektudvikleren.
”Vi har fået at vide af Mobilitet i Aarhus Kommune, at der ikke kan være indkørsel fra Tinesvej eller Silkeborgvej. Det er letbanen, der har været udslagsgivende for, at vi har trukket centret op i den nordlige ende.”
Også beboere i det nærliggende villakvarter, Christianshøj, nævnte en bekymring for, at en kommende letbane/BRT-løsning langs Tinesvej vil lukke beboerne inde.
Aarhus Kommune har besluttet, at linjeføringen til en mulig letbane/BRT-løsning vil gå øst om City Vest langs Tinesvej. Der er planlagt to stoppesteder nær City Vest – ved Nordgårdhallen og på Silkeborgvej foran City Vest. Sidstnævnte er tænkt som et såkaldt mobilitetsknudpunkt.
Måske nedrivning i 2024
Planlæggerne fra Aarhus Kommune gentog flere gange på mødet, at processen for udvikling af City Vest endnu er i en tidlig fase, og at der ikke ligger en færdig plan for udvikling på grunden. Det vurderes af kommunen, at en lokalplan for området vil kunne være færdig i 2025.
Der blev dog vist en tidsplan for projektet, hvor en nedrivning af den midterste del af butikscentret muligvis kan påbegyndes allerede i 2024. Det undersøges i øjeblikket, om det er muligt at fremskynde nedrivningen.
Ligeledes vil en modernisering af den nordlige del af det eksisterende center til bydelscenter kunne påbegyndes i 2024 efter kommunal godkendelse som en traditionel byggesag.
A. Enggaards plan er, at det midlertidige center omkring Lidl i den sydlige del af det nuværende City Vest kan fortsætte imens.
Lars Thesmer Sørensen fra A. Enggaard fortalte, at man har forskellige planer for i den mellemliggende periode at skabe liv i indkøbscentret.
Han nævnte blandt andet Iværksætterfestival Gellerup, der afvikles i City Vest torsdag d. 26. oktober samt et stort loppemarked, som City Vest afholder d. 4.-5. november i samspil med Oliven Spejderne. Desuden har A. Enggaard planer om kommende koncert-aktiviteter og en kunstudstilling i starten af 2024.
Som nævnt kan du frem til d. 7. november indsende høringssvar til denne indledende fase af lokalplan-processen. Det kan du gøre via dette link, hvor du også kan læse mere om plan-arbejdet.