Bostedet Birkebakken og uddannelses-tilbuddet Birkeskolen på Hejredalsvej fik fredag overrakt Aarhus Kommunes Handicappris 2022. Prisen blev især begrundet i et stærkt forældresamarbejde, der gør Birkebakken til et trygt sted for både de unge udviklingshæmmede og deres familier.
”Der er for tiden stort fokus på at vinde trofæer. Men på et område som vores arbejder vi ikke for at få trofæer. Vi arbejder hver dag for at skabe et fantastisk sted for de børn og unge, som vi er så heldige at få overdraget det daglige ansvar for,” sagde forstander på Birkebakken, Allan Ellesøe Borresen, da bostedet fredag eftermiddag fik overrakt Aarhus Kommunes Handicappris.
Det skete i hård konkurrence med et andet tilbud for udviklingshæmmede i Brabrand, den socialøkonomiske virksomhed Vaskeriet på Louisevej, der dog måtte nøjes med titlen som nomineret.
Det var en af forældrene til en ung beboer på Birkebakken, Sonja Bang-Møller, som havde indstillet bostedet og det forholdsvis nye uddannelsestilbud, Birkeskolen, til prisen.
Hendes datter bor på Birkebakken og er en af de 25 unge, som er tilknyttet Birkeskolen, der er en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for 15-25-årige med generelle indlæringsvanskeligheder og med bl.a. udviklingshandicaps.
”De tænker altid i udvikling, samarbejde, professionel omsorg og at skabe hyggelige og hjemlige rammer. Det er sjældent, et sådant tilbud bliver anerkendt for deres store indsats og synes det er på tide det sker,” skrev Sonja Bang-Møller blandt andet i sin indstilling.
”Inden for de sidste par år har mange bosteder i Aarhus, været i medierne med negativ omtale, og det er selvfølgelig vigtigt. Men synes det er lige så vigtigt, at der kommer positivt omtale om de steder, hvor det går godt,” skrev hun.
En stor holdindsats
Sonja Bang-Møller beretter om en hverdag, der hænger godt sammen for hendes datter. Fordi personale arbejder godt sammen, oplever hun ingen store skift i løbet af en dag.
”Birkebakken og Birkeskolen smelter sammen i hverdagen. Pædagogikken er den samme, og personalet overlapper hinanden. Det kræver et kæmpe stort stykke arbejde, men det formår de. Det kan man mærke”, fortæller hun.
Forstander Allan Ellesøe Borresen glædede sig ved overrækkelsen over, at den daglige indsats bliver bemærket af andre. Han gav æren videre til de mange dygtige medarbejdere på Birkebakken og betegnede prisen som resultatet af en stor holdindsats.
”Vi har især arbejdet målrettet på at gøre Birkebakken til et sted, hvor trivslen er stor. Ikke kun blandt beboerne men i høj grad også blandt personalet. For når det sker, så lykkes vi med stor sandsynlighed med at skabe en bedre hverdag for de unge,” sagde han og tilføjede:
”Noget af det vigtigste er, at vi er lykkedes med at bevare kontakten til hjemmet, og det er trygt for forældre og pårørende at overdrage deres guld til os, og at de samtidig har en tryghed i at komme i huset. Når vi lykkes med det, er vi meget tættere på at være i mål.”
”Derfor har det også enormt stor betydning for os, at vi er indstillet til denne pris af en forælder, og at fokus i indstillingen er på de trygge relationer.”
Læs også:
Vaskeriet og bostedet Birkebakken nomineret til Handicapprisen