Hver aften byder en farvestrålende belysning i Den gyldne port beboere og gæster velkommen til Gellerupparken. Men beboernes repræsentanter truer nu med at slukke for lyset i utilfredshed med politikerne i Aarhus Byråd.
Den gyldne port til Gellerup er tænkt som symbolet på mødet mellem det udsatte boligområde og resten af Aarhus. Et avanceret lysanlæg i porten tændes hver aften og gør turen fra Gudrunsvej og ind gennem blokken ad Trille Lucassens Gade til en ganske særlig oplevelse.
Men inden længe kan porten blive mørkelagt – som et tegn på den utilfredshed de beboervalgte medlemmer af Gellerupparkens afdelingsbestyrelse oplever. Det er beboerne, der betaler for strøm og vedligeholdelse af lysanlægget.
Lovede lokaler til foreningslivet
Beboernes repræsentanter er især utilfredse med, at beboerne i de 400 lejligheder, der om få år skal rives ned, halvandet år efter beskeden om, at deres bolig skal rives ned, fortsat lever i uvished, skriver Brabrand Boligforenings blad, Skræppebladet.
Oprindelig skulle beboerne have stemt om en helhedsplan i slutningen af november 2020, men det er nu udskudt til juni i år. Dertil kommer, at afdelingsbestyrelsen føler sig taget ved næsen af Aarhus Byråd, der i efterårets budgetforhandlinger lovede at sikre driften af Gellerup Museum med 120.000 kroner om året og samtidig stille lokaler til rådighed for områdets foreninger:
”Efter nedlæggelsen af foreningernes hus, og indtil Sport og Kulturcampus står klar, er der mangel på lokaler til de lokale foreninger i området. Der vil blive stillet lokaler til rådighed i Gudrunsvej 78 i 2021,” står der i budgetaftalen.
Men tilsagnet var forudsat, ”at der er tilslutning til helhedsplanen”, står der i aftalen. Da kommunen ikke fremlægger en helhedsplan før til juni, er det ikke muligt at stemme om den før det tidspunkt.
Protest mod fastlåst situation
Afdelingsbestyrelsen undrer sig over, at den intet har hørt fra Aarhus Kommune om tilsagnene om foreningslokaler og støtte til Gellerup Museum.
Derfor sendte man før jul et åbent brev til byrådets partier med beskeden om, at afdelingsbestyrelsen har besluttet, at lyset i den nye port skal slukkes, fordi driftsudgiften til porten koster beboerne 180.000 kroner om året.
”Og som situationen pt. ser ud med udsatte helhedsplaner og betingede tilsagn om godkendelser fra Aarhus Kommune, så mener vi beboere slet ikke, at der overhovedet er nogen grund til at lyse for noget. Derfor vil porten være mørk indtil videre,” skriver afdelingsbestyrelsen.
Desuden spørger beboer-repræsentanterne i brevet, om politikerne vil fastholde en godkendelse af helhedsplanen for at iværksætte initiativerne, nu hvor afstemningen er udsat mindst et halvt år.
Midt i januar konstaterede afdelingsbestyrelsen, at der ikke var kommet svar fra et eneste byrådsmedlem. Afdelingsbestyrelsen har derfor sendt en rykker til byrådet, hvor beboerne gentager ønsket om at tage hul på en positiv dialog om, hvad der sker i Gellerupparken.
Hvis rykkerbrevet heller ikke giver noget svar, har afdelingsbestyrelsen besluttet at slukke lyset i porten i den renoverede blok på Gudrunsvej i protest mod den fastlåste situation med udsatte helhedsplaner og betingede tilsagn, skriver Skræppebladet.