
Engdalskolen har brug for en udbygning til op mod 45 mio. kr. for at kunne rumme alle elever frem mod 2030, vurderer Aarhus Kommune. Fire forskellige forslag er i spil – men presset på skolens lokaler kan også afvikles ved at droppe muligheden for, at børn fra nabodistrikter kan vælge skolen, konkluderer en ny analyse.
”Data indikerer, at en stor del af det nuværende kapacitetspres på Engdalskolen skyldes frit skole-valg. En stor del af det fremtidige kapacitetsunderskud på skolen, kan således reduceres ved at regulere frit skolevalg.”
Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra Børn og Unge-forvaltningen, som byrådspolitikerne forleden fik forelagt.
På Engdalskolen bor 85,3 procent af skolens elever i skoledistriktet, mens de resterende elever hovedsageligt bor i de nærliggende skoledistrikter, Sødalskolens, Ellehøjskolens og Gammelgaardsskolens skoledistrikter.
I 2021 var der 995 elever på Engdalskolen, hvoraf 146 elever havde bopæl i et andet skoledistrikt (14,7 procent.). Ud af de 146 elever har 34 af dem tidligere haft bopæl i Engdalskolens skoledistrikt. Fratrækker man dem, er har 112 elever ud af de i alt 995 elever bopæl i et andet skoledistrikt. Det svarer til 11,3 procent.
En stor del af kapacitetspresset på Engdalskolen kan tilskrives det frie skolevalg, vurderer Børn og Unge. Hvis elever fra nabodistrikterne ikke kunne søge Engdalskolen, ville man kun mangle et enkelt undervisningslokale om 10 år, mener embedsmændene.
Altid mulighed for skoleskift
I følge folkeskoleloven skal der være mulighed for at søge om optagelse på en anden skole end distriktsskolen. Der vil således altid være et antal elever, der bliver optaget på skoler uden for eget skoledistrikt, så længe det sker inden for de rammer som byrådet har besluttet.
I Aarhus har byrådet besluttet, at der i enkelte tilfælde kan suspenderes fra det frie skolevalg. Beslutningskompetencen er uddelegeret til forvaltningen.
De tilfælde vedrører konkrete problemstillinger på skolerne i helt konkrete klasser. I de tilfælde kan man suspendere fra det frie skolevalg for at beskytte særligt sårbare klasser eller klassetrin af pædagogiske årsager i en kortere periode.
Det vil dog være usædvanligt at suspendere det frie skolevalg generelt for en bestemt skole. Men det bringes altså ind som endnu et element i debatten om Engdalskolens udvikling.
For at begrænse det frie skolevalg i Aarhus Vest skal Aarhus Kommunes styringsvedtægter revideres. Det vil formentlig være en politisk beslutning.
De fire forslag til udbygning af skolen
Embedsmændene har tre forskellige muligheder for udbygning af Engdalskolen i spil. De ventes alle at kunne udføres for mellem 39 og 45 mio. kr.:
- Den eksisterende SFO-bygning – og tidligere fritidshjem på Engdalsvej 18 nedrives, og der opføres en ny bygning i to etager
- Nedrivning af to ældre eksisterende bygninger, som ungdoms- og fritidsklubben anvender. Her kan etableres en ny selvstændig fløj på to etager
- Udbygning af skolen med en ekstra fløj i tre etager nær ved skolens p-pladser.
Skolebestyrelsen har desuden fremlagt et fjerde forslag om, at man i stedet bygger en ny fløj, hvor de to gamle gymnastiksale ligger.
Sandsynligt at Vinkler-grunden kan købes
Endelig er også en femte mulighed i spil: Hvis Aarhus Kommune kan købe den såkaldte Vinkler-grund, Hovedgaden 5, kan man opføre en toetagers bygning og hermed løse alle kapacitetsudfordringer. Samtidig kan der skabes sammenhæng mellem skolens bygninger og uderummene.
Byggeriet anslås at ville koste 43,6 mio. kr. Blandt andet vil det koste ca. 3 mio. kr. at rense jorden for tidligere forurening.
I forvaltningens første udspil før sommerferien havde Børn og Unge ikke undersøgt mulighederne nærmere, da ”grundejer ikke hidtil har været interesseret i at sælge arealet.” Men i det nye oplæg lyder der lidt andre og mere optimistiske toner:
”Der er en usikkerhed om, hvorvidt grunden kan købes, da denne pt. ejes af anden part. Der vurderes dog sandsynligt, at dette kan imødekommes.”
Der er altså nu en lang række muligheder i spil, når politikerne inden længe skal finde en løsning på Engdalskolens udfordringer. Allerede nu mangler skolen to klasselokaler, og behovet ventes at vokse til otte frem mod 2030.
Børn og Unge arbejder lige nu på højtryk for at kunne fremlægge løsningsmuligheder i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger.