Da Århus Klatreklub for 25 år siden startede med en enkel klatrevæg ved N. Kochs Skole, skulle de egentlig bare have et sted at træne mellem udfordringerne på de ”rigtige” klipper. Når Århus Klatreklub lørdag fejrer jubilæum, er klatrehallen i Gellerup centrum for et unikt foreningsmiljø for de godt 500 medlemmer.
Man kigger sig lige lidt rundt på Karen Blixens Boulevard og tænker, ”hvor kan de have anbragt en klatrevæg her?” – og opdager så skiltet på væggen af Gellerupbadet. Og ganske rigtigt: For enden af bygningen er døren åben, og inden for bliver man modtaget af behagelig musik, folk der snakker hyggeligt sammen og byder én velkommen. 8-10 klatrere går og forbereder sig eller er i fuld gang på væggene, hvor der er fyldt med klatregreb 360 grader rundt.
Daglig leder Thomas Mynster Ivarsson viser rundt og forklarer systemet i det tilsyneladende kaos af farverige greb overalt på væggene. I virkeligheden er der et utal af ruter, medlemmerne kan udfordre sig selv med. At være rutebygger er i sig selv en lidt nørdet ”videnskab”, der udløser ros eller kritiske bemærkninger for kreativitet og sværhedsgrad.
Klatrehallen ved Gellerupbadet er klub- og træningsfacilitet for cirka 500 medlemmer fra hele Østjylland. Et blandet folkefærd – fra danmarksmesteren i disciplinen bouldering, Rasmus Holm Eskildsen, der er i gang med at pudse nogle detaljer af, til motionister og gode venner der går og hyggesnakker om, hvordan de klare de næste udfordringer i klatrehallen.
Lørdag møder mange af dem op til fest, når Århus Klatreklub fylder 25 år. Naturligvis er der indlagt både en konkurrence og rigeligt med socialt samvær. For det er hovedelementerne i Århus Klatreklub, der er kendt for at tænke innovativt i forhold til at skabe et forpligtende fællesskab for de mange medlemmer. Det udløste i 2013 Danmarks Idrætsforbund pris som Årets Idrætsklub.
120 frivillige
Klatring har de senere år udviklet sig fra at være mest for frilufts-nørder til nu at være en langt ”bredere” idrætsgren, der er i top 5 blandt de hurtigst voksende idrætsgrene i Danmark.
Der vokser nu ligefrem regulære og kommercielt drevne klatre-træningscentre frem. De fungerer som et krydderi for klubbernes medlemmer, og tilfredsstiller samtidig andre brugergruppers behov. Daglig leder Thomas Ivarsson oplever, at mange kommer til Århus Klatreklub for også at kunne præge rammerne og blive en del af et fællesskab.
”Vi er en klub for medlemmer, og det prøver vi at understrege, når folk henvender sig til os.”
Århus Klatreklub er på mange måder lykkedes med at få fællesskabet til at fungere. Eksempelvis har klubben cirka 120 frivillige, hvilket vil sige, at over 20% af de cirka 550 medlemmer er frivillige. Det er et tal, der nok kan gøre de fleste andre idrætsforeninger misundelige.
”Initiativet har magten!”
En af vejene til at aktivere medlemmerne er at definere nogle præcise afgrænsede opgaver, forklarer Thomas Ivarsson. For eksempel er en af opgaverne en gang hver anden måned at bestille kaffe, is, slik og sodavand på nettet.
Et andet vigtigt element er at nedskrive en køreplan for opgaverne, så det er let at finde ud af, hvordan man gør.
”Mange ting her er utrolig lavpraktiske. Hvis man føler, at der mangler et greb på en af kaosvæggene, kan man selv ordne det. Et andet medlem kan vise dig, hvor boremaskinen er, og hvordan du gør. Så har man både lært noget og fundet en ven. Af en eller anden grund fungerer det rigtig godt”, siger han og peger over på klubbens formålsparagraf, der hænger på væggen:
”Initiativet har magten!”
Tid til både træning og kaffe
Miljøet i Århus Klatreklub er kendetegnet ved både en stor lyst til at konkurrere, især med sig selv. Det konkurrencebetonede ligger i at kunne gennemføre stadig vanskeligere baner og det man kalder boulder-problemer. Og samtidig er ånden præget af en stor hjælpsomhed, fortæller Thomas Ivarsson. Man deler tips og tricks og hjælper hinanden med at blive bedre.
Medlemmerne kommer typisk og træner et par gange om ugen, men det er i mindre grad med faste træningstider som på et fodboldhold. Alle voksne medlemmer har en nøgle og kan komme og træne på alle tidspunkter af døgnet.
”Klatring er mere som at hænge ud med vennerne på skateboardrampen, spille fodbold i skolegården eller bygge huler med vennerne. Når vi klatrer, leger vi jo bare, og samtidig er klatring lavprakisk problemløsning. ”Hey! Hvis vi starter i det blå greb, og så tager det sorte bagefter, tror du så ikke vi kunne nå det der gule?” – så gik der for mit vedkommende 15 år med det,” forklarer han.
Mange tager sig god tid og træner i 3-4 timer ad gangen – med tid til at hyggesnakke og få en kop kaffe ind i mellem.
En stor medlemsgruppe er universitetsstuderende, som kører til Gellerup og træner i en pause i specialeskrivning eller eksamenslæsning.
Han beskriver kulturen som ”lidt surfer-agtig”. En afslappet stemning, hvor folk ikke er optaget af at vise sig frem, men kommer kørende langvejs fra for at være sammen og klatre sammen med ligesindede. Nogle bruger mindst lige så meget tid på at drikke kaffe, som de bruger på at klatre.
Medlemmer i alle aldre
Der findes grundlæggende to former for klatring: Bouldering hvor man klatrer over madrasser i op til 4,5 meters højde. Her er ingen krav til indledende kurser. Den anden type er, at man sikrer sin makker via reb. Her skal man gennemgå et sikringskursus, før man kan få lov til at klatre.
I de senere år har Århus Klatreklub også fået børnehold. Det er i mange tilfælde næste generation af de medlemmer, som var med i klubbens første år. Men også mange andre børn vælger klatring frem for andre sportsgrene. I den anden ende af aldersskalaen er den ældste over 70.
”I dag er mange folks første oplevelse med klatring ofte på en kunstig væg. Mange medlemmer tager på klippeklatreture med hinanden eller foretrækker at bruge at bruge klubben som uformel ”hverdags-oase”.
Thomas Mynster Ivarsson understreger, at klatrehallen hverken kan lejes eller bookes, men at man meget gerne indgår aftaler med skoler, der herved kan snuse til klatresporten.
25-års-jubilæet i Århus Klatreklub fejres lørdag fra kl. 13 med ”Totalboulder konkurrence i bassinet med 25-40 problemer i ALLE sværhedsgrader”, hvorefter der er spisning og fest for medlemmerne.