
Aarhus Kommune har givet A. Enggaard tilladelse til at gå i gang med renovering og ombygning af den nordlige del af City Vest til et mindre og mere åbent butikscenter. Desuden får virksomheden sandsynligvis om få uger tilladelse til at nedrive det glastag, der før dækkede Store Torv.
Et nedbrydningsfirma er gået i gang med at rydde den nordlige del af City Vest for indvendige materialer. Det er de første skridt i retning af at ombygge indkøbscentret til et mindre og mere åbent butikscenter.
Selvom der endnu ikke foreligger en lokalplan, der beskriver, hvor meget A. Enggaard må ændre og nedrive af det nuværende butikscenter, har virksomheden fået lov til at gå i gang i den nordlige del af centret på cirka 12.000 af de 45.000 kvadratmeter, centret rummer.
“For hurtigst muligt at kunne få butikscentret klar til brug har Aarhus Kommune godkendt, at renoveringen kan ske som en byggesag parallelt med lokalplanlægningen,” forklarer byplanlægger og arkitekt Heidi Milan Bilenberg, Aarhus Kommune.
“Når den nordlige bygning er renoveret, vil de butikker, der i dag ligger i den sydlige del, flytte herop – eventuelt sammen med nye butikker og andre funktioner.”
Hun understreger, at formålet er at mindske perioden med tomgang i centeret, så bydelen kan have indkøbsmuligheder kontinuerligt.
Stadsarkitekten med i dialogen
Noget af det, som renoveringen vil omfatte, er forbedring af indeklimaet, dagslysforhold, brandsikring og energiregnskabet.
Selvom A. Enggaard nu har tilladelse til at gå i gang med ændringer af bygningen, er der stadig en del arkitektoniske detaljer, der skal besluttes.
I arbejdet med byggesagen har der blandt andet været en udvidet dialog med stadsarkitekt Anne Mette Boye om, hvordan man værner om byggeriets arkitektoniske udtryk, selvom man renoverer, fortæller Heidi Bilenberg:
“Dialogen med stadsarkitekten har blandt andet handlet om de tårne og karnapper, der er så karakteristiske for City Vest. Dem vil vi gerne bevare i en eller anden form. De er meget lukkede, og A. Enggaard har et ønske om at erstatte dem med med et mere åbent udtryk. Det har vi forståelse for, men ønsker samtidig, at man stadig vil kunne genkende det City Vest, man kender.”
Hun understreger, at de planlagte 12.000 kvadratmeter bydelscenter med butikker stadig er større end for eksempel Veri Centret i den nordlige del af Aarhus.
“Der er ikke længere brug for et butikscenter på 45.000 kvm. Vi har undervejs været i dialog med både A. Enggaard og forskellige aktører fra detailhandlen, som peger på denne størrelse som et fornuftigt niveau. Vi ønsker samtidig ikke at sprede detailhandlen i bydelen, men vil hellere koncentrere den i det kommende bydelscenter,” siger hun.
Broen over Gudrunsvej?
For Aarhus Kommune er det desuden vigtigt, at City Vest overordnet set får et udtryk, der kan modsvares af bygningerne på den anden side af Gudrunsvej.
Her arbejder kommunen ligeledes med planer for renovering og udvikling af de kommunalt ejede bygninger, Gudrunsvej 78, 80 og 82, omkring Fredspladsen.
“Vi forventer, at bygningerne skal renoveres og dele af dem sælges. Vi vil få mere klarhed over den proces i løbet af de kommende måneder,” siger Heidi Bilenberg.
En anden usikker faktor er broen over Gudrunsvej, der forbinder City Vest med det øvrige Gellerup. A. Enggaard ønsker at fjerne broen, da der ikke længere skal være indgang til City Vest i førstesals højde.
“Vi ønsker at vente lidt med at bestemme os for, hvilke løsninger, der skal være for krydsning af Gudrunsvej. Der er stadig en dialog i gang om, hvordan det område skal se ud, og det er svært at træffe en beslutning om broen, så længe de andre elementer ikke er besluttet.”
Nedrivning og fjernelse af Store Torv på vej
Det næste skridt i omdannelsen af City Vest kan meget vel blive, at A. Enggaard fjerner den store glas- og metal-konstruktion, der gennem årene har rummet Store Torv, der tidligere blev kaldt Gåsetorvet.
Renovering samt nedrivning af Gåsetorvet bliver i øjeblikket behandlet som en byggesag, fortæller Heidi Bilenberg, og at en byggetilladelse kan forventes at foreligge i marts 2025.
Hele renoveringen forventes færdig i 2. kvartal 2026 – og i mellemtiden arbejder Aarhus Kommune videre på en lokalplan for hele området. Det er endnu ikke fastlagt præcist, hvad der skal bygges, eller hvordan området skal se ud, understreger byplanlægger Heidi Milan Bilenberg:
“Det er ikke besluttet, hvor meget af de eksisterende bygninger, der skal bevares. Den beslutning vil være en del af den endelige lokalplan. Aktuelt er udgangspunktet, at en del af centerbygningerne mod Gudrunsvej skal bevares og renoveres, mens det øvrige kan ombygges eller nedrives.”

Hun understreger, at City Vest-grunden er en vigtig del af udviklingsplanen for Gellerup og skal både bidrage til omdannelsen af bydelen og skabe bedre forbindelser til Brabrand og resten af Aarhus Vest.
Derfor arbejder kommunen på at koordinere fremtiden for City Vest-området med flere andre store projekter i den sydlige del af Gellerup, herunder:
- Nye boliger på Trille Lucassens Gade, Gudrunsvej og i Karen Blixen Kvarteret Første etape af Kløverskolen
- Bygningerne rundt om Fredspladsen og de kommunale arealer ved Jettesvej/Væksthuset
- Planer for en ny letbaneetape med tilhørende ombygninger af gade- og byrum
Krav om ejer- og familieboliger
Selvom fremtiden for hele City Vest-grunden endnu er uafklaret, har Aarhus Kommune allerede sendt et klart signal til A. Enggaard om, at man ønsker en betydelig andel af familieboliger – over 90 kvadratmeter. Og kommunen ser også meget gerne, at der bliver en betydelig andel af ejerboliger.
Desuden er det vigtigt for kommunen, at der skabes et bycentrum af en vis størrelse med udadvendte blandede funktioner, herunder detailhandel.
“Udviklingen af City Vest skal understøtte de politiske aftaler om udsatte boligområder og fokus skal være på at sikre attraktive boligtyper og ejerboliger, for at området kan bidrage til den samlede målsætning om at udvikle Gellerup til en attraktiv bydel med en blandet beboersammensætning,” står der i et notat, som de to rådmænd Nicolaj Bang, Teknik og Miljø, og Anette Poulsen, Sociale Forhold og Beskæftigelse, står bag.
“Et andet vigtigt fokusområde i omdannelsen af Gellerup er at fastholde og til- føje erhverv samt kulturfunktioner, som skaber arbejdspladser og byliv, som gør det attraktivt at bo her,” står der i notatet.
Der har allerede været gennemført en række workshops mellem A. Enggaard og Aarhus Kommune for at komme nærmere på planens vision,
potentialer og barrierer. Emnerne har været boliger, målgrupper, transformation/nedrivning, byrum og mobilitetsrelaterede emner.
“Enggaard har redegjort for, hvor dyrt det er at renovere det eksisterende byggeri, og hvor meget nybyggeri de ønsker at opføre hvis deres business
case skal holde. Konkret arbejder Enggaard med at ville renovere ca. 12.000 m2 til et mere åbent butikscenter, med mulighed for også at huse erhverv, kultur m.m. Renoveringen ønskes finansieret ved at nedrive den resterende del af City Vest og bygge nye boliger, primært som etage-lejeboliger,” skriver Aarhus Kommune i notatet.
De to rådmænd understreger, at for at opnå en balanceret demografisk sammensætning i Gellerup, er udbuddet af boliger afgørende. Og i bydelen mangler der boliger, som kan tiltrække og fastholde ressourcestærke børnefamilier.
Det drejer sig primært om boliger over 90 m2 og især ejerboliger; parcel-, og rækkehuse.
Hører hovedsagelig til Sødalskolen
Enggaard har allerede opført eller planlagt for 1.294 boliger i Gellerup, heraf et betydeligt antal er mindre lejelejligheder. Der er indtil videre ingen ejerboliger, men A. Enggaard er gået med til at sælge et ukendt antal rækkehuse i det kommende Karen Blixens Kvarteret som ejerboliger.
“Dele af planområdet ved City Vest-grunden er dog oplagt til etagebyggeri på grund af stedets store skala og terrænforskelle. Men dette hindrer dog ikke, at der kan stilles krav om både tæt-lavt byggeri, større boliger eller at der er dialog om at få flere ejerboliger,” står der i notatet.
Kommunen kan dog ikke stille krav om ejerformer i en lokalplan.
Størstedelen af City Vest-området ligger i Sødalskolens skoledistrikt, og en mindre del i distriktet for den nye Kløverskole i Gellerup.
Embedsmændene arbejder nu videre med helhedsorienterede og fælles principper for udviklingen af det område, man kalder Gellerup Syd . Samtidig tilpasses renoveringen af den nordlige del af City Vest den kommende bydelsplan.
Når forslaget til en lokalplan for City Vest-grunden ligger klar, kommer der som altid en offentlighedsfase, og Heidi Milan Bilenberg lover også, at der vil blive afholdt et borgermøde.
På den anden side af Gudrunsvej arbejdes der desuden videre på et salg og en renovering af bygningerne på Gudrunsvej 78-82 gennem udbud – og en udvikling af det kommunale areal ved daginstitutionerne Væksthuset gennem udbud og lokalplanlægning.