54-årige Hans Hejlskov har arbejdet 40 år på Salling Groups lager på hovedkontoret, der nu ligger i Årslev. Han har aldrig haft lyst til at være andre steder. “Jeg har jo haft det godt,” som han siger.
Tekst og foto: Camilla Kjærgaard Olesen Pileborg
Han er fra dengang, hvor man tog imod kundernes pantflasker i hånden og gav dem en bon. Han er også fra den tid, hvor alt blev skrevet i hånden, hvor EDB så småt var ved at blive taget i brug, og hvor alle varer på lageret blev flyttet samt ekspederet videre med mere eller mindre ren håndkraft.
Sådan er der intet, der er i dag, men 54-årige Hans Hejlskov fra Hørning har været med gennem hele udviklingen, og når kalenderen viser 4. oktober, har han 40-års jubilæum på lageret i Salling Group. Her arbejder han som områdeansvarlig i varemodtagelsen på hovedkontoret i Årslev ved Aarhus.
Han begyndte sin karriere i Salling Group – det der dengang hed Dansk Supermarked – som flaskedreng i en alder af 15 år og fire dage. Det var i varehuset i Bruunsgade i Aarhus, det hele begyndte. Efter et par år som flaskedreng, hvor utallige poser med pant fra kunderne var kørt gennem systemet, kom han i lære på lageret i Højbjerg.
“Jeg er blevet hængende. Jeg har været rundt i alle afskygninger af nonfood-lageret (ikke-fødevarer). Da jeg var færdig med at gå i skole, sendte jeg tre ansøgninger af sted – én til Louis Poulsen, én til Arbejdernes Landsbank og én til Dansk Supermarked. Jeg blev ringet op af Dansk Supermarked, og så begyndte jeg i lære på lageret. Salg har altid interesseret mig,” siger Hans Hejlskov.
Varer med håndkraft
Da han begyndte på lageret, var der langt fra de maskiner og regler, der er i dag. Hvis der kom store leverancer ind med fjernsyn, som dengang vejede betydeligt mere end i dag på grund af de tunge billedrør, var der kun en vej, og det var at få tømt containeren med håndkraft.
“Dengang var det meget hårdere at arbejde på lager, end det er i dag. Der var heller ikke alle de pakkeregler, vi har nu. Vi må slet ikke løfte de antal kilo, som vi måtte, da jeg begyndte. Vi har fået mange flere hjælpemidler, og vores arbejde er langt mere effektivt i dag,” fortæller Hans Hejlskov, der aldrig har haft lyst til at være andre steder, for “jeg har jo haft det godt.”
For 40 år siden foregik alt på papir – alle ordresedler blev skrevet i hånden, og lagerstyringen var helt anderledes. I dag er det “vildeste”, at der skal kvitteres på en odreseddel, men det foregår heller ikke altid med kuglepen og stempel. I 80’erne havde hver vare også sin egen plads på lageret, så isenkram stod ét sted, tekstil et andet og så videre.
“Sådan forholder det sig slet ikke i dag. Vi får det hele leveret sammen, og det er langt mere effektivt og smart. Vi sorterer heller ikke varerne, som vi gjorde før i tiden. På et tidspunkt var der blevet købt et stort parti festartikler, og det hele kom i én stor pærevælling. Vores opgave var at sortere det hele og gøre det klar til salg. Det tog virkelig lang tid,” fortæller Hans Hejlskov.
Han havde en arbejdsuge på 45 timer, da han begyndte i Dansk Supermarked. Det var almindelig fuldtid dengang, og timerne lå allesammen i hverdagene.
Uvurderlige bidrag
Hans Hejlskovs chef, Patrick-Stefan Cornestean, er begejstret for at have Hans med på sit team.
“Hans er en fantastisk medarbejder, og de sidste fire årtier viser hans loyalitet, dedikation og engagement. Han udviser altid en bemærkelsesværdig arbejdsmoral, opmærksomhed på detaljer og stor pålidelighed. Han går til alle opgaver med entusiasme og har et stort kendskab til vores drift, som han aktivt deler med alle kollegerne. Det er en stor ære at have Hans på mit team, og hans 40- års erfaring afspejler de uvurderlige bidrag, han har ydet til virksomheden,” siger Patrick-Stefan Cornestean.
Efter sine mange år på hovedkontoret er Hans Hejlskov flere gange stødt på grundlæggeren Herman Salling.
“Han var tit i kantinen, da vi havde hovedkontor i Højbjerg. Der var en særlig respekt omkring ham, men han var aldrig nogensinde for fin til at hilse på medarbejderne – uanset hvilke titler, vi havde. Han kom også forbi på lageret flere gange om året, og den ordentlighed han stod for, er stadig en del af vores kultur i dag,” siger 40-års jubilaren, der også er fra den tid, hvor man fik en øl til frokosten i kantinen om fredagen, og hvor det var tilladt at ryge mere eller mindre alle steder.
Hans Hejlskov fejrer sit jubilæum 6. oktober med en reception.