Søndag d. 1. maj kan Kirsten Christiansen fejre 25 års jubilæum som leder af Søcafeen på Lokalcenter Brabrand. Gennem årene har madtraditionerne konstant udviklet sig – men flæskesteg på menuen er nu stadig et hit. Også på lokalcentret vinder rodfrugter, linser og bønner dog frem.
Torsdag aften inviterede Lokalcenter Brabrand igen til fællesspisning. Der var tarteletter med høns og asparges på menuen. En rigtig klassiker, der også denne gang trak både børnefamilier og de ældre beboere på Voldbækvej af huse.
Bag disken var der travlhed, men som altid også en hyggelig og venskabelig stemning, hvor der var plads til at modtage en bestilling på øl og tarteletter fra et herre-bord i et hjørne af cafeen.
Midt i det hele stod Kirsten Christiansen og øste gavmildt hønsekødfyld op i stribevis af tarteletter og tilføjede salat på tallerkenen til dem, der ønskede dét.
I 25 år har hun sørget for varm middagsmad og lækre frokostretter, desserter og kager til stor glæde for lokalcentrets brugere – og medvirket til at gøre Søcaféen til et hyggeligt sted at komme og spise sin mad. Og hun synes stadig, at hun har et spændende arbejde, hvor to dage sjældent ligner hinanden.
”Jeg fatter ikke at der er gået 25 år. Mange tror måske, at der ikke sker så meget nyt her, men der er en udvikling i gang hele tiden. Ikke fordi man skal lave alting om, men der er konstant udvikling i forhold til madlavning. Nu skal vi for eksempel med på bælgfrugt-bølgen,” siger hun med et smil.
Det er opmærksomheden på klimavenlig mad, der nu også er nået til lokalcentrene. Der skal skæres lidt ned på kødet, mens for eksempel linser og bønner får en større plads på tallerkenen.
Bager det meste selv
Hun er uddannet ernæringsassistent og var først 10 år i det private erhvervsliv. Men arbejdstiderne passede ikke ret godt, da hun fik børn.
Hun møder hver dag kl. 7 og går sammen med kollegerne i gang med dagens retter. Den varme ret er annonceret på forhånd i Centerbladet, mens de kolde retter, desserter og kager godt kan blive lidt mere improviseret. Bortset fra rugbrød og wienerbrød bager de alt selv i cafeens køkken.
Her har de gennem årene også haft mange ledige forbi i ressourceforløb og jobtræning, både unge og ældre, og hjulpet dem videre så godt de kunne, og der er én, snart to, fleksjobbere ansat.
Men det er fysisk hårdt arbejde at arbejde i et køkken. Det kan Kirsten Christiansen også godt mærke i sin 56-årige krop. Hun er glad for, at hun har valgt at beholde muligheden for at gå på efterløn, når den tid kommer.
Flere rodfrugter på tallerkenen
”Det er så livsbekræftende at få lov til at lave mad til alle dem, der bor her omkring lokalcentret. Det er vores kerneopgave så vidt muligt at give dem en god oplevelse, når de kommer og spiser,” siger Kirsten Christiansen.
Hun nyder at servere alle de gode klassikere for dem, som for eksempel flæskesteg og oksesteg. Men hun kan også godt finde på at overraske dem en gang imellem. Nogle gange er det populært, andre gange ikke så meget.
For eksempel er der langt flere rodfrugter på tallerkenen i dag end for 10 år siden, og det har cafeens gæster hovedsagelig taget godt imod.
”Men det kan godt være svært kun at vælge råvarer helt efter sæsonerne. Så kan vinteren godt blive lidt for lang. Men vi vælger for eksempel ikke mere jordbær som pynt på desserter i vinterhalvåret,” siger hun.