I al ubemærkethed løber Voldbækken fem kilometer gennem en stor del af naturområdet nord og vest for Brabrand. Men bækken har potentiale til at blive et stort aktiv for både ørreder og mennesker, mener Aarhus Kommune. Derfor skal å-løbet i løbet af efteråret restaureres og genslynges.
Syd for Jernaldervej starter Voldbækken i det små og løber herfra mod syd, gennem Skjoldhøjkilen mod vest, inden bækken løber under Anelystvej og drejer mod syd med udløb i Aarhus Å mellem Årslev Engsø og Brabrand Sø.
I rapporten True Skov for Alle anbefalede eksperterne, at Voldbækken kunne blive et stort aktiv for naturområdet lige nord for Brabrand. Og nu skal der gøres noget ved det, mener man i Teknik og Miljø.
Allerede her i efteråret er de store maskiner klar til at skabe de forandringer, der skal til: Voldbækkens slyngninger skal genetableres flere steder, og vandløbets bund skal restaureres med grus og sten.
Ørreder på vej
”Det vurderes, at vandløbet har et stort potentiale som gydevandløb for ørred selvom der pt. kun er en mindre ørredbestand i vandløbet”.
Sådan lyder det i oplægget til projektet, der skal gøre Voldbækken til et tredje attraktivt vandløb for ørreder ved siden af Aarhus Å og Lyngbygård Å.
Historisk har vandet fra Voldbækken frem til 1950´erne drevet True Mølle og Aarslev Vandmølle. Sidstnævnte vandmølle sørgede blandt andet for energi til Aarslev Brødfabrik.
Kommunens biologer vurderer, at havørreder fra Aarhus Å igen vil kunne finde vej til vandløbet og medvirke til, at der kan opnås god økologisk tilstand for fisk.
Et smukt landskab
Formand for Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere, Arne Bager, glæder sig over projektet. Han ser et stort potentiale for, at Voldbækken igen kan blive rig på fisk, blandt andet forbi vandløbet kobler sig direkte på Brabrand Sø via Aarhus Å. Fiskene skal derfor ikke først gennem Årslev Engsø.
Vandkvaliteten i Voldbækken er i forvejen god, og Arne Bager venter, at Voldbækken igen vil blive et sundt vandløb, når der skabes flere slyngninger og en solid bund baseret på sten og grus.
”Desuden kan hele True Skov få en ekstra naturmæssige kvalitet. Voldbækken løber gennem et fantastisk smukt landskab, og der vil nærmest kunne skabes dyrehave-stemning i området,” siger Arne Bager.
Han håber, at der med tiden også vil blive etableret en sti langs Voldbækken, der så vil kunne blive et udflugtsmål på linje med stien langs Giber Å.
Et godt sted at være for oddere
Det er insekter og smådyr, der er forudsætningen for, at både fugle og fisk vil trives i og omkring Voldbækken. Smådyrene har det i forvejen ret godt ved vandløbet, men forandringerne vil gøre vandløbet til et endnu bedre sted at være.
Der har de senere år været registreret omkring 25-50 gydebanker i bækken, hvilket viser, at bækken har stort potentiale som ørredvandløb, skriver Aarhus Kommune i oplægget. Den nuværende dårlige tilstand skyldes især manglen på en selvreproducerende havørredbestand i Aarhus Å-systemet, som Voldbækken er en del af.
Der er tilbage i 2017 også observeret en odder med to unger i Voldbækken. De forbedrede naturforhold og en evt. øget fiskebestand i vandløbet vil øge muligheden for, at oddere vil trives i området, vurderer biologerne.
Alle kan inden d. 4. september komme med indsigelser og bemærkninger til projektet via mail til vandognatur@mtm.aarhus.dk.