Faisal Mohamed, Andreas Holmgaard og Hanne Marklund er en del af VisionPilot.
Flyttekasserne er for nylig pakket ud i hjørnelokalet i Den Gode By i Blixens, hvor VisionPilot bogstaveligt talt er landet efter et år i Opgangen på tredje etage over Gellerup Bibliotek.
VisionPilot arbejder med social innovation og med at udvikle bæredygtige løsninger, der kan fremme menneskers livsbetingelser og være med til at løse sociale problemer.
”Vi har bevidst valgt at placere os her i Gellerup og i Blixens, fordi at det er her, mange af de opgaver findes, som vi kan være med til at løfte,” fortæller Hanne Marklund, der er tilknyttet som udviklingskonsulent.
”Udvikling er meget vigtig, og det handler i høj grad om at involvere dem, det handler om – og om ikke at snakke om, men snakke med folk,” understreger Andreas Holmgaard, der sammen med Faisal Mohamed ejer VisionPilot.
”For os handler det i høj grad om at empower folk og støtte dem i, at de selv kan gøre en forskel”, siger Faisal Mohamed.
De to unge mænd, der kender hinanden fra Viborg, har begge kandidatuddannelser inden for designledelse, medievidenskab og IT. Og de to har sammen med Hanne Marklund en fortid hos Aarhus Kommunens Beskæftigelsesforvaltning.
Udvikler på tre ben
VisionPilot arbejder med indsatser, der står på tre ben; koncepter, processer og projekter.
”Vi kan være med til at arrangere workshops og samtalesaloner. Det kan både være noget, der foregår internt hjemme hos bestilleren af opgaven, eller det kan være noget, som gennemføres et helt andet sted”, siger Hanne Marklund og nævner, at det for eksempel kan handle om social innovation og beskæftigelse, set ud fra et helhedsorienteret synspunkt.
”Ofte handler det også om at koble forskellige parter sammen, det kan være kommuner og foreninger, organisationer og institutioner”, siger hun.
VisionPilot arbejder også meget med digitalisering og med brugen af sociale robotter, som man for eksempel kan bruge til at undgå fordomme i en ansættelsesproces ved at lade en robot gennemføre den indledende udvælgelse af relevante kandidater.
”Det er en udvikling, der dækker et behov, som kan være med til at løse en problemstilling”, siger Andreas Holmgaard.
Nuancer på fordomme
Et koncept, som VisionPilot er i gang med at udvikle, hedder NUance. Det er et nyt initiativ, der er et forsøg på at starte en slags bevægelse for en ny debat og dialog på de sociale medier.
I projektet bruges mange kreative tiltag, for eksempel kan der være 3D i et opslag. Nogle af resultaterne kan allerede ses som små film på NUance-projektets hjemmeside og Facebook-side.
Realiteter og fordomme
Konkret har NUance-projektet indtil nu involveret ni unge aarhusianere, der har været samlet i Globus1. Halvdelen af de unge var fra Gellerup, mens resten var unge fra Risskov. De unge kendte kun hinanden to og to.
”I løbet af seancen blev de unge præsenteret for en række spørgsmål om forskellige problemstillinger, hvorefter de skulle stille sig op på en linje i forhold til, om de var meget uenig, uenig, enig eller meget enig i spørgsmålet”, forklarer Andreas Holmgaard.
Efterfølgende fik de unge at vide, hvordan virkeligheden ser ud med tal fra de officielle statistikker.
”Det var interessant at se, at unge med indvandrerbaggrund tit tror, at tingenes tilstand er dårligere, end det ser i virkeligheden. For eksempel når man spørger til uddannelsesniveauet i de såkaldte ghettoområder”, fortæller Faisal Mohamed.
Det er de to mediefolk, der selv er i gang med kameraer og lydudstyr, når de små film skal laves.
En øjenåbner
”Jeg oplever, at mødet mellem de to grupper unge er en større øjenåbner for de unge fra Risskov end for dem fra Gellerup. Flere af de unge fra Risskov var på deres allerførste besøg i Gellerup, et område, som de slet ikke kendte fra andet end omtalen i medierne”, siger Hanne Marklund.
”Det handler om samtalen og om at møde folk og bryde fordomme ned,” fastslår Andreas Holmgaard og tilføjer:
”Det er vigtigt, at vi får vist fakta og gør det nuanceret med holdninger fra dem, det handler om. Og jo flere vi får til at tale med, jo mere nuanceret bliver det.”
Optagelserne med de unge fra Globus1 er ved at blive klippet til små film på 3-4 minutter med forskellige temaer. Den næste film kommer til at handle om spørgsmål og holdninger til religion.
Sideløbende er VisionPilot i gang med at hjælpe de unge med at opbygge et panel, som kan fortsætte med at snakke og kigge på problemstillingerne.
Nysgerrige gæster
Da Blixens holdt åbent hus i forrige uge, var der mange nysgerrige gæster, der kiggede indenfor for hos VisionPilot for at høre, hvad de var for nogle.
”Det var en rigtig god oplevelse, og der var en to-tre stykker, som sagde, at de gerne vil vende tilbage. Så det var godt”, siger Hanne Marklund, der sammen med Faisal Mohamed og Andreas Holmgaard ser frem til mange spændende udfordringer i vestbyen i fremtiden.
Her kan du finde mere om VisionPilots projekt NUance
Læs mere om VisionPilot