Bag Sødalskolen bor en usædvanlig fodboldklub. Man skal ikke være på besøg ret længe for at mærke det. En hyggelig, afslappet stemning krydret med en stærk ambition og vilje til at vise, at man kan præstere noget og vinde fodboldkampe.
I Silkeborg har de lige fået et flot nyt fodboldstadion. Da der blev holdt auktion over stolene fra det gamle stadion, stod folkene fra Vatanspor klar og købte 500 stole for omkring 3 kroner stykket. De skal bruges, når klubben skal til at bygge en overdækket tribune ved banen bag Sødalskolen med plads til 4-500 tilskuere.
Det kniber med pengene, men gå-på-mod er der masser af. Klubben regner med at bygge tribunen selv, og nu er stolene da i hus. Selvfølgelig skal de stole have en kærlig hånd. Men folkene i Vatanspor er klar til at tage fat.
Det samme gælder de andre faciliteter. Gennem årene har klubbens medlemmer vænnet sig til, at omklædningsrummene ved Sødalskolens gymnastiksal dannede rammer om klublivet. Men nu har klubben fået overdraget den tidligere fritidsklub Klub 3 ved Sødalskolen – og er klar til at renovere lokalerne og indrette omklædningsrum. Nu mangler pengene bare. Men klubben håber, at en fond vil bidrage økonomisk.
Rykker til Viby hele efteråret
På fodboldbanen er Vatanspor også ved at vokse ud af de snævre rammer bag Sødalskolen, der nok passer fint til en hyggeklub i de lavere serier…. men hvad når og hvis Vatanspor rykker op igen og skal til at spille i 2. division?
Klubben har hidtil spillet på en dispensation fra fodbold-unionen, da banen er for lille i forhold til de officielle krav. Det bliver der også gjort noget ved nu. Aarhus Kommune har accepteret at udbygge anlægget, så der kan være to 11-mands fodboldbaner på tværs ved siden af hinanden.
Det arbejde udføres her i efteråret, så klubben rykker til Viby med træning og kampe, mens der graves og planeres. Så skulle det hele gerne stå klar til foråret 2018.
Er klubben på udkig efter bedre forhold et andet sted i Aarhus? Hvad binder klubben til området, når spillerne kommer fra hele byen – og i øvrigt det meste af Østjylland?
Omvendt integration: Danskerne strømmer til
Det er let nok at bruge en kliché om Vatanspor. ”Danmarks højst placerede indvandrerklub”. Men det vil være alt for simpelt. Klubben, der startede som en klub for tyrkerne i byen, er nu et billede på samfundsudviklingen – bare den modsatte vej end vi typisk ser det: Såvel ærkedanske spillere som folk med anden baggrund melder sig nu ind og begynder at spille fodbold hos Vatanspor.
Eksempelvis har klubben fået to nye målmænd i sommerpausen: 20-årige Simon Olsen er kommet til fra Brabrand IF, og det samme er Guilherme Lorenzi Schelski med baggrund i Brasilien og Italien. Han har sidst spillet i FC Djursland.
De kan noget i Vatanspor, som tiltrækker unge ambitiøse fodboldspillere.
”Vi føler os ikke som indvandrerklub. Vi har fire etnisk danske spillere på holdet nu og flere med anden oprindelse. Det hele er ved at ændre sig i klubben. Og folk rundt om os får øjnene op for, at vi ikke er anderledes end dem,” siger Osman Eroglu.
”Dem der kommer herud, er måske skeptiske, lige til de har mødt drengene. De bliver virkelig bidt af det. Måden vi gør tingene på her i klubben”.
Behandles som kontraktspillere
Osman Eroglu forklarer, at klubben lægger vægt på, at selvom spillerne ikke får penge for at spille, skal de opleve rammerne som lige så seriøse, som hvis de var kontraktspillere. Alt ligger klar til dem før kampene. Deres træningstøj bliver vasket for dem. Der er musik, masser af tilskuere og høj stemning til kampene.
”Vi ser rigtig meget på, hvad AGF og andre store klubber gør. Hvordan det foregår i omklædningsrummet. Hvordan holdlederne arbejder. Jeg samler inspiration og får ideer alle steder”, forklarer han.
Om folkene bag
Der er mange folk i gang i Vatanspor, for at få alt til at lykkes. Men to personer er helt centrale: Træner Volkan Ceran og sportschef Osman Eroglu. Sidstnævnte er i det daglige selvstændig med rengøringsfirmaet Ren Miljø.
”Vi arbejder stenhårdt! Jeg bruger utrolig meget tid her i klubben. Jeg har i perioder brugt så meget tid her, at jeg får sendt mine fakturaer i firmaet 14 dage for sent ud”, smiler Osman Eroglu.
Det er tredje år, han er sportschef. Og han har besluttet, at han ikke stopper, før det næste mål er opnået: At holdet rykker op i 2. division.
”Det betyder dog ikke nødvendigvis, at jeg stopper, når det mål er nået”, understreger han med et smil.
En lille klub med store armbevægelser
Sportschefen beskriver Vatanspor som ”en lille klub, der bruger store armbevægelser”, især på Facebook, hvor klubben er meget aktiv og har omkring 4600 følgere. Et antal der kun overgås af Superliga-klubberne.
Tilhængerne får løbende masser af informationer om holdet og spillerne. Alle kampe livedækkes, enten via et video-signal eller med løbende tekst-beskeder.
Ambitionen for efteråret er klar: Holdet skal rykke op i 2. Division!
”Vi har altid sat os mål, og folk griner lidt af os. De grinte, da vi sagde: ”En dag er vi i Jyllandsserien!” Inden for 2-3 år var vi der. Så satte vi os et nyt mål. Nu er målet at komme i 2. Division. Vi har holdet til det!”