Efter at Vaskeriet på Louisevej er begyndt at vaske i genanvendt regnvand, bruger de kun den halve mængde sæbe. Men vasketøjet er alligevel renere end nogensinde, fortæller Vaskeriets kunder.
Tekst og foto: Ida Lind
Litervis af vand løber hver uge gennem vaskemaskinerne i Vaskeriet på Louisevej. Men modsat mange andre vaskerier, bliver viskestykker, håndklæder og sengetøj her vasket i regnvand. Og hos Vaskeriet kan de se en tydelig forskel:
”Vi har aldrig haft så rent vasketøj”, siger Pia Stabell, som er en af kvinderne bag Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede.
Regnvandet bliver opsamlet fra tagene, der vender ud mod parkeringspladsen ved Vaskeriet, og ført videre ned i store vandtanke i vaskeriets kælder. Her bliver regnvandet filtreret for skidt og andre uønskede partikler, hvorefter vandet føres ud gennem nogle rør og ind i vaskemaskinerne. Når det grumsede regnvand har været igennem rensningssystemet, er det ikke til at se forskel på dét og almindeligt vand fra vandhanen.
Ved at bruge regnvand i stedet for postevand sparer Vaskeriet derfor mange hundrede liter grundvand om året, og da regnvand indeholder meget mindre kalk, kan de også bruge mindre sæbe:
”Vi bruger kun den halve mængde sæbe, fordi der nærmest ikke er noget kalk og andet i vandet, og alligevel har vasketøjet aldrig været så rent, som det er nu. Og det er også det, vores kunder fortæller os”, siger Pia Stabell.
Bæredygtigt vaskeri hele vejen rundt
Det er Vaskeriets ambition at være så bæredygtigt som muligt – socialt såvel som økonomisk og miljømæssigt. Derfor har kvinderne bag Vaskeriet, Pia Stabell og Katrine Knudsen, fra starten haft en drøm om et grønnere vaskeri:
”Behøver fællesvaskerier at svine? Man bruger jo rigtig meget salt, man bruger klor, og man bruger acetone til at holde maskineriet i gang. Men det behøver man ikke, hvis man vasker i regnvand”, siger Pia Stabell.
Det er dog ikke muligt at vaske med 100 procent regnvand, da lovgivningen på området dikterer, at sidste hold skyllevand i en vask skal være almindeligt postevand af hensyn til bakterier:
”Men i stedet for fem eller seks skyllehold med postevand, så er vi nede på ét, mens resten er regnvand”, siger Pia Stabell.
Og skulle det ske, at regnvandstankene i kælderen løber tør, hvis der over en periode mod forventning skulle falde meget lidt regn, slår maskinerne over på almindeligt vandforbrug som et hvert andet vaskeri. Men, siger Pia Stabell:
”Vi er aldrig løbet for vand. Og med udsigterne til mere og mere regn i Danmark, så tænker jeg ikke, vi kommer til at løbe tør”, siger hun.
Man skal ikke gøre det for pengenes skyld
Ved at vaske i regnvand sparer Vaskeriet på vores allesammens grundvandsressourcer, og undgår at bruge en lang række kemikalier. Men Vaskeriet sparer ikke noget på bundlinjen. For der skal stadig betales vandafledningsafgift. Derfor skal det ikke være det, som driver én, siger Pia Stabell:
”Mange snakker om, at det er en fin idé at beskytte miljøet, så længe man kan spare nogle penge på det. Men det kan man ikke her. Så hvis man gør det for at tjene penge, så er det ikke nogen god forretning, så skal man finde på noget andet”, siger hun.
Regnvandet som bliver opsamlet fra Vaskeriets tag bliver desuden brugt til toiletskyld, mens kaffen dog stadig brygges med postevand fra hanen.