Corona-tiden har været hård ved fællesskabet hos Vaskeriet på Louisevej. Men som altid er de gæve hverdagsaktivister i bevægelse. Forleden kunne de præsentere den stemningsfulde aftenbelysning i den nyanlagte vaskerihave for Søvangens beboere.
”Kald det kærlighed – kald det lige hvad du vil…”
Lars Lilholts kendte klassiker bliver sunget med stor passion og fuld lungekraft i det tidligere butikslokale på Louisevej denne formiddag.
Sangen har fået en helt særlig betydning i Vaskeriet på Louisevej. Ikke alene handler sangen om præcis det, Vaskeriet også står for. Et enkelt vers varer akkurat så længe, at håndspritten er tørret nogenlunde ind, efter at man som besøgende er trådt ind ad døren.
I Vaskeriet er humøret fortsat højt, selvom coronaen har været hård ved fællesskabet. Her vaskes ikke kun tøj, men tages også vare på dem, som har det svært og har brug for at møde andre mennesker. Og det er der mange, som har i corona-tiden.
I de seneste måneder er Vaskeriet i endnu højere grad end tidligere blevet et samlingssted for enlige, som her kan møde andre og dele glæder og sorger. Problemet har bare været forsamlingsforbuddet.
Men også den udfordring har de gæve vaskeri-medarbejdere overvundet. Efter at en væg er revet ned, har de nu pludselig to store rum, de og deres gæster kan fordele sig i og få en kop kaffe, mens vaskemaskinerne snurrer.
”En hverdagsaktivist handler med det, der er til rådighed, og finder nye løsninger i stedet for at se forhindringer,” siger Pia Stabell Hjort fra Vaskeriet med et smil.
Terrasser, kanaler, stier og belysning
Men det der for alvor har skabt glæde i vaske-fællesskabet er færdiggørelsen af den nye vaskerihave. Omdannelsen af det tidligere lidt kedelige grønne område mellem blokkene er sket for de 600.000 kr., Vaskeriet sidste år modtog fra RealDania-puljen Underværker.
Med hjælp fra blandt andre Anlægsgartner Henning Hoffman, COWI og arkitektfirmaet C.F. Møller har de nu realiseret de mange ideer. Og det har været et forrygende samarbejde med de involverede håndværkere, fortæller Katrine Knudsen og Pia Stabell Hjort:
”Vi siger jo altid, inden vi går i gang, at vi har ikke brug for en håndværker, vi har brug for en makker. Der er jo kæmpestor forskel. Og det forstår de og tager ejerskab. Nogle gange spørger de, hvordan vi vil ha ´det, og så siger vi: Hvad synes du, vi skal gøre – det er dig der er fagmanden.”
Det budskab har de involverede fagfolk forstået, og hermed er haven blevet etableret i et enestående samarbejde. De nye terrasser, vandkanaler, stier og belysning blev forleden aften fejret sammen med beboerne i Søvangen, da den nye belysning i haven blev tændt.
Kanalerne vil sikre, at regnvand fra tagnedløbene kan risle ned gennem den ny-anlagte have og gradvist sive ned i jorden. Og de mange plantede frugttræer, buske og blomstereng bliver ikke alene til glæde for Vaskeriet og de lokale beboere men også for insekterne i området. Den store runde fællesterrasse indbyder til fællesskab og hygge med naboerne.
Fra regnvand til vaskevand
Mens alle forventningsfulde ser frem til, at den nye have til foråret for alvor folder sig ud, venter endnu et nyt kapitel i historien om Vaskeriet:
Sidst i november bliver regnvand fra tagnedløbene ført ind i Vaskeriet, hvor det vil løbe gennem nogle filtre og derefter kan bruges som vaskevand. Tre store tanke vil opbevare regnvandet i perioder med færre regnbyger.
Endnu et stort projekt nærmer sig afslutningen, og fællesskabet kan se tilbage på et forløb, hvor ikke alt gik præcis som planlagt, men slutresultatet skaber glæde.
”Vejen ender ofte et andet sted end planlagt. Det eneste vi med sikkerhed ved er, at den ender præcis dér, hvor det er meningen, den skal ende – så længe vi holder fast i vores værdier og går til sagen med kærlighed og sund fornuft”, konkluderer de to hverdagsaktivister.
“Til sommer holder vi en åbningsfest hvor vi kan fejre den nye have og fællesskabet, det glæder vi os til!”