Det er ikke kun de voksne, der skal stemme på tirsdag d. 1. november. Også i Hans Brogesparkens Børnehave er valgkampen i fuld gang, inden de 3-6-årige tirsdag ligeledes går i stemmeboksen. De skal stemme om, hvilken livret, der skal på menuen i børnehaven på onsdag.
Risengrød, spinatpasta eller boller i karry?
Valgplakater for de tre herlige børnevenlige retter pryder i disse dage Hans Brogesparkens Børnehave i Brabrand. Valgkampen er i fuld gang, og især de ældste børn i børnehaven er i fuld gang med at forsøge at overbevise deres kammerater om, at de skal stemme på lige præcis deres livret.
Og valgdagen nærmer sig. Præcis som deres forældre på tirsdag lægger vejen forbi Brabrandhallen eller Globus 1 for at afgive deres stemme til folketingsvalget, skal også børnene samme dag i stemmeboksen og sætte deres kryds.
Og som i det ”rigtige” demokrati vinder den, der får flest stemmer – og så er frokostmenuen onsdag afgjort.
Valgtaler og lobbyisme
Det er første gang, Hans Brogesparkens Børnehave afholder valg, fortæller leder Margit Johnsen. Og alt foregår næsten som ved folketingsvalget: Personalet har lavet en rigtig stemmeboks med forhæng, så afstemningen kan foregå i fred og ro.
Foruden valgplakaterne bliver der valgtaler inden selve valghandlingen på tirsdag – ud over alle former for lobbyisme for børnenes forskellige livretter.
”Nogle af børnene havde set nogle valgplakater, og så kom vi til at snakke om det. Og så blev vi enige om, at det kunne da egentlig være sjovt at prøve at arrangere valg her i børnehaven. Men det skulle jo være noget, der gav mening for børnene,” fortæller Margit Johnsen.
Oplever medbestemmelse
Og det gør maden i høj grad. Risengrød, spinatpasta eller boller i karry er alle populære retter, og snakken blandt børnene er i fuld gang.
”Det handler jo om at give dem et indblik i demokratiets grundelement: At det, de fleste synes om, er det vi ender med at beslutte. Det er jo en del af vores formål, at vi skal være med til at opdrage dem til demokratisk deltagelse. Og så er det jo også en måde, de oplever medbestemmelse på,” siger hun.
”Vi kan høre, at børnene indbyrdes går og snakker om, hvad de vil stemme på. Og nogen hepper på noget og nogle på noget andet. De ældste af børnene forstår godt, at det gælder om at få nogen af vennerne til at synes godt om det samme som én selv.”
Hun understreger, at valgkampen ikke må vare for længe. Og når stemmerne er talt op, skal valgløfterne udløses: Allerede onsdag bliver vinder-retten serveret.
”Måske skal nogle af børnene på tirsdag med deres forældre ind og stemme, og så tænker vi, det er rigtig fint, at de selv har prøvet at være inde i en boks og sætte et kryds. Men det kan da godt være, at nogle af de små undrer sig over, at der så ikke er risengrød på listen,” tilføjer Margit Johnsen med et smil.