Hvis Aarhus Kommune beslutter at lukke Natursamarbejdet på Louisevej, bliver det Teknik og Miljø, der beslutter, hvad der skal ske med det idylliske område, der siden 1990 har dannet rammen om det pædagogiske arbejde i naturen. Det svarer Børn og Unge på en række spørgsmål fra Enhedslisten.
Torsdag var sidste mulighed for at indsende et høringssvar til de mange spareforslag, som forvaltningerne i Aarhus Kommune har samlet for at kunne leve op til sparekravene i hele kommunen.
Det er blevet til mange hundrede høringssvar, og heraf drejer mange af dem sig om Natursamarbejdet på Louisevej. Stort set alle beretter om de store kvaliteter og værdier, Natursamarbejdet rummer.
Desuden har 3340 personer skrevet under på, at det idylliske sted bør bevares.
I debatten om stedets fremtid er det flere gange blevet antydet, at Aarhus Kommune nok overvejer at sælge grunden og bygningerne til andre formål. Men Børn og Unge går ikke med tanker om at sælge den røde træbygning, der huser Natursamarbejdet. Det understreger forvaltningen i svar på en række spørgsmål, Enhedslistens byrådsmedlem Katrine Vinter Nielsen har stillet om sagen.
Teknik og Miljø overtager ejerskab
Forvaltningen understreger, at det kun er den røde bygning, der i 2007 blev opført til Natursamarbejdet, der er ejet af Børn og Unge. Ejendommen Sølyst, som har gennem mange år har været afsæt for blandt naturvejledning, ejes af Teknik og Miljø. Og det samme gælder grunden, alle bygningerne ligger på.
”Det indgår ikke i Børn og Unges spareforslag, at det røde træhus som Børn og Unge ejer, frasælges. Det er medregnet i besparelsesprovenuet, at lejeudgiften til Teknik og Miljø afvikles. Hvis lejemålet (grunden) opsiges, er det Teknik og Miljø, der beslutter om Børn og Unge skal nedrive træhuset. Hvis bygningen ikke nedrives, overgår ejerskabet til Teknik og Miljø,” skriver Børn og Unge.
Kathrine Vinter Nielsen spørger også ind til de penge, Familie- og Naturstyrelsen i 2005 gav til opførelsen af den røde træbygning: Blev de bevilliget ud fra en klausul om at disse rammer skulle bruges til formålet i en årrække?
”Det var en betingelse for statstilsagnet fra Familiestyrelsen, at bygningen ikke blev solgt, eller overgik til anden anvendelse indenfor 10 år efter udbetaling af tilskuddet,” svarer Børn og Unge.
En bygning i god stand
Forvaltningen oplyser, at bygningen blev opført som et økologisk bæredygtigt byggeri med træbeklædning og en del energibesparende elementer såsom jordvarme, høruldsisolering osv.
Desuden var der støtte fra Skov- og Naturstyrelsen, og de resterende 1,9 mio. kr. blev fundet i Børn og Unges RULL-program og den daværende udelivspulje.
”Teknik og Miljø vurderer, at bygningen generelt er i god stand. Indvendigt forventes det, at der inden for ca. 5 år skal males på vægge, og at gulvene skal opfriskes. Udgiften skønnes at være 20.000 kr. Det forventes, at der inden for et par år skal gives træbeskyttelse udvendigt og vinduesmaling. Udgiften skønnes at være 50.000 kr.”, skriver Børn og Unge.
Katrine Vinter Nielsen spørger også ind til, hvilke klausuler der ligger for anvendelse af ejendommen Sølyst.
Bevaringsværdigt landskab
Der findes ingen lokalplan for området, svarer Børn og Unge. Området ligger i landzone, og er i Kommuneplanen udlagt som rekreativt område og indgår i en grøn kile fra Gellerup skov ned til Brabrand sø. Området er kategoriseret
som bevaringsværdigt landskab, og arealet fra bygningerne og ned til
søen er fredet.
”Hvilke planer har Børn og Unge for området ved Naturcenter Sølyst,” spørger Katrine Vinter Nielsen direkte.
”Hvis Byrådet vedtager Børn og Unges spareforslag, vil drift af Natursamarbejdet, herunder skolehaver og dyrehold ophøre. Forslaget indfases med virkning fra det kommende skoleår 2023/24, så aftalte aktiviteter, forløb mv. i indeværende skoleår kan afvikles,” svarer Børn og Unge.
En del af de eksisterende formidlingsopgaver inden for klima, miljø og bæredygtighed, fortsætter i Naturcenter Aarhus via UNO Friluftscenter, tilføjer forvaltningen.
”Det er endnu ikke afklaret, hvorvidt Børn og Unge fortsat skal anvende bygningen til aktiviteter i Naturcenter Aarhus, og hvorledes dette i givet fald skal finansieres.”
Læs også:
Natursamarbejdet: Banebrydende pædagogik gennem 32 år
Stor kommunal spareplan vil betyde lukning af Naturcenter Sølyst