De seneste dages nyheder om en øget spredning af coronavirus har skabt stor uro i bl.a. Gellerup og Toveshøj, hvor arrangementer nu bliver aflyst, og beboerne bliver opfordret til at lade sig teste. Torsdag og fredag vil et mobilt testcenter blive opstillet foran E&P Huset i Gellerup.
”Vi anbefaler at alle beboere lader sig teste. Det er gratis og tager kun få sekunder. Dette gælder IKKE børn under 12 år, eller folk der er syge. Husk at holde afstand og passe godt på hinanden!”
Sådan lød beskeden fra Aarhus Kommune til beboerne i Gellerup og Toveshøj onsdag, efter at det var besluttet at sende en af regionens gule mobile testcentre til boligområdet.
De næste to dage, torsdag den 6. og fredag den 7. august, holder testbilen i tidsrummet 9-15:30 foran E&P Huset – den rødmalede containerlandsby der ligger på pladsen lige nord for Nordgårdhallen i bunden af Karen Blixens Boulevard. Alle kan lade sig teste dér, uanset om man bor i Gellerup eller andre steder.
Aarhus Kommune gentager samtidig de grundlæggende regler omkring corona. Hvis man får symptomer og er i tvivl om, hvorvidt det er COVID-19, skal man forholde sig som om, at man er smittet med ny coronavirus og gøre følgende:
- Gå i selvisolation
- Vær særligt opmærksom på hygiejne
- Vær særligt opmærksom på rengøring
- Ring til din læge med henblik på vurdering og evt. henvisning til test, også ved milde symptomer
Forholdene kan ændre sig fra dag til dag
Også rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom, har sendt en meddelelse ud, hvor han understreger, at corona-reglerne fortsat har høj prioritet i dagtilbud, skoler og fritidstilbud. Det er afgørende, at alle fortsat følger corona-retningslinjerne om blandt andet håndhygiejne, social afstand, rengøring og sundhed, fastslår Thomas Medom.
Aarhus Kommune udsender ny og opdateret information til forældre, medarbejdere og samarbejdspartnere, som indskærper de gældende corona-forholdsregler og anviser veje til at begå sig hensynsfuldt og korrekt.
” Vi står blandt andet over for en første skoledag, hvor forældre traditionelt følger deres børn i skole. Som der ser ud her og nu kan det foreløbigt foregå som planlagt på skolerne og under hensyn til retningslinjerne. Det er afgørende at have en god og festlig dag, men forholdene kan fortsat ændre sig fra dag til dag. Hensynet til vores sundhed vejer tungest,” siger Thomas Medom.
Mange med somalisk oprindelse er smittet
Det har skabt uro i somaliske kredse, at omkring halvdelen af de aktuelt smittede med corona-virus i Aarhus er af somalisk oprindelse. Det vil AarhuSomali, og dermed en lang række somaliske foreninger i Aarhus, tage meget alvorligt, skriver foreningen i en pressemeddelelse.
AarhuSomali tilbyder sammen med sundhedsmyndighederne og Aarhus Kommune at deltage aktivt i indsatsen med at sprede information, opspore smitte og forsøge at begrænse den.
”Vi fik et chok, da vi hørte om den udbredte smitte blandt somaliere i Aarhus. Det er meget bekymrende”, siger Abdirahman M. Iidle, talsmand for AarhuSomali, der repræsenterer 13 somaliske foreninger i Aarhus.
Han har svært ved at finde en forklaring på den store spredning af smitten blandt folk med somalisk baggrund. Der har ikke været holdt store arrangementer eller eid-fester i det somaliske miljø.
”Familier med somalisk baggrund har været i Tivoli Friheden, Djurs Sommerland og Legeland i løbet af juli. Men det har mange familier med anden baggrund jo også været,” siger Abdirahman M. Iidle.
Han forklarer, at folk med somalisk baggrund, ligesom andre etniske minoriteter, ofte arbejder i udsatte jobs som sosu’er, bus- og taxachauffører og med rengøring. Det er jobs, hvor man er ofte er i kontakt med mange mennesker. Og det kan måske være en del af forklaringen på smittespredningen. En anden del af forklaringen kan være, at somaliere bor i store familier og at man dermed er tæt sammen.
”Vi tager det meget alvorligt, og vi vil reagere hurtigt på situationen,” siger Abdirahman M. Iidle.