På søndag går Patrick Cakirli gennem Brabrand på sin tur gennem Danmark. Overalt forsøger han at få så mange som muligt til at gå med ham i ”March mod Ensomhed”. På Jobkollegiet siger de unge ja tak til invitationen og har til gengæld inviteret Patrick Cakirli til at overnatte i villaen på Røgelvej på søndag, inden han går videre mod Aalborg.
Hvordan får man egentlig venner? Og hvad laver man sammen, når man er venner? Den slags spørgsmål har man brug for at finde svar på, når man er ung og i gang med at finde sig til rette i tilværelsen. Og de spørgsmål bruger de udviklingshæmmede beboere på Jobkollegiet i Brabrand en del tid på at diskutere.
”At være sammen med andre er en kompleks ting. Det er ikke noget, man bare lige gør”, forklarer Rasmus Persen, som er pædagogisk medarbejder på Jobkollegiet.
”Vi er et ungdomskollegium, der også kæmper med ensomhed. Når de udviklingshæmmede får egen bolig hos os, skal vi hjælpe hinanden med, at man ikke kommer til at sidde alene på sit værelse. Det kan være svært at opsøge de andre, hvis man ikke helt ved, hvordan man gør”, siger han.
Styrker de sociale færdigheder
Jobkollegiet er en del af Jydsk Børneforsorg/Fredehjem og har ungdomskollegier for udviklingshæmmede tre steder i Brabrand: På Skovbakkevej 51, Tjørneagervej 7 og Røgelvej 2. Og alle tre steder gør man sig umage for netop at lære de unge den sociale kode, der handler om, hvordan man godt kan tage initiativet og opsøge andre.
På Jobkollegiet arbejder man på at styrke de unges sociale færdigheder, og desuden er der fokus på botræning, jobtræning og fritidstræning, som forudsætninger for, at de unge kan få et godt aktivt liv.
Personalet har skabt de bedste forudsætninger for, at de unge finder hinanden på de tre bosteder. Og det oplever en af beboerne, Julie Lyngsø, også at den er. Hun deltager i interviewet og fortæller glad om tilværelsen på Jobkollegiet ved siden af det job, hun har som medhjælp i køkkenet på Diakonhøjskolen i Aarhus.
Har inviteret på overnatning på Røgelvej
Sidste år havde beboerne på Jobkollegiet en rigtig god oplevelse med at gå fra Viby til Folkestedet midt i Aarhus sammen med Patrick Cakirli. Og nu kender de hinanden så godt, at de udviklingshæmmede har inviteret ham på overnatning. Og de glæder sig til igen at følges med ham et stykke ad vejen.
Konceptet er enkelt: Han kan kun bevæge sig fremad mod målet i Aalborg, hvis han har nogen at følges med. Man kan følge March mod Ensomhed via denne Facebookside.
Patrick Cakirli har tidligere blandt andet via Facebookgruppen Brabrand Beboerne inviteret folk i Brabrand til at gå sammen med ham på vej gennem lokalområdet, og tilbuddet står ved magt: Man skal bare følge med på Facebook-siden og sende ham en besked – så er det let at lave en nærmere aftale.