
Ønsket om at få et togstop på regionalbanen gennem Brabrand stjal endnu en gang hovedrollen, da Brabrand Erhvervsforening tirsdag eftermiddag havde inviteret rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang, til dialogmøde om infrastruktur i lokalområdet. Rådmanden lovede fortsat at kæmpe for at få realiseret planen.
“Det er så oplagt at få regionaltoget til at stoppe i Brabrand, men alligevel sker der ikke noget!”
Sådan lød det fra iværksætter og lokal ildsjæl Paw Simon Krogh, som i 12 år i netværket Brabrand på Skinner har kæmpet for at få genetableret et togstop i Brabrand.
Det foregik på Brabrand Erhvervsforenings netværksmøde tirsdag eftermiddag i Teknik og Miljøs kontorhus Blixens i Gellerup. Her fortalte rådmand Nicolaj Bang om den nye mobilitetsplan, som det meste af Aarhus Byråd står bag, og som kommer til at få stor betydning for trafikken i Aarhus Midtby.
De erhvervsdrivende i Brabrand var især interesserede i, hvordan det ser ud med ønsket om at få etableret et trinbræt, så man kan hoppe på regionaltoget – med mulighed for at stå på Aarhus H otte minutter senere.
“Det er som om, det hele tiden kommer til at handle om, at der er en anden plan. Hvis vi skal gå og vente fem år på, at en ny Silkeborgbane alligevel ikke kommer – skulle vi så for pokker ikke hurtigst muligt få det tog til at stoppe i Brabrand,” lød spørgsmålet fra Paw Simon Krogh.
Og svaret fra den ansvarlige for udvikling af den århusianske infrastruktur, Nicolaj Bang, som i øvrigt selv bor i Brabrand, var helt klart:
“Du har fuldstændig ret: Hvis ikke vi får den dobbeltsporede Silkeborgbane, så var det da fuldstændig oplagt at sige, at så skal regionaltoget stoppe i Brabrand. Jeg gør alt hvad jeg kan for at overbevise folk om, at vi skal have etableret det togstop,” svarede rådmanden.
Faktisk var Folketingets Trafikudvalg på besøg i Brabrand i september 2023 for at høre om mulighederne for at etablere en togstation i bydelen, og her lød politikerne stærkt forbavsede over at høre om den brede lokale opbakning til at få et lokalt togstop.
Og en togstation i Brabrand er allerede skrevet ind i Folketingets infrastrukturplan til en pris af 100 mio. kr. – men først i 2031. Et trinbræt er blevet vurderet til at kunne etableres for 12-15 mio. kr.
Alligevel vurderede Nicolaj Bang på tirsdagens møde i Blixens, at der stadig er lang vej, til planerne kan realiseres:
“Efter besøget i Brabrand kom der nogle beregninger, der viste, at etableringen var blevet vældig meget dyrere. Jeg tror egentlig, politikerne er med på ideen, men de ved ikke, hvor de skal finde pengene.”
“Det ser ikke super godt ud”
På mødet kædede rådmanden et togstop i Brabrand sammen med ønsket om at få en ny tosporet jernbane mellem Aarhus og Silkeborg. De to spor er nødvendige for at sikre, at toget kan stoppe en række steder undervejs – blandt andet i Brabrand.
Men Nicolaj Bang er bekymret over udsigten til, at prisen for en tosporet jernbane vil afskrække politikerne fra at vælge to spor som den mest fremtidssikrede løsning.
“Min store bekymring er, at hvis vi får en enkeltsporet bane, så går der rigtig mange år, før vi får mulighed for at gøre den tosporet. Det vil være enormt ærgerligt, fordi vi planlægger en del byudvikling langs den bane. Vi har i Aarhus Kommune et stærkt ønske om at få en tosporet Silkeborgbane med en række stop, så banen bliver et reelt alternativ til at køre i bil,” sagde han.
“Men de meldinger, jeg har fået fra Christiansborg, lyder, at det ser ikke super godt ud,” sagde han.
“Generelt synes jeg, det er enormt ærgerligt, at vi som samfund ikke har visioner til, når vi gerne vil ha´ grøn omstilling, at lave den dobbeltsporede Silkeborgbane, som vil fremtidssikre byudviklingen i den her ende af kommunen.
Aarhus Kommune har tidligere beregnet, at et togstop i Brabrand som en del af en Silkeborgbane vil have ca. 3100 daglige brugere.
Hvad skal vi så gøre, Nicolaj?
Snakken om Silkeborgbanen og et muligt togstop i Brabrand gav anledning til en række spørgsmål fra erhvervsfolkene, som ikke forstod, at et så oplagt projekt som et trinbræt i Brabrand ikke blive realiseret.
“Det er som om, trinbrættet i Brabrand får en rolle som en løftestang for nogle af de andre projekter. Jeg tror, vi har været i gang med det her projekt i 12 år. Så kom snakken om letbanen, og så kom Silkeborgbanen ind i billedet. kan vi bare komme i gang? Det er jo et ret billigt projekt,” sagde Paw Simon Krogh.
“Hvad skal vi gøre for at få politikerne på Christiansborg overtalt? Du og jeg har jo før talt om, at vi skal hoppe på et tog og sammen tage ind og snakke med dem.”
Direktør i Brabrand Boligforening, Kristian Würtz, som for seks år siden var socialdemokratisk rådmand for Teknik og Miljø, kommenterede:
“Jeg tror slet ikke, at det togstop i Brabrand kan slippe for at være en løftestang, for det vil vise, at der er en stor interesse for at bruge kollektiv trafik. Der er ikke noget andet sted, hvor der kører en jernbanen igennem et område med så mange beboere og arbejdspladser så tæt på, hvor der også er plads til at lave en station. Det virker helt skørt, at projektet ikke bliver gennemført.”
Vigtigt at letbanen kommer
Et andet hovedpunkt på mødet var letbanens etape 2 til Brabrand. Flere spurgte, hvad vi i Brabrand skal med letbanen, når det er meget hurtigere at tage regionaltoget direkte ind til Aarhus H.
“Men hvis du nu kommer fra Silkeborg og ikke skal ind i midtbyen, så er det du skifter til letbanen og kører op gennem Gellerup. Det hele skal hænge sammen,” svarede Nicolaj Bang.

Også Brabrand Boligforenings direktør Kristian Würtz talte varmt for at holde fast i planen om en letbane til Brabrand gennem Gellerup og via Viborgvej. Politikerne har aftalt, at man prioriterer en letbane, men realiseringen afhænger af, om man kan finde de over to mia. kroner til projektet.
“Et af de steder, der vokser ret meget, er faktisk Brabrand, og en stor del af de kommende års befolkningstilvækst kommer til at være i den her bydel. Det meste bliver udviklet ud fra den præmis, at der kommer en letbane,” sagde Kristian Würtz, som blev bakket op af Jacob Futterup Sørensen fra A. Enggaard: Det er vigtigt, at planerne om en ny letbane-etape bliver gennemført.
“I alt hvad der bliver bygget i disse år, bliver antallet af parkeringspladser disponeret ud fra, at der kommer en letbane. Hvis den så ikke kommer, kan jeg være bekymret for, at det bliver svært at lokke folk til at blive i bydelen, hvis de på grund af infrastrukturen ikke kan få deres hverdag til at hænge sammen,” tilføjede Kristian Würtz.
Han opfordrede til, at der sættes gang i forberedelsesarbejdet, blandt andet fordi der lige nu planlægges frem mod det næste udbud af regionaltogenes drift i Midtjylland. Her går den nuværende aftale frem til 2028.
“Så hvis man skal ha´ et togstop på den nuværende bane, så skal man til at ha´ kridtet skoene,” lød opfordringen.
Bekymring for kørsel og parkering i midtbyen
Formanden for Brabrand-Årslev Fællesråd, Carsten Strange Jensen, spurgte, om letbanens ruteføring ned ad Silkeborgvej til Stenbækvej i Brabrand stadig holder stik.
“Jeg har faktisk lige sat gang i, at vi får genbesøgt de her planer, for der er meget, der har ændret sig, siden vi fik slået de nuværende streger. Så der er ikke noget, der er mejslet i sten. Omvendt skal man også passe på med at pille for meget, for så skal der nye VVM-undersøgelser og ny planlægning til – i stedet for at vi bare kommer i gang,” svarede rådmanden.
Ud over infrastrukturen i Brabrand blev der fra lokale virksomheder også spurgt til, hvad rådmanden vil gøre for at sikre, at eksempelvis håndværkere kan køre ind i midtbyen og parkere, sådan at det bliver praktisk muligt at løse opgaver hos private og butikker.
Nicolaj Bang lovede at have bekymringerne med i betragtning når der skal træffes konkrete beslutninger om udførelsen af infrastrukturplanen.