Gellerupscenen får nyt liv. De tre venner Paw Simon Krogh, Asger Rasmussen og Jesper Kirkegaard har sammen dannet foreningen Kulturkollektivet, der vil byde på både folkelige og smalle kultur-aktiviteter. 24. marts går det løs, når nogle af landets bedste komikere går på scenen.
Siden Gellerupscenen blev indviet i 1974, har scenen huset alverdens kulturaktiviteter. I stribevis af koncerter fra Lars Lilholt til den tyske kultgruppe Kraftwerk. Plus en masse teater i alle mulige genrer fra Folk og røvere i Kardemomme By til Den Jyske Opera – og meget mere.
Og nu går Gellerupscenen ind i en ny glansperiode, hvis det står til de tre stiftere af Kulturkollektivet.
”Vi har stiftet Kulturkollektivet med det formål at skabe nyt liv her på scenen til glæde for både lokalområdet og resten af Aarhus,” siger den ene af de tre, Paw Simon Krogh.
Han er som en del af virksomhedsfællesskabet KollektivByen i forvejen engageret i arbejdet med at bevare og forny det tidligere Gellerup Kultur- og Aktivitetscenter på Gudrunsvej 78-82. Sammen med de to andre stiftere af Kulturkollektivet ser han et stort potentiale i Gellerupscenen, som rigtig mange mennesker har et forhold til.
”Vi tre har givet hinanden håndslag på, at vi nu skal vi se, om vi kan skabe et nyt kultursted i vestbyen,” siger de og peger på, at scenen med plads til op mod 400 gæster har større kapacitet end for eksempel Brabrands kulturhus Gasværket.
”Gellerupscenen tilbyder måske den bedste black box-oplevelse i kongeriget. Det er en fleksibel ramme, der bare giver rigtig mange muligheder,” siger de tre initiativtagere, som er:
- Paw Simon Krogh, selvstændig iværksætter og ildsjæl bag projekter som bl.a. borgergruppen Brabrand på Skinner
- Asger Rasmussen, selvstændig ”bandeleder” i børneteatret Honningbanden og ligeledes bosiddende i Brabrand
- Jesper Kirkegaard, tidligere ansat i daginstitutionen Søstjernen på Byleddet, ledende person i poetry slam-miljøet i Aarhus og idémand bag talrige kulturinitiativer, bl.a. Brokbar på Svalegangen
”Vores ambition er at gå bredere ud”
De sidste par år har Gellerupscenen huset flere aktiviteter, blandt andet arrangeret af Gellerup Art Factory.
”De fleste aktiviteter har været relativt smalle. Vores ambition er at gå bredere ud, så vi for alvor kan få Gellerupscenen på landkortet igen, ikke kun i Brabrand men også gerne i resten af Aarhus,” siger Asger Rasmussen.
Han tilføjer, at Kulturkollektivet naturligvis ikke skal konkurrere med kulturinstitutioner som Train, Musikhuset og Aarhus Teater. Som regel vil kulturtilbuddene være lidt mere snævre og skæve – krydret med enkelte store koncerter og forestillinger.
”Det vigtige for os er at præsentere nogle unikke ting, du kun kan opleve få gange i dit liv,” tilføjer Jesper Kirkegaard og nævner arrangementet ”Jazz, komik og øl”, som Kulturkollektivet vil afholde under den kommende sommers jazzfestival i Aarhus med blandt andet optræden af Jacob Wendt Trio.
Desuden har de tre kultur-kollektivister planer om flere aktiviteter med nogle af byens største kultur-navne.
Kender hinanden fra FC Søstjernen
De tre initiativtagere kender hinanden tilbage fra daginstitutionen Søstjernen, hvor Jesper Kirkegaard i sin tid var souschef. De er alle tre glade for fodbold og deltog alle, da en fædre-fodbold-turnering blev en fast del af forældre-arrangementerne på Søstjernen.
Det udviklede sig senere til en fast aktivitet hver søndag formiddag på græsbanen ved Engdalskolen, og foreningen FC Søstjernen blev dannet for at holde styr på det hele.
Asger Rasmussen blev valgt til formand – eller præsident, som han betegner sig selv – og de har gennem årene alle tre været faste deltagere på banen søndag formiddag.
Tre brede netværk
Kulturkollektivet har fået et tilskud fra Gellerup Kulturmidler på 120.000,-, der vil kunne dække eventuelle underskud i 2022. De tre stiftere har givet hinanden håndslag på, at de vil arbejde gratis for at få det hele godt i gang.
Jesper Kirkegaard er manden med et stort og bredt netværk i det århusianske kulturliv, men også Asger Rasmussen har mange kontakter inden for især børneteater-verdenen. Sidstnævnte bliver også Kulturkollektivets administrator, mens Paw Simon Krogh via sit store netværk i Brabrand håber at rekruttere flere frivillige til projektet.
Asger Rasmussen og Paw Simon Krogh afprøvede sidste år mulighederne, da de arrangerede en gratis børneteater-forestilling på Gellerupscenen. Forestillingen blev fuldstændig udsolgt med 310 børn og voksne tilhørere.
Forestillingen var finansieret af Slots- og Kulturstyrelsens coronapulje. Fremover vil der skulle betales entré til de forskellige kulturtilbud.
De første arrangementer
Målet er foreløbig at tilbyde 20-25 arrangementer i 2022. De første tilbud er
- Torsdag 24. marts kl. 20.00 – Kulturkomik, der med Simon Tang som vært præsenterer et show med noget af det bedste, den danske comedyscene kan byde på.
- Søndag 27. marts kl. 15.00 – Klovnen Tapé leverer et forrygende én-mands-cirkusshow for hele familien.
- Søndag 24. april kl. 15.00 – Skrallebang står for en aktiv musikalsk oplevelse med sang, musik, bevægelse og grin.
Og så opfordrer Kulturkollektivet til, at folk sætter kryds i kalenderen ved lørdag d. 7. maj kl. 20.00:
”Vi mangler lige at få de sidste detaljer på plads, før vi kan annoncere en kendt dansk kunstner.”
Desuden er meget mere i støbeskeen. Blandt andet venter en heavy metal-festival ”Concrete Metal Fest 8220” i efteråret. Hold selv øje med hjemmesiden, som du finder her – og Facebooksiden her.