Da Gellerups nye børne- og sundhedshus tirsdag blev indviet, blev kunstværket, der præger indgangen til huset, ligeledes præsenteret. ”Et sted er et netværk” hedder Camilla Nørgaards kunstværk, hvor elementer fra hele Gellerup-området indgår.
En stor rødmalet rist hænger på væggen ved indgangen til børne- og sundhedshuset – og ved siden af hænger to sortmalede stykker træ.
Risten er fundet ved Nordgårdhallen, mens træstykkerne er de karakteristiske vindueskarme fra en klassisk Gellerup-lejlighed. Sammen med røde og gule skabe, låger og andre velkendte elementer fra Tovshøjskolen, børnehaven og det tidligere bibliotek ved Fredspladsen skaber de en historisk rød tråd mellem gammelt og nyt.
”Vi har vadet rundt i hele Gellerup og omegn for at finde ting og sager, der kunne indgå i kunstværket,” fortalte kunstner Camilla Nørgaard, da hun tirsdag præsenterede resultatet, der på en utraditionel måde pryder indgangen til børne- og sundhedshuset både udenfor og på den indvendige side.
”Det har været fantastisk inspirerende at opleve, hvordan udendørs og indendørs aktiviteter smelter sammen her i huset. Det har jeg forsøgt at afspejle i kunstværket,” forklarede hun.
Hjemmelavede betonsten
Langs gangstien op til indgangen har hun skabt en slags trappelandskab, som man kan klatre i eller sidde på. Det består af mange forskellige slags sten. Nogle er natursten, andre er velkendte betonfliser fra boligområdet – mens en tredje slags sten er skabt af beton på stedet i samarbejde med Esben Trige Fra Sigrids Stue.
”Vi har byttet nogle af stenene ud med hjemmelavede betonsten. Når man nu er vokset op i betonen, skal man også vide, at man selv kan arbejde med og forme betonen,” sagde hun.
Ved hjælp af en kæmpekran har de tunge sten fundet deres naturlige plads i stenlandskabet, mens beboere, medarbejdere og håndværkere nysgerrigt stoppede op og betragtede og kommenterede arbejdet.
”Der har været en enorm nysgerrighed omkring projektet, og vi har snakket med rigtig mange mennesker om det undervejs,” fortalte Camilla Nørgaard.
Forståelse for historien og kollektiv erindring
Kunstværket fortsætter inde i forhallen, hvor de mange ting og sager fundet forskellige steder i Gellerup, indgår. Det gælder blandt andet de karakteristiske gule og røde skabe og låger fra Tovshøjskolen og Nordgårdhallen og de andre institutioner, der har det til fælles, at de enten ikke eksisterer mere eller er på vej til at forsvinde.
”Don´t look forward – look around” er titlen på et af Camilla Nørgaards tidligere værker. Det var samtidig et godt udtryk for arbejdsmetoden med kunstværket på Gudrunsvej, vurderede leder af kunstplatformen Sigrids Stue, Grete Aagaard ved præsentationen af kunstværket.
”Det er et passende motto og kunstpraksis i det her område, hvor vi oplever en accelererende – og måske for hurtig by-forandring. Værket er skabt med en forståelse for betydningen af historie, sammenhæng og kollektiv erindring,” sagde Grete Aagaard.