
Er der passager-grundlag for at genåbne en togstation i Brabrand? Tre analyser fra Trafikstyrelsen har vidt forskellige bud på, hvor mange mennesker, der dagligt vil stige af og på toget, hvis det stopper i Brabrand.
Hvis toget igen kommer til at stoppe i Brabrand, vil der være cirka 300 daglige brugere, som enten vil hoppe af eller stå på toget. Og det er langt færre, end der ifølge en samfundsøkonomisk beregning skal til, hvis det samlet set skal kunne betale sig.
Så skarpt stiller Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen tingene op i to undersøgelser af stationsstrukturen i Danmark fra henholdsvis 2008 og 2014. Trafikstyrelsen er den centrale myndighed, når det gælder den kollektive trafik i Danmark. I sidste ende skal Folketinget træffe beslutningerne, men datamateriale og øvrigt beslutningsgrundlag vil komme fra embedsmændene i Trafikstyrelsen.
I en årrække har der i Danmark været stor diskussion om antallet af togstationer. Nogle vil have flere, sådan at et større antal mennesker kan hoppe på toget. Andre vil have færre, så toget kan komme hurtigere frem til de større byer.
Derfor undersøgte Trafikstyrelsen i 2008 116 mulige placeringer af nye stationer, samtidig med at grundlaget for 38 eksisterende stationer blev undersøgt.
Nummer 38 på listen
Brabrand var en af de undersøgte lokationer – og resultatet var ikke positivt: Det vurderes, at der skal 448 passagerer til dagligt at stå enten af eller på toget i Brabrand, hvis et togstop samfundsøkonomisk skal kunne løbe rundt.
Og i analysen når man frem til, at kun godt det halve antal realistisk set vil gøre det. Nærmere bestemt 264 personer. Det giver Brabrand en plads som nummer 38 på listen.
Selv i det mest positive scenarie vil der være en direkte negativ samfundsøkonomisk værdi af at toget vil stoppe her. Faktisk anbefalede Trafikstyrelsen, at man kun går videre med fire lokationer, der bør undersøges nærmere.
I en opfølgende rapport fra 2014 har Trafikstyrelsens folk arbejdet videre med det samme datamateriale og er nået frem til, at ”tidsgevinsten” ved et togstop i Brabrand er direkte negativ. 3220 minutter vil det samlet set koste brugerne af toget mellem Aarhus og Langå – svarende til cirka 53 timer!
Landstrafikmodellen: 870 pendlere til/fra Brabrand
I en analyse fra 2016 er Brabrand igen med i planerne. Det drejede sig her om en forundersøgelse til en måske kommende linjeføring Aarhus-Galten-Silkeborg. I rapporten vurderes flere scenarier. En af dem er den såkaldte tosporsløsning, og her er der mulighed for, at toget kan stoppe i både Brabrand og Åbyhøj.
I analysen vurderes det, at hele 6800 mennesker dagligt vil lade sig transportere med toget via den nye linjeføring. Og hele 870 mennesker vil dagligt bruge en Brabrand Station, hvis den findes.
Beregningerne i denne nye analyse er sket på basis af Landstrafikmodellen, et analyseværktøj udviklet på DTU i Lyngby inden for de senere år. I en note understreger Trafik- og Byggestyrelsen, at modellen endnu er ret grovkornet, og der kan forekomme usikkerheder, især for de nye stationer.
Den seneste analyse er altså langt mere positiv i vurderingen af det sandsynlige antal brugere af en togstation i Brabrand. Faktisk er antallet af togpendlere her over tre gange højere end vurderingen otte år forinden.
Om årsagen til forskellen er den nye beregningsmetode eller skyldes ændringer i antallet af indbyggere og pendlere i bydelen, skal være usagt.
Det skal igen understreges, at grundlaget for den første analyse ligger helt tilbage i 2008. Siden den gang er der sket vældig meget i den vestlige del af byen og i Aarhus som sådan. Forudsætningerne var dengang:
• Antal indbyggere inden for en radius af 1500 meter: 6406
• Antal pendlere ind/ud af Brabrand: 2458
• Antal uddannelsesssøgende i området: 584
Desuden har biltrafikken i og omkring Aarhus i perioden ændret sig fra slemt til værre. Det er nu blevet vanskeligt at komme med bil – både ind mod centrum og ad motorvejen væk fra Aarhus.
Hvis du selv vil kigge de nævnte rapporter igennem, kan du finde dem her:
”Stationsstrukturen i Danmark” fra 2008
”Optimering af stationsstrukturen” fra 2014
”Ny bane: Aarhus-Galten-Silkeborg” fra 2016