I fredags holdt de to daginstitutioner Solskin og Søstjernen åbent hus i de nybyggede lokaler på Byleddet 22. Det var en god lejlighed til at få et indblik i, hvordan en moderne børneinstitution kan indrettes, hvis man får chancen for at tænke den helt forfra. Kig med indenfor.
Når man går ind ad lågen til de to daginstitutioner Solskin og Søstjernen på Byleddet 22, tænker man umiddelbart, ”hold da op hvor har de meget plads”. Legepladsen er stor og åben med masser af muligheder for en energisk børneflok. Og i den nybyggede institution på cirka 1000 kvadratmeter er der blevet plads til mange forskellige rum og brede gange, som børnene kan boltre sig på.
Et enestående samarbejde mellem de to institutioner har gjort, at de deles om en lang række faciliteter. Og det har betydet, at der så er blevet plads til at indrette den fælles bygning med flere og større rum med mange forskellige funktioner, som en traditionel institution formentlig vil kigge misundeligt efter.
Samtidig er selve bygningen placeret så langt op mod det nordlige skel som overhovedet muligt, sådan at der er blevet mulighed for at indrette den meget store fælles legeplads.
En lang og besværlig rejse
De to institutioner levede i mange år side om side i nogle midlertidige barakker. For knap 10 år siden begyndte det at falde på plads, at de kunne få nye tidsvarende og permanente rammer at være i.
Byggeriet blev dog flere gange forsinket på grund af både problemer med finansieringen og praktiske forhindringer, som for eksempel at det på grund af travlhed i byggeriet var svært at finde et byggefirma, der kunne på tage sig opgaven. Først i 2017 stod det færdigt. Institutionerne blev officielt indviet i slutningen af oktober.
Begge institutioner har 19 vuggestuebørn (0-2 år) og 40 børnehavebørn (3-6 år). Pædagogisk leder i Søstjernen er Margrethe Nørgaard Læssøe, mens Susanne Buch Jepsen er leder i Solskin.
Institution uden stuer
Susanne Jepsen gav i fredags Vores Brabrand en rundtur i de nye lokaler og fortalte om tankerne bag indretningen.
Blandt andet er bygningen præget af de store brede gange. På den måde bliver gangene også opholdsrum, hvor det er muligt for børnene at boltre sig fysisk.
I institutionen Solskin har man ikke som i mange andre institutioner stuer, hvor man samler børnene i mindre faste grupper. I stedet er vuggestuebørnene og børnehavebørnene samlet i hver sin større gruppe, der så opdeles i forskellige mindre grupper.
Rum for erfaringsudveksling
Som nævnt har de to institutioner gennem hele forløbet arbejdet tæt sammen og har haft en række fælles ønsker til byggeriet. Ud over de fælles ude-arealer har institutionerne ønsket at deles om en række faciliteter.
Personalerummet er fælles, hvilket betyder, at pædagoger og øvrigt personale fra de to institutioner her har et mødested med rig lejlighed til at udveksle erfaringer og nye ideer.
Desuden er der blevet plads til en hyggelig café, som Søstjernen og Solskin også deles om. Også en nødvendighed som depotrummet deles de to institutioner om.
Tag med her på en lille rundtur i den nye daginstitution.