Lige rundt om hjørnet, i forlængelse af Skjoldhøjkilen og Langdalen, ligger True Skov. Ganske få kender den, og endnu færre bruger den. Men det vil der blive ændret på, hvis det står til bl.a. Naturstyrelsen og Aarhus Kommune. Mandag offentliggjorde en forskergruppe resultatet af udviklingsprojektet ”True Skov for alle”.
I løbet af få år vil True Skov blive en kæmpe gevinst for Brabrand og hele Aarhus. En ny rapport fra Aarhus Universitet vurderer, at True Skov i 2030 vil have flere besøg end Marselisborgskovene.
Gennem 2018 har forskere og konsulenter fra bl.a. Københavns Universitet og arkitektfirmaet LabLand arbejdet med udviklingen af True Skov, og mandag blev resultaterne af arbejdet fremlagt på et møde på Gasværket, hvor repræsentanter for de tre igangsættere af arbejdet, Naturstyrelsen, Aarhus Kommune og Lokale- og Anlægsfonden var til stede.
”Vi har arbejdet i to spor. Dels skal der skabes et mere varieret naturindhold i området, for det er en forudsætning for, at folk har lyst til at komme der. Og så skal der være interessante aktiviteter i området”, forklarede leder af projektet, professor Anders Busse Nielsen, Københavns Universitet.
True Skov er allerede i gang med selv at udvikle sig til et mere spændende naturområde. Vandhuller og lysninger bliver genskabt af naturen selv, og desuden er der planer om at genskabe tidligere tiders græsningsarealer i området, sådan som man kender det fra Langdalen.
Naturområdet breder sig fra Hasle Bakker og mere end seks kilometer vestpå – ud på den anden side af motorvejen. Fra nord til syd er området 3,5 kilometer langt og kan sagtens rumme mange forskellige typer aktivitet, uden at man føler, at området er overbefolket, mener forskerne.
Camp Aarhus
For at få mange til at bruge True Skov skal der være nogle spændende steder at tage hen, konkluderer forskerne. Sådan et sted kan Camp Aarhus blive: En ude-lejrskole, shelterplads og et mødested ved søen tæt på Sandhøj i den sydlige del af True Skov, 400 meter fra parkeringspladsen ved Espenhøjvej.
I Aarhus er der stor efterspørgsel på shelters tæt på byen, og Natur Center Aarhus mangler en ude- og lejrskole, og det behov kan Camp Aarhus opfylde.
I oplægget er de forskellige shelter-rum indrettet til forskellige brugere og danner samlet et atrium, der støtter op om fællesskaber.
Foreningshus som indgang
Der er mange indgange til True Skov, men der mangler en samlet portal til området, mener forskerne. De foreslår, at der bygges et foreningshus, hvor Skjoldhøjkilen, Langdalen og True Skov mødes. Det tænkes placeret få hundrede meter fra krydset, hvor Rætebølvej munder ud i Anelystvej.
Foreningshuset kan både være en base for spejdere, skoler og institutioner og et mødested for alle besøgende, udstyret med toiletter, vand, bålsted og borde og bænke.
Voldbækken bør genslynges
Voldbækken har i de sidste 15 år fået stor opmærksomhed og har udviklet sig fra et beskidt vandløb til et attraktivt naturområde, hvor der er observeret gydende ørred og odder med unger.
Det foreslås at genslynge delen mellem Anelystvej og True Vandmølle og samtidig gøre Voldbækken mere synlig ved at lægge de stejle brinker ned og hæve dele af vandløbsbunden.
Flere stiforbindelser til og fra Helenelyst
Et af målene er, at True Skov kan bringes endnu tættere på Brabrand og Aarhus. Det kræver blandt andet, at de forskellige dele af True Skov bliver bedre forbundet, og at adgangen til den forbedres.
Blandt andet foreslår forskerne, at der laves en stiforbindelse under jernbanen ved Tre Ege, det vil både forbinde Helenelyst med Tre Ege og give let adgang fra Brabrand til den sydlige del af True Skov.
Desuden vil beboerne i Helenelyst kunne få en nemmere adgang til True Skov via en sti under Edwin Rahrs Vej. Der er i forvejen en faunapassage, men forskerne er i tvivl, om den bliver brugt af dyrelivet. Hvis ikke, vil den kunne komme beboere og besøgende til gavn i stedet.
Nøddevej, frugtsti og bærspor
Der skal i dobbelt forstand være mere at komme efter i True Skov, og derfor er det ideen at etablere nogle temaruter, hvor man kan gå eller cykle ud og plukke frugter, som man kan spise undervejs eller tage med hjem.
Langs den nuværende cykelrute er der allerede masser af ægte kastanjer, der er begyndt at bære frugter, og den idé skal der bygges videre på for at skabe en nøddevej fra Gellerup til jerndalen.
Lidt mere sydligt vil der fra Langdalen og ud kunne etableres en frugtsti med æbler og pærer og et bærspor med modne forfriskninger undervejs.
Huleby, vandre– og løberuter
Ud over de nævnte aktiviteter nævnes der i kataloget en række forslag:
• Der er behov for markerede vandre- og løberuter i forskellig længde, sådan at det bliver lettere at finde rundt og at planlægge motionsture.
• I oplægget er der nævnt ideen om en huleby, hvor alle kan slå sig løs og bygge med materialer i området. En skrammellegeplads i en ung egebevoksning med masser af eventyr og gemmemuligheder.
• Rytterne er allerede nu blandt de flittigste brugere af True Skov, og det er foreslået, at de især får faciliteter i den nordlige del af naturområdet.
• Også mountainbike´erne er i fuld gang, især i Hasle Bakker og i bunden af Skjoldhøjkilen. I oplægget er der lagt et nyt teknikspor i den sydlige del af True Skov tæt på motorvejen.
Hvornår sker der så noget?
En del af de nævnte projekter kræver betydelige investeringer, og det betyder, at lokale aktører skal gå ind i planlægningen og være med til at søge penge hos de store fonde.
Men der skal nok være fondsmidler at hente, vurderede udviklingskonsulent Jens Øyås Møller fra Lokale- og Anlægsfonden på mødet mandag:
”True Skov repræsenterer en enorm rekreativ arena med kæmpe potentiale til at få mange forskellige mennesker ud og bruge naturen. Det tror jeg, rigtig mange fonde vil være interesseret i at støtte”, sagde Jens Øyås Møller.
Han opfordrede dog lokalområdet til bare at gå i gang med at afprøve midlertidige løsninger:
”Man kan jo sagtens gå i gang med for eksempel at afprøve nogle nye stiforløb. Mærk området op og invitér borgerne ud med en grensaks og tag området i brug.”
Projektleder Knud Erik Hesselbjerg, Naturstyrelsen, understregede, at der er brug for lokalt engagement og deltagelse, hvis ideerne skal blive til virkelighed.
”Vi går videre med i det her – men ikke uden jer”, sagde han til de fremmødte repræsentanter for fællesrådene i Brabrand-Årslev og Tilst, og en række forskellige friluftsforeninger:
”Brugerne skal med ind i maskinrummet. Hele vejen!”
Der er dog planlagt en række aktiviteter i True Skov allerede her i 2019:
• Lysninger etableres og vådområder genskabes
• Bærsporet anlægges gennem skoven og bærbuske plantes
• Frugttræer plantes langs Frugtstien
• Skilte med oversigtskort sættes op
• Folder med stisystem og faciliteter udgives
• Der planlægges 5 guidede ture i samarbejde med lokale partnere
• Udtynding af bevoksning og opgradering af grusstier i Skjoldhøjkilen
Du kan finde hele rapporten her
Læs også:
”Naturens Dokk1” skal trække tusindvis af mennesker til True Skov
Sådan kan True Skov blive en attraktion for hele Aarhus