Mens resten af Gellerup er under stor forandring, ser bygningerne mellem Gellerup Bibliotek og Gellerup Kirke lidt forsømte og fortabte ud. Men der er store planer om at skabe en ny højskole, der skal bygge bro og skabe dialog på tværs af kulturelle baggrunde. Højskolen version 3.0.
”Gellerup Højskole …kommer om lidt”, fortæller et skilt på døren til Pia Katballe Sørensens kontor. Det er en munter hilsen til besøgende fra kontorets beboere, Pia Katballe Sørensen og Ole Kamp. Skiltet har dobbelt betydning, forklarer Pia Katballe med et glimt i øjet.
Om Gellerup Højskole kommer ”om lidt”, vil vise sig i løbet af foråret, hvor Aarhus Byråd formentlig kommer til at tage stilling til et gennemarbejdet forslag, der har været undervejs siden december 2017.
Gellerup Kirke og Aarhus Kommune udgør det utraditionelle makkerpar, der i næsten et år har arbejdet på at udvikle ideen. En arkitekt er involveret. Og nogle uddannelsesfolk. Repræsentanter fra Kulturministeriet, der i sidste ende skal godkende skolen, har allerede været forbi for at høre om tankerne.
Højskolen skal ligge i bygningen, der ind til for nylig husede Sleep-In Gellerup og tidligere har huset en integreret daginstitution. I dag bor blandt andre galleriet Andromeda 8220 og Gobaad Kulturforrening i bygningen på adressen Gudrunsvej 82.
”Om nogle år er det her et sted med åbenhed, dialog mellem kulturer og religioner og en masse socialt iværksætteri”, forklarer Ole Kamp, tidligere forstander på Rønde Højskole, som er inviteret med som fødselshjælper og konsulent for den kommende højskole.
Han understreger, at højskolen vil være bredt funderet med rødder i den klassiske danske højskole-tradition.
”Vi kalder den højskolen version 3.0: Den første generation af højskoler lå ude på landet og var med til at udvikle demokratiet i Danmark. Næste generation af højskoler blev udviklet i individualismens tidsalder, hvor unge tog på højskole for at være del af et fællesskab. Og nu rykker højskolen ind midt i Gellerup, hvor vi vil skabe meningsfulde sammenhænge med de mange forskellige mennesker, der bor her.”
”Forskellene giver kulør og flere facetter på livet”
Ole Kamp taler begejstret om muligheden for at udvikle en ny højskolemodel netop i Gellerup. Den skal funderes på de klassiske værdier tilbage fra Grundtvigs tid som et sted for åndsfrihed og samtale. Men sat i spil på nye måder. Og vigtigst af alt: Højskolen ligger lige midt i Gellerup, hvor forskellighed vil blive set som en kvalitet:
”Vi er opdraget til at se forskelle – især de religiøse forskelle – som noget farligt. Men de er ikke spor farlige. Forskellene giver kulør og flere facetter på livet. Drømmen er, at højskolen her kan bringe samtalen mellem forskellige mennesker videre og kan etablere nye dialoger på tværs”, forklarer Ole Kamp.
Han peger på, at vi i fremtiden vil efterspørge personer, som har viden om samfundsledelse. Og når man har været på Gellerup Højskole, kan man deltage i værdibaserede transformationsprocesser. Man er iværksætter eller entreprenør, der kan skabe værdibaserede samtaler.
Skal åbne i begyndelsen af 2021
Aarhus Kommune har for flere år siden slået fast, at de grå-brune beton-bygninger omkring Gellerup Kirke skal sælges. De ligger på nogle af de mest attraktive grunde i Gellerup.
Men så opstod ideen om at indrette en højskole i bygningen på Gudrunsvej 82. Også Gellerup Kirke er med i arbejdsgruppen, konkret repræsenteret ved sognepræst Niels Hviid.
”Det skal være en højskole funderet på åbenhed og dialog. Ikke kun religiøst men også kulturelt. Her kan forskellige befolkningsgrupper mødes, baseret på værdierne i fremtidens Gellerup, hvor forskelligheder er en styrke – ikke en svaghed”, forklarer han.
Der har været højskole-ideer i Gellerup før, senest i 2011. Men tiden har arbejdet for ideen, og planerne nyder tilsyneladende nu bred opbakning i Aarhus Kommune.
Målet er at kunne åbne Gellerup Højskole med 40 elever i starten af 2021.
Pia Katballe Sørensen og Ole Kamp har indrettet kontor på Gudrunsvej 82, og man er velkommen til at kigge forbi og høre mere om planerne.