Mandag måtte de århusianske politikeres forhandlingsmøde om besparelser for 214 mio. kr. aflyses, men borgergruppen Pas på Aarhus valgte at gennemføre en demonstration på Rådhuspladsen. Flere hundrede deltagere viste deres utilfredshed med de omfattende besparelser.
Det strammer til for tilhængerne af Natursamarbejdet på Louisevej og de mange andre initiativer på Aarhus Kommunes spareplan. Men mandag eftermiddag besluttede initiativtagerne til protestgruppen ”Pas på Aarhus” endnu en gang at forsøge at råbe politikerne op.
Flere hundrede modstandere af de bebudede nedskæringer mødte op på Rådhuspladsen, heraf mange fra Brabrand, som var mødt op til støtte for Natursamarbejdet på Louisevej, men også sociale indsatser som for eksempel Mødestedet i Gellerup.
”Vi står her måske med en mærkesag hver især, men vi har også et fælles budskab: Pas på Aarhus. Det er det budskab, vi håber, at vores politikere hører. Kære politikere – gennemfører I de her besparelser, så klipper I livsnerven i Aarhus. Vi står her fordi det er alvorligt. Det er kernevelfærden, og det er kerneværdierne der er truede. Vi er berørte og oprørte,” sagde en af initiativtagerne, Mette Bach Larsen i sin tale.
”Sparekatalogerne er ærlig talt grufulde. De virker blottede for indsigt i og respekt for alt det, der giver os glæde og livsmod. Alt det der understøtter dannelsen, alt det der hører til at være menneske i en by er sat i spil. Vi skal jo altså ikke bare overleve, vi skal leve,” tilføjede hun.
Hun nævnte tilbuddene til børn og unge, de allermest udsatte grupper og de ældre, teatertilbud til byens mindste, Børnekulissen, skovbørnehaverne, Natursamarbejdet, Filuren, Aarhus Billed- og Medieskole og kultursteder som Bora Bora, Teater Katapult og Headquarters.
”Det er de allermest udsatte børn og voksne i byen vi sparer på, for eksempel værestederne i midtbyen og i Gellerup. Lukning af biblioteker og busruter, der binder vores by sammen. Det kreative værksted, samlingssteder for voksne med handicaps forsvinder. Oplevelsesmedarbejderne på plejehjemmene sammen med de ældres klippekort til en gåtur. Det er så usselt,” sagde hun.
Teaterleder Pia Marcussen, Opgang 2, vurderede, at en del af de berørte kulturinstitutioner vil forbløde og ikke overleve, hvis støtten til dem forsvinder. Det vil især gå ud over den eksperimenterende, kunstneriske fødekæde, mente hun.
”Det tager lang tid at bygge noget op, men det tager ingen tid at ødelægge det. Det gælder alt i livet, lige fra kærlighedsforhold til kulturinstitutioner. Noget der gør os rigere og mere oplyste som mennesker, noget der har betydning. Det kan gøres med et pennestrøg og et excel-ark i en kommune,” sagde Pia Marcussen.