Ombygningen af den tidligere Tovshøjskole er nu næsten færdig, så Stensagerskolen samt specialdagtilbud for børn med særlige behov kan flytte ind om få uger. Men tilbage står en betydelig ekstraregning for ombygningen på næsten 40 mio. kr.
Næsten tre år har ombygningen af skolen været i gang, og byggeprocessen har bestemt ikke været uden udfordringer. Undervejs gik hovedentreprenøren STB Byg den 1. juni 2022 konkurs.
For ikke at forsinke skolebyggeriet indgik Børn og Unge nye aftaler med nogle af de underentreprenører, der hidtil havde været tilknyttet projektet. Men prisen på de nye aftaler var højere end det oprindelige tilbud fra STB Byg A/S – blandt andet på grund af den prisudvikling i byggematerialer og lønninger, der har kendetegnet perioden.
Desuden har den forlængede byggetid også betydet, at der har været følgeomkostninger til bl.a. leje af materialer.
Derfor søger Børn og Unge nu Magistraten og Aarhus Byråd om en tillægsbevilling på 39,9 mio. kroner, som skal dække merudgifter i forbindelse med byggeriet af Stensagerskolen.
”Det er først og fremmest glædeligt, at den nye og moderniserede udgave af Stensagerskolen snart kan åbne dørene for de børn, som har brug for den. Desværre er byggeriet blevet dyrere end forventet, og det skyldes især, at vores hovedentreprenør gik konkurs sidste år,” fortæller bygningschef hos Børn og Unge, Anne Marie Due Schmidt.
”Vi valgte hurtigt at lave nye aftaler med nogle af underleverandørerne, og de blev dyre fordi priserne på materialer og arbejdskraft er steget markant den seneste tid. Desuden blev der opdaget en række fejl og mangler ved byggeriet, som skulle udbedres,” siger hun.
Ved indgåelse af nye aftaler var den gennemsnitlige materialepris steget med ca. 20 procent, og der var samtidig en bekymring for fortsatte prisstigninger. Dette medførte forhøjede tilbud på færdiggørelse af arbejderne, ligesom det for en række restarbejder, ikke var muligt at aftale såkaldt ”fast pris” med leverandørerne.
Børn og Unge forventer i øvrigt et juridisk efterspil i forhold til projektets parter i forbindelse med de forhøjede udgifter.
Det oprindelige budget lød på 128,5 mio. kr., men byggeriet bliver 39,9 mio. kr. dyrere. De ekstra omkostninger kan finansieres i Børn og Unges budget, via mindre forbrug og omprioriteringer samt midler fra anlægsreserven afsat til indeklima, modernisering, toiletter og arbejdsmiljø i Børn og Unge.
Skolen er allerede for lille
Det er ikke kun de forøgede udgifter, der giver hovedbrud i Børn og Unge. Den nye Stensagerskole har samtidig vist sig at være for lille, endnu før den er taget i brug.
Den nye skoleafdeling har kapacitet til 30 specialklasser. Allerede ved åbning af skolen medio 2023 vil den fulde kapacitet være udnyttet. Samtidig forventes der, inden for de kommende år, fortsat en stigning antallet af børn, som har behov for det specialskoletilbud som Stensagerskolen tilbyder.
Der er derfor både på kort og langt sigt behov for at finde en løsning på skolens kapacitetsudfordringer. Af den årsag har Børn og Unge nedsat en styregruppe, der skal analysere og kvalificere forskellige løsningsmuligheder på langt sigt.
På kort sigte er det besluttet, at skolen kan låne lokaler i klubben Holme Søndergård. Det løser dog alene udfordringerne til og med 2024, hvorefter der skal findes en ny løsning.
Læs også:
Stensagerskolen rykker ind i på Janesvej: ”Vi glæder os meget til at komme rundt i bydelen”