Iværksætterhuset Square One i Gellerup er nu næsten fyldt op med kreative iværksættere. 15 startups er alle i gang med at skabe nye fysiske produkter og udvikle en forretning. Samtidig udvikler Square One også sine tilbud til iværksættermiljøet i Gellerup.
Trods corona-krisen summer det af liv i Square One, iværksætterhuset der ligger på Karen Blixens Boulevard lige syd for Blixens og Zebra House. Her arbejder nu 24 personer i 15 forskellige små virksomheder. Fælles for dem er, at de alle kan noget med deres hænder og er i fuld gang med at skabe bæredygtige nye virksomheder.
Square One har skabt et dynamisk miljø med ildsjæle, der arbejder med alt fra træ, læder og tekstil til grafisk design, arkitektur, kommunikation og meget mere.
Snedker Osman Arikan var en af de første indflyttere med sin virksomhed Savsmuld, og han har nu fået selskab af Errboe Design udviklet af snedker Søren Errboe. Desuden bygger Woodlab Aarhus shelters, Nordpil Arkitekter tegner ny- og ombygninger, Byg og Sjak løser praktiske opgaver i Gellerup. Bare for at nævne nogle af virksomhederne i Square One.
Lige nu er den unge kvindelige stylist Sabrin i gang med at indrette makeup-salon, GlambySabrin.
”Det er meget vigtigt, at vi også kan skabe kvindelige startup-historier,” forklarer Maria Lioliou, som står for kommunikationen i og omkring huset.
Enkelte virksomheder er nu ved at vokse ud af Square One. For eksempel forbereder Den syriske Skrædder, Mohammad Eissa, nu en flytning til større lokaler i City Vest.
Ny model for faglig sparring
Den daglige ledelse varetages nu af den arkitektuddannede Yvonne Buer, som har planer om at skaffe plads til op til 30 små virksomheder ved at dele nogle af rummene op i flere mindre enheder.
Sammen med Maria Lioliou arbejder hun på at udvikle et koncept for faglig sparring, hvor iværksætterne både kan lære af hinanden men også få ekstern hjælp af kapaciteter på forskellige områder. De har skabt kontakt til Startupcentralen.dk, som kan tilbyde erfarne mentorer til de unge iværksættere.
”Det har været lidt svært for os at finde den rigtige form for mentorskabet. Folk har forskellige styrker og områder, hvor de har brug for at lære. Men vi er i gang med at afprøve forskellige koncepter,” siger hun.
Rent økonomisk løber Square One nu rundt, fortæller Yvonne Buer. Næste skridt er at kunne blive et endnu større aktiv for lokalområdet ved at hjælpe kreative og dygtige lokale beboere i gang med egen virksomhed.
Vil booste en bydels-følelse
Square One ønsker på forskellige måder at signalere, at huset er åbent for alle, som er på udkig efter hjælp til at komme i gang. Det sker blandt andet ved jævnligt at invitere til fredagsbar, hvor man kan møde iværksætterhusets beboere og skabe kontakter.
Desuden vil Square One tilbyde aften-workshops med mulighed for at komme og lære nye ting – lige fra hvordan man reparerer sin sofa til at lære at arbejde med grafik og med sociale medier.
”Det er meget vigtigt for os at tage del i Gellerups udvikling, og vi håber at kunne bidrage til øget iværksætteri i området, ved at skabe kontakt til mulige entreprenører og hjælpe dem i gang,” siger Yvonne Buer.
Efter sommerferien vil Square One holde et weekend-seminar om at starte egen virksomhed.
”Vi vil gerne være med til at booste en slags bydels-feeling ved at skabe en venlig og inspirerende atmosfære, hvor man føler sig velkommen, når man træder ind ad døren,” siger Yvonne Buer.
Blandt andet vil man kunne høre historien om, hvordan et nyt produkt helt konkret er blevet til i Square One – fra idé til færdigt produkt. Yvonne Buer og Maria Lioliou regner med, at sådan en showcase vil være inspirerende og lærerig for mange, som overvejer at starte for sig selv.
Square One er opført af A. Enggaard A/S, Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening, der også står bag finansieringen af huset. Du kan følge Square One på Instagram.