En asfalteret såkaldt super-cykelsti gennem True Skov kan sammen med foreningshus, udsigtstårn, huleby og faciliteter for ryttere og moutainbike-folk være med til at få flere mennesker til at bruge det store naturområde i den vestlige udkant af Aarhus. I denne uge blev de første ideer til udvikling af True Skov præsenteret.
Siden foråret har fagfolk fra Københavns Universitet og Labland Architects arbejdet sammen om projektet ”True Skov for alle”. Der har undervejs været talrige møder med forskellige interessegrupper, og i øjeblikket er en gruppe studerende fra Arkitektskolen i gang med et projekt i området.
I denne uge præsenterede eksperterne for første gang deres bud på, hvad der skal til for at gøre naturområdet True Skov attraktivt at bruge for borgerne både i nærområdet og i hele Aarhus-området.
Det hele skal munde ud i en konkret plan for udvikling af det 700 hektar store naturområde vest for Aarhus. Og desuden skal der udformes et nationalt inspirationskatalog for, hvordan man kan tænke brugerne ind fra starten ved skovrejsning på bynære arealer.
”Vi er ikke færdige, men vi er klar til at trykprøve de ideer, vi har”, sagde professor Anders Busse Nielsen fra Københavns Universitet, som udgør ekspertgruppen sammen med sin professor-kollega Ole Hjort Caspersen og antropolog Majken Hviid og kreativ leder Jens Rex Christensen fra Labland Architects.
Pendlere kan cykle fra motorvejen og ind til byen
Overordnet foreslår de, at området udvikles til at være mere forskelligartet med flere vandhuller og små søer og med lysninger og græssende dyr. Desuden har de en række konkrete forslag til attraktioner, der kan være med til, at flere mennesker vil bruge skoven.
Cykelsti: Det er ikke set før, at man har anlagt en asfalteret cykelsti gennem et af Naturstyrelsens områder. Men da der i Aarhus Kommune i forvejen er et stort fokus på at få flere daglige pendlere ind til Aarhus Midtby til at cykle, er det oplagt at give beboere i oplandsbyerne vest for Aarhus mulighed for at cykle gennem True Skov og Skjoldhøjkilen i stedet for eksempelvis at cykle ad Viborgvej.
”Vi har været så frække endda at foreslå en bro over motorvejen til cyklisterne. Og måske kan stien gå forbi rastepladsen ved motorvejen, så man kunne parkere dér og cykle ind til byen”, bemærkede Anders Busse Nielsen.
Cykelstien vil være ret let at anlægge, da der i forvejen findes et spor gennem området, der bare skal asfalteres.
Mountainbikespor: Der er i forslaget lagt op til mountainbike-spor gennem store dele af True Skov med mulighed for at passere en del højdemeter undervejs. Man vil både kunne komme på sporet fra Helenelyst og fra Edwin Rahrs Vej, hvor Voldbækken løber under.
Tæt på jernbanen ved Rætebølvej er der planer om at etablere et særligt område med masser af tekniske udfordringer til mountainbike´erne.
Foreningshus: Flere foreninger har ønsket, at der kommer et foreningshus i True Skov, og det er i planen placeret tæt på krydset Anelystvej/Rætebølvej, så det er let at komme til i bil.
”Vi har blandt andet hentet inspiration fra Sorring, hvor man har en hytte tæt på byen, der også kan bruges af andre, når spejderne ikke er der”, forklarede Anders Busse Nielsen.
Trec bane: Ekspertgruppen har erfaret, at mange ryttere ønsker at bruge området, og derfor ønsker man at lave særlige baner for rytterne.
Høhotel: Når rytterne skal have en pause, kan de samles ved det overdækkede mødested, hvor de kan binde hesten og give den noget frisk hø. Desuden planlægges der en bålhytte dér. Det kan blive et centralt samlingssted, vurderer Anders Busse Nielsen.
Udsigtstårn: I den vestlige del af True Skov nær Selkærvej foreslår ekspertgruppen, at der placeres et udsigtstårn, hvorfra man vil få en flot udsigt. Der planlægges placering af shelters i nærheden.
Også andre steder i området planlægges der udsigtspunkter på højdedrag.
Camp: Især skolerne har ønsket en mulighed for at kunne tage på lejr med eleverne tættere på skolen, end det som regel er muligt. Anders Busse Nielsen betegnede det som et shelter-hotel, hvor man også kan overnatte som familie eller som en anden større gruppe.
Camp´en udformes som flere shelters sat sammen med et centralt rum til spisning og eventuel undervisning.
Huleby: Med inspiration fra byggelegepladser foreslår ekspertgruppen, at der etableres et område midt i skoven, hvor der ligger tømmer og andet materiale klar til, at alle frit kan bygge sin egen hule.
Stier: Der findes mange kørespor fra etableringen af True Skov, men tilbagemeldingerne fra brugerne er, at de er for brede, lige og ucharmerende.
I oplægget foreslås det at lave nogle flere svingninger og slyngninger.
Det vil til dels ske af sig selv, men kan også hjælpes på ved ved at lade skoven vokse længere ud nogle steder.
Naturen kan danne små søer
Ud over de helt konkrete initiativer, der er nævnt i oplægget foreslår ekspertgruppen også nogle bredere initiativer, der skal gøre True Skov mere varieret og mangfoldig
Mere vand: Især i naturlige lavninger vil det være forholdsvis let at lade naturen selv danne små søer.
Desuden foreslår de, at Voldbækken bliver en mere markant del af lokalområdet. I forvejen ligger der i en skuffe i Aarhus Kommune et projekt, hvor det foreslås en genslyngning af Voldbækken.
Desuden foreslås det i planen for True Skov, at bækken bringes op i terræn, så den bliver en mere markant del af landskabet, og at der etableres gydepladser til ørred.
Lysninger og græsning: For at få større variation i området foreslår eksperterne, at der visse steder bliver mere åbent og med græssende heste og kvæg. I forvejen har flere deres heste gående i indhegninger omkring Espenhøj.
Ekspertgruppen foreslår i det hele taget flere lysninger, hvor forskellige former for naturligt forekommende flora får lov til at udfolde sig mere frit.
Naturlig tilgroning: Den nuværende True Skov er målrettet tilplantet, men i et område vest for motorvejen overvejes det at lade kommende skovrejsning foregå ved naturlig tilgroning.
Katalog klar til januar
De godt 30 inviterede mødedeltagere gik efter præsentationen af de nævnet forslag i gang med at diskutere og prioritere forslagene. Alle forslag indgår i projektgruppens videre arbejde, der vil munde ud i det nævnte inspirationskatalog for udvikling af naturområdet.
”Så det er nu, man skal sige til, hvis man mangler noget i området”, siger projektleder Knud Erik Hesselbjerg, Naturstyrelsen. Han oplyser, at kataloget ventes at blive præsenteret i januar 2019.
Ud over Naturstyrelsen er også Aarhus Kommune og Lokale- og Anlægsfonden partnere i projektet.