Da Brabrands nye kulturforening, Kultursted Brabrand, forleden holdt generalforsamling, fortalte initiativtager Finn Varberg om, hvordan det tidligere stenhuggeri på J.P. Larsens Vej 17F blev til kultursted. Og formand Cecilie von Hielmcrone fortalte om sin vision for foreningen.
Da indehaver af Jydsk Antikvariat, Finn Varberg, en dag i 1983 med sin familie en lille smule tilfældigt rykkede teltpælene til J.P. Larsens Vej midt i Brabrand, var det første han fik øje på, når han gik ned ad den grusbelagte indkørsel, Chr. Christensen Stenhuggeri & Marmorværk A/S.
”På den tid og nogle år frem brugte jeg en del tid med oliemaleri og skulpturkunst primært i metal. Jeg så at bygningen med sine ca. 140 nordvendte tagvinduer var en drømmebygning for arbejdende kunstnere og til udstillingsvirksomhed.”
Ved årtusindskiftet kom muligheden for et køb af bygningen på J.P. Larsens Vej 17F, og Finn Varberg slog til. Bygningen blev i tiden efter brugt af forskellige virksomheder, som havde lejet sig ind på det tidspunkt. Heriblandt adskillige kunstnere.
Gennem årene ophørte de forskellige lejemål, og ca. 700 kvadratmeter stod nu til Finn Varbergs disposition. Han har gennem årene lagt vægten på opbygningen af antikvariatet Budstedet.dk – der også bærer navnet Jydsk Antikvariat – og er i øjeblikket ikke selv kunstnerisk aktiv.
Men på et tidspunkt viste der sig mulighed for at afholde koncerter og foredrag, og det blev starten på foreningen Kultursted Brabrand.
Formand ønsker en flad struktur
Da foreningen forleden holdt generalforsamling, fortalte foreningens formand, Cecilie von Hielmcrone, om sine tanker om kulturstedet og foreningens virke.
”Jeg har en container her på området, hvor jeg laver min kunst. Da jeg hørte om planerne om at etablere en kulturforening, gik jeg og tænkte over, hvordan sådan en forening kan fungere.”
Hun ønsker, at foreningen skal have en flad struktur. Det vil sige, at så mange som muligt får indflydelse på, hvilke arrangementer foreningen skal tilbyde, og hvad der skal ske med organiseringen af foreningen. Ingen topstyring. Det er medlemmernes ideer og ønsker, der kan skabe arrangementerne og livet på kulturstedet.
”Det er vigtigt, at man kan møde folk uden for sine egne cirkler, at få nogle anderledes input, måske ved at nogle af foreningens medlemmer kommer og holder et oplæg, en fortælling eller et foredrag, som kan give grundlag for en debat.”
”Jeg har selvfølgelig også et håb om at der på et tidspunkt, når lokalerne tillader det, kan blive kunstudstillinger med maleri, skulpturer og installationer. Måske kan aktiviteterne suppleres med mad, filosofi, bevægelse eller noget helt andet. Som man siger” Kun fantasien sætter grænserne,” tilføjede hun.
Forfattervandring ved Brabrand Sø
På generalforsamlingen blev formand Cecilie von Hielmcrone og sekretær Jens-Jørn Rodevad genvalgt, mens Jørgen Sørensen trådte ud af bestyrelsen og blev erstattet af Poul Erik Voetmann Nielsen.
Kultursted Brabrand har flere arrangementer på vej:
Søndag den 8. maj inviterer Kultursted Brabrand til koncert med Sonjas Søstre. Efter en pause på 30 år besluttede Sonjas Søstre i 2009 at gendanne bandet, som i 2016 udgav cd’en “Sonjas Søstre”. Denne søndag spiller de i Brabrand.
Lørdag den 18. juni 2022 kl. 13.00-ca. 15.00 kan du komme med Kultursted Brabrand på forfattervandring ved Brabrand Sø. Du kan undervejs møde tre forfattere, som ved søen læser op.
Lørdag den 3. september på Stadepladsen gentages den store succes, som SommerStemmer var, med en én dags litteratur-og musikfestival med titlen ”Det flimrende lys over Brabrand sø”.