I næsten 90 år har Radio Loft været en del af handelslivet i Hovedgaden i Brabrand. Og her bliver butikken liggende, lover indehaver Mogens Loft, hvis farfar stiftede virksomheden tilbage i 1931. Radio Loft har også butik på Store Torv i Aarhus og er i dag blandt landets største B&O-forhandlere.
Når juletiden nærmede sig, var der ofte samlet en større gruppe mennesker foran Radio Loft i Hovedgaden. I butiksvinduet kunne man se Disneys Juleshow, og en højttaler på butiksfacaden sørgede for, at man også kunne høre Jesper Fårekylling, Mickey Mouse og alle de andre kendte figurer.
Det var i slutningen af 1970´erne, hvor de fleste familier ellers måtte vente, til landets eneste tv-kanal, Danmarks Radio, i juledagene sendte juleshowet. Men hos Radio Loft kunne man se det legendariske Disney-show allerede midt i december via en helt ny teknologi, som de færreste hjem endnu havde anskaffet sig: Videomaskinen.
Radio Loft ligger fortsat på Hovedgaden 57 – i øvrigt som en af de få tilbageværende fra ”de gode gamle dage”, hvor Hovedgaden var en blomstrende handelsgade. Og Radio Loft bliver i Brabrand, lover den 56-årige indehaver Mogens Loft, som er tredje generation i Radio Loft.
”Jeg synes, Brabrand er et fantastisk sted,” siger Mogens Loft, som selv er opvokset i Beringsminde og blandt andet har masser af minder fra leg med kammerater ved den tidligere Jaka-direktørs bolig på Høiriisgårdsvej.
”For mig skal Radio Loft ligge i Brabrand. Længere er den egentlig ikke. Vi hører hjemme her. Vi er startet her, og det vil være meget mærkeligt, hvis vi ikke var her. Det er et aktivt valg”, siger Mogens Loft.
Mogens Loft lægger ikke skjul på, at tilstrømningen af kunder til butikken på Store Torv er betydelig større. Afdelingen i Brabrand fungerer i højere grad som centrum for virksomhedens service og lager.
”Men vi har stadig en del kunder, som ved, at vi ligger her på Hovedgaden i Brabrand, og at de let kan parkere her, i modsætning til hvordan vilkårene er i midtbyen.”
En del af B&O-familien
Tilbage i 1978 besluttede Radio Loft, at man nu kun ville sælge B&O-produkter – som den eneste forhandler uden for Købehavn. Det vakte den gang opsigt i hele branchen. Og Mogens Loft elsker fortsat B&O, som han mener har helt unikke produkter:
”I min verden er B&O simpelthen fantastisk. Det er så lækkert og intuitivt det hele. Jeg har aldrig behøvet at læse en brugsanvisning.”
For nylig var han sammen med de øvrige syv største B&O-forhandlere i Danmark samlet til frokost med B&O´s nye direktør, svenskeren Kristian Teär. Mogens Loft sammenligner forholdet med en familie:
”Der vil altid være forskellige synspunkter, og man kan også godt enkelte gange tænke ”hvad har I gang i?” Men sådan er det i alle familier. I sidste ende er vi i samme båd og må lytte til hinanden.”
Bedst sælgende i verden
Radio Loft har altid været regnet som en af de store B&O-forhandlere, også med international målestok. Mogens Loft kan desuden stolt fortælle om opgørelser af salget af specifikke produkter, der viste, at Radio Loft var den butik i hele verden, der solgte flest store enheder som bl.a. tv-apparater.
Hvor B&O i resten af verden er et eksklusivt mærke, har produkterne herhjemme typisk også stået i stuerne hos ”hr. og fru Danmark”. Og sådan er det stadig, forsikrer han. Også de helt unge kommer nu ind i butikkerne, selvom de ikke nødvendigvis kender B&O fra barndomshjemmet.
”De nye hovedtelefoner har de unge fuldstændig taget til sig”, siger han og vurderer, at mange af dem kommer til at ligge under juletræet i år.
Beslag-smeden begyndte at bygge højttalere
Det hele begyndte med, at Mogens Lofts farfar, Niels Loft, i 1931 måtte lægge det hårde arbejde som beslagsmed på hylden og i stedet begyndte at bygge højttalere. Dem solgte han sammen med radioapparater og grammofoner fra Hovedgaden 21.
I 1936 byggede han butik og værksted på Hovedgaden 76 – og ni år senere ved afslutningen af 2. Verdenskrig rykkede han til Hovedgaden 57, hvor Radio Loft ligger i dag.
I 1957 begyndte sønnen Jørgen Loft og hans hustru Jytte i butikken, der var i fortsat vækst, og få år senere blev en ny og større butik med lager og værksted opført. Igen i 1989 valgte Radio Loft at rydde hjørnegrunden på Hovedgaden 57, og den nuværende rødstensbygning blev opført.
Talte pengene op sammen med sin morfar
Mogens Loft er født ind i Radio Loft, og har fra han var helt lille haft sin daglige gang i butikken.
”Jeg kan huske, at jeg tit gik med min farfar hjem til frokost, og så gik vi bagefter hen i butikken og talte pengene op. Sedlerne lå i en læderpung og mønterne i en cigarkasse.”
I første omgang valgte Mogens Loft dog en anden vej. Efter uddannelsen som akademiøkonom fik han job i AVK i Galten og rejste som underdirektør til USA for at starte en produktion op dér, da faderen ringede. Der var brug for Mogens hjemme i Aarhus.
Mogens Loft valgte at rejse hjem, og det skulle vise sig at være det helt rigtige valg. I 1998 over tog han Radio Loft sammen med sin bror Lasse, men i dag er Mogens Loft eneejer af virksomheden.
Fat i nye målgrupper
B&O i Struer har i de senere år været udsat for en del bølgegang, men hos Radio Loft er udsigterne ganske lyse, forsikrer Mogens Loft:
”Det går faktisk rigtig godt. Vi har et betydeligt bredere sortiment end tidligere og har fået fat i helt nye målgrupper i forhold til tidligere. Vi begynder også at kunne sælge julegaver igen. Selvfølgelig kan vi også lave det dyrt – men det behøver det ikke at være.”
Han glæder sig især over, at de helt unge igen kommer ind i butikkerne. For Mogens Loft er det vigtigt at følge med tiden, og han er optaget af at ansætte yngre medarbejdere, sådan at man kan følge med i, hvad alle alders- og målgrupper ønsker sig og har brug for.
Arbejdsuge på 70 timer
Det har altid været marketing og salg, der har interesseret Mogens Loft mest, men han lægger ikke skjul på, at det har været nyttigt at komme til at kende virksomhedens økonomi i detaljer.
”Jeg sidder med det hele og kender alle priser. Og der er ikke en eneste faktura der går gennem firmaet, uden at jeg har set den.”
Tidligere holdt Mogens Loft sig mest i baggrunden, hvorfra han især tog sig af projektsalg og eksport. Men i dag gør han sig umage med at være mere synlig i begge butikker. Han elsker samspillet med kunderne og tager ofte selv på kundebesøg. Det ender som regel med en arbejdsuge omkring de 70 timer.
”Det er bare sådan, det er. Jeg tror, det er vigtigt, man er bevidst om, hvad det kræver at drive en virksomhed.”