Planter og træer med en kummerlig fortid har fundet en livgivende placering i Plantesanatoriet i Gellerup. Deres ”far”, Lars Henningsen fra kunstprojektet Sigrids Stue, har givet de mange planter et nyt hjem, hvor de kan slå rødder og komme til kræfter igen.
Et højt tyndt grantræ står og stritter lidt hjælpeløst op i luften. Det ser lidt afsvedet ud. Ja, hvis sandheden skal frem, ligner det ikke et træ med en fremtid. Men det er akkurat den type eksistenser, Lars Henningsen giver al sin kærlighed og opmærksomhed i Plantesanatoriet:
”Det træ er nok i virkeligheden et klenodie i samlingen. Det gik voldsomt for sig en dag, hvor der blev brændt en scooter af i Gellerup, og det her træ stod for tæt på og blev til en fakkel. Der er senere igen kommet nogle grønne skud i toppen – men de er blevet ret brune nu,” fortæller han.
”Der er hele tiden nogle bekymringer, når man står for sådan et sanatorium. Jeg ved ikke, om træet har fået for lidt eller måske snarere for meget vand.”
Lars Henningsen præsenterede sit Plantesanatorium, da kunstprojektet Sigrids Stue tidligere på efteråret inviterede venner og bekendte på besøg, efter at projektet er flyttet til pladsen ved Nordgårdhallen. Her er Sigrids Udestue blevet nabo til informationscentret E&P Huset og rummer blandt andet Sigrids Stues Tegneskole og Byværksted for børn.
Kirsebær. Træet var til overs efter en haveomlægning. Blev byttet for en pæn tomatplante.
Som en del af dette område har Lars Henningsen i et hjørne etableret Plante-sanatoriet, bestående af planter og træer, der alle tidligere har haft lidt usle vilkår. Mange af dem har været i vejen eller er blevet til overs – og så er de blevet fundet af Lars Henningsen.
”Nogle er forladte eller havde ingen fremtid, hvor de stod, og ventede bare på en ukendt skæbne,” fortæller han, mens han viser rundt i samlingen af beplantning, hvoraf det meste tilsyneladende trives fint i sanatoriet.
Han peger over mod et ret stort træ, der før stod ved Søren Frichs Vej, men blev til overs, da vejen skulle omlægges til boulevard. Et Facebook-opslag tilbød, at man kunne hente træet gratis, og en mørk aften blev det afhentet ”på en alt for lille trailer”, fortæller han.
Bjergfyr. En hårdfør og nøjsom vækst, der stod tilbage efter rydningen af pladsen foran Gellerupbadet.
Andre planter var decideret kasserede – som for eksempel en kirsebær-laurbær, der lå helt tørret ud øverst i en bunke ved Gellerupbadet. Busken er nu kommet til live på Plante-sanatoriet og klarer sig fint her.
Mystiske eksistenser
Endnu en kategori af planter er tiltusket i forskellige butikker, der har haft svært ved at sælge dem. Når de stod helt udtørrede, har Lars Henningsen med et frisk bud forsøgt at gøre en god handel.
”Jeg kunne ikke få dem gratis, men det lykkedes dog at tiltuske mig dem for en reduceret pris. For eksempel fandt jeg nogle juletræer i Jem og Fix. Det var efter jul, så jeg fik dem for en femmer stykket.”
Mynte. Planten blev fundet i et hegn nær Ringgaden i Aarhus. Den stod sammen med to andre krydderurter, som var nedvisnet.
En sidste kategori af planter er bare dukket op i Plante-sanatoriet, uden at Lars Henningsen kan huske, hvor de kommer fra. De er mystiske eksistenser uden en historie.
Lars Henningsen mener, at de mange triste plante-skæbner efterhånden er blevet til en anstændig samling planter og træer. Han er dog usikker på, hvad der skal ske med dem fremover.
”Der er ingen bestemt plan, og det var der heller ikke i starten. Måske skal de lånes ud. Måske kan de få en plads i en park. En mulighed er også, at de kan plantes ud et sted ude i Gellerup, hvor man synes de mangler?”